Svetovanje
Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Prosti čas 10 nasvetov za vrtnarjenje med poletjem
Prosti čas

10 nasvetov za vrtnarjenje med poletjem

Seznam vseh člankov
19.07.2019.

Dobre priprave na visoke temperature so na vrtu izredno pomembne. Delo na vrtu nam tako poleti predstavlja izziv, kako rastline kljub vročini še vedno ohranjati v odlični formi. Preberite si nasvete, kako to nalogo čim bolje opraviti.

Pozorni bodite na brsteče rastline

Ali je vaša kamelija začela izgubljati popke in cvetove? V poletnem času omenjene cvetlice začnejo poganjati popke, nenadna izguba pa je posledica suše. Poskrbite zanje – zalivajte jih dvakrat tedensko, še posebej v najbolj suhem obdobju.

Delo na vrtu

Lončnice naj bodo na hladnem

Rastline v loncih, še posebej v glinenih, so močno izpostavljene pregrevanju. Rahlo jih prekrijte in jih postavite stran od žgočega sonca. Ne pozabite, da so lončnice bolj nagnjene h gnitju korenin, zato jih raje postavite v posode, napolnjene s peskom. Z njegovo pomočjo korenine ostanejo hladne, rastline pa zdrave.

Rastline zalivajte v zgodnjih urah

Rastline zalivajte v hladnem delu dneva – najboljši čas za to je zjutraj, saj bodo tako vodo srkale čez dan. To tudi zmanjšuje tveganje za razvoj plesni, ki napada liste, prav tako pa se boste spretno (vsaj malenkostno) izognili večernim komarjem, ki so nori na vlago.

Delo na vrtu

Vodi dodajte minerale

Poskrbite, da boste vodi med zalivanjem občasno dodali hranila in minerale. Najbolje je, da vanjo vmešate topno gnojilo z dodanimi morskimi algami. Pomemben je kalij, saj pomaga izboljšati vitalnost vaših rastlin ter jih zaščiti pred plesnijo.

Trava naj bo bohotna

Rjav, gol travnik, ki ga je napadel plevel, je posledica prenizke košnje. Travo kosite tako visoko, kot dovoljuje kosilnica. Travnik vsaj enkrat mesečno nahranite z organskim škropivom in gnojilom, ne pozabite pa niti na gnojenje tekom celega leta.

Delo na vrtu

Preverite namakalni sistem

Preverite, ali cevi in namakalni sistem res ne pušča, v nasprotnem primeru očistite šobe. V kolikor imate težave s komarji in žabami, na cevi postavite mrežo prosti komarjem in tako onemogočite živalim vstop vanje.

Več dela opravite v hladnem vremenu

Svoje delo boste bolje opravili, če si boste zanj čas vzeli v hladnem delu dneva (do 10. ure zjutraj ali po 16. uri). Ne pozabite na lastno zaščito – uporabite klobuk, ki vas bo varoval pred soncem, na kožo pa si nanesite repelent proti komarjem.

Zaščitite nove rastline

Sveže posajena zelenjava in cvetlice bodo potrebovale več zaščite pred soncem, zato poskrbite, da bodo zaščitene z mrežnimi zavesami, listi, vejami … To jim olajša rast in cvetenje.

Delo na vrtu

Uporabljajte sredstva za pospeševanje rasti

Magnezij spodbuja rast rastlin. Dodajte ga predvsem vrtnicam in orhidejam. Razpršite ga po listih ali ga zalijte neposredno v korenine. Če listi citrusov in kamelije postanejo rdečkasti, je čas, da jim začnete dodajati železo, saj zakisli zemljo. Potrebno je počakati mesec ali dva, da boste lahko uživali v rezultatu.

Zatrite škodljivce

Bodite pozorni na termite in druge škodljivce, ki lahko napadejo vaše vrtno orodje z lesenimi ročaji. Prav tako se izogibajte postavljanju vrtne hiške preblizu doma, saj jih ne želite privabiti v notranjost. Ne pozabite na dodatno zaščito neobdelanega lesa, kot so klopi in vrtna ležišča.

Vrt zahteva vaš čas in ljubezen, z izkušnjami pa je skrb vsako leto manjša in manj stresna. Enostavnejša bo tudi obdelava z našim vrtnim orodjem blagovnih znamk Bosch in Iskra, ki bodo poskrbela za celovit odličen izgled vašega vrta.

Vrtno orodje

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.