Kategorije Filtri Izberi kategorijo

Velika Big Bang ODPRODAJA z norimi popusti. Vabljeni v naše trgovine! Preveri, v katerih trgovinah poteka odprodaja TUKAJ.

NOVO: HITRA DOSTAVA V LJUBLJANI! 

Naroči do 15:00 na naslov v Ljubljani, mi pa ti naročilo dostavimo še isti dan. Hitro dostavo omogočamo ob delavnikih za izdelke, ki so označeni z značko Hitra dostava.

Zapri
0 0
0
Big Bang Info Prosti čas Kako izbrati pravi objektiv za vaš fotoaparat?
Prosti čas

Kako izbrati pravi objektiv za vaš fotoaparat?

Seznam vseh člankov
04.01.2018.

Na naprednejši stopnji ukvarjanja s fotografijo boste prerasli nabor objektivov, ki ste ga kupili z ohišjem vašega fotoaparata. Tako boste začeli iskati dodatne nove, primernejše objektive za svoje potrebe in želje. Tisti prvi, t.i. »kit« objektiv, ki ste ga uporabljali doslej, bo kar naenkrat premalo širokokoten in obenem prekratek oz. premalo telefoto, obenem pa boste spoznali, da vam ne omogoča vsega, kar v svoji fotografiji želite poskusiti ali doseči.

Novodobni D-SLR fotoaparati nudijo izjemno visoko kakovost slike, a ravno objektiv je tista najpomembnejša komponenta, ki vas nemalokrat omejuje, da bi vaše fotografije postale še boljše, morda celo vrhunske. Ko pride do izbiranja novega objektiva verjamemo, da marsikoga zaboli glava – na trgu je namreč nešteto možnosti in različic, na katere je treba biti pozoren. Najpomembnejši lastnosti sta goriščna razdalja oz. goriščnica (navedena v mm) in svetlobna jakost (navedena v obliki f/x.y), še dodatno pa se objektivi razlikujejo glede za zmogljivosti in lastnosti, potrebne pri različnih zvrsteh fotografiranja; fotolov, športna fotografija, popotniška, makro in pokrajinska fotografija, in tako dalje.

Fiksni objektivi


Veliko fotografov, še posebej tistih, ki se s fotografijo ukvarjajo ljubiteljsko, ima raje zoom objektive in nikoli ne razmišljajo o fiksnih objektivih, torej takšnih s fiksno goriščnico. A ravno slednji ponujajo številne prednosti v primerjavi z zoom objektivi, saj praviloma nudijo večjo svetlobno jakost, s tem možnost fotografiranja z manjšo globinsko ostrino in tako možnost bolj kreativnega izražanja. Večja svetlobna jakost (večja, kot je slednja, manjša je f/ oznaka) pomeni večjo odprtino (zaslonko), skozi katero svetloba preko objektiva pada na slikovno tipalo in tam izriše sliko. Večja zaslonka pa pomeni, da z objektivom lahko fotografiramo v manj oz. slabši svetlobi. Obenem večja zaslonka bolj zamegli ozadje fotografiranega motiva in tako nudi bolj prostorski občutek pri gledanju fotografije. Z objektivom 50mm f/1.8 lahko tako fotografiramo v manj svetlih pogojih in bolj zameglimo ozadje, kot denimo z objektivom 50mm f/2.8. Če se tudi sami prepoznavate kot interesenta za fiksni objektiv, sta odlični izbiri fiksna 50 ali 85-milimetrska objektiva, saj lahko z njima fotografirate v precej slabih svetlobnih pogojih, ali pa z njima pri portretirancih izjemno zameglite ozadje in tako posnamete zares všečne fotografije.

Zoom objektivi

Fotografi obožujejo fotografije narave in v njej živečih divjih živali, a je tovrstna fotografija precejšen izziv, saj je eden od subjektov vedno izmuzljiv in plašen ter praviloma precej oddaljen. Živalim se boste težko približali in v poskusu, da bi fotografirali s čim manjše razdalje, obstaja precejšnja možnost, da jih boste splašili. Zato potrebujete objektiv, ki vam bo nudil dovolj zooma oz. tolikšno goriščnico, da se živalim sploh ne bo treba čim bolj približevati, pač pa boste žival ali kateri drug motiv preprosto bolj »prizoomirali«. V tem primeru boste potrebovali vsaj 200-milimetrski objektiv, saj se objektivi s krajšimi goriščnicami na fotolovu zares ne izkažejo.

Širokokotni objektivi


Te objektive najdemo največkrat v območju izredno kratkih goriščnih razdalj, kot širokokotne goriščnice prepoznavamo vse pod 35 mm, pod 20 mm pa smo že v območju ultra-širokokotnih goriščnih razdalj. Omogočajo zajem širokih perspektiv, idealnih za zajem pokrajinskih razgledov, panoram in fotografiranje v zaprtih prostorih, prednost tej vrsti objektivov pa dajejo predvsem fotografi, ki fotografirajo dogajanje na ulicah, interierje ali arhitekturo oz. vse, kjer je prostor za fotografiranje omejen.

Makro objektivi

Ustvarjeni so za fotografiranje povečav, ki dovolijo ogled podrobnosti, ki s prostim očesom niso vidne. Le pomislite na vse tiste navdušujoče fotografije cvetlic, na katerih so vidne majhne kapljice dežja ali celo rose in celo cvetlični prah! Za takšno umetnino potrebujete namenski makro objektiv. Z njim se lahko subjektu močno približate in kljub temu izostrite kader, brez da bi izgubili kakršenkoli detajl. Goriščnica makro objektivov je praviloma dovolj dolga, da jih lahko uporabljate tudi za fotografiranje portretov.

Standardni zoom objektivi

Ti so najbolj priljubljeni objektivi, ki vključujejo širok spekter namenov fotografiranja in nudijo razpon vseh osnovnih širokokotnih in obenem kratkih telefoto goriščnic v enem objektivu. Tudi večina poprej omenjenih kit objektivov spada v to skupino objektivov. Primerni so za nezahtevno fotografiranje tako širokokotno zajetih pokrajinskih motivov kot portretno fotografiranje na telefoto koncu goriščnega razpona.

Objektivi »ribje oči«


Spadajo v razred ultra-širokokotnih objektivov, njihova posebnost pa je, da zapisujejo sferično sliko – kot bi gledali svet skozi kristalno kroglo, njihova prednja leča pa je izjemno izbočena, podobno kot pri ribi njeno oko – odtod njihovo simpatično ime. S »fisheye« objektivom lahko v kader zajamemo izjemno širok pogled, kot zajema tovrstnih objektivov se praviloma vrti okrog 180 stopinj in če naredimo dva posnetka – enega v eno smer in drugega v ravno nasprotno smer, lahko tako z dvema posnetkoma zajamemo naše stojišče v 360 stopinjah. Največkrat so objektivi ribje oko fiksni, v višjem cenovnem razredu pa najdemo tudi nekaj redkih primerov zoom objektivov ribje oko. So precej specifični objektivi, številni uporabniki pa jih cenijo prav zaradi posebnih kreativnih možnosti, ki jih nudijo tovrstni širokokotniki.

Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G  


Izredno lahek in kompakten standardni 50 mm objektiv; odlikuje ga velika svetlobna jakost f/1.8, primerna za fotografiranje v šibki svetlobi in predvsem takrat, ko je potrebna manjša globinska ostrina oz. lepo zamegljeno ozadje.

Objektiv EF50MM F/1.8 STM CANON


Cenovno ugoden in kakovosten objektiv, ustvarjen za portrete in fotografije v šibki svetlobi. Predmet bo izstopal iz zamegljenih ozadij, med snemanjem pa bo neslišno ostril s koračnim motorjem. Njegove prednosti so odličnost, hitrost, izjemna ostrina in kompaktnost.

Objektiv TAMRON 18-200 VC CANON TAMRON
Univerzalen megazum objektiv z ekvivalentno goriščno razdaljo 28-200 mm. Primeren je za vsakodnevno, družinsko ali popotniško rabo ter za fotoaparate z APS velikostjo senzorja.

Objektiv AF 70-300 F/4-5.6 VC NIKO TAMRON


Kompakten tele objektiv, ki omogoča visokokvalitetne posnetke in je izredno primeren za fotografije hitro se premikajočih subjektov, saj ima vgrajen USD motor, ki poskrbi za hitro, natančno in skoraj neslišno ostrenje.

Objektiv Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G


Izredno lahek in kompakten standardni 35 mm objektiv za D-SLR fotoaparate Nikon s slikovnim tipalom formata DX; odlikuje ga velika svetlobna jakost f/1.8, primerna za fotografiranje v šibki svetlobi in predvsem takrat, ko je potrebna manjša globinska ostrina oz. lepo zamegljeno ozadje Nabor vseh objektivov na naši spletni strani pa najdete na spodnji povezavi. 

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Prepričani smo, da ti bodo naše e-novice res všeč in da z nami ne boš več v zadregi, kakšno rojstnodnevno darilo kupiti mami. Vseeno pa potrebujemo tvoje soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.