Svetovanje
Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Računalništvo Kako varno brskati po spletu?
Računalništvo

Kako varno brskati po spletu?

Seznam vseh člankov
08.09.2017.

Živimo v obdobju, ko ob vsakem kliku na spletu nezavedno puščamo svoje osebne podrobnosti in podatke, ki jih načeloma ne bi želeli deliti z drugimi. S tem smo lahko izpostavljeni različnim nevarnostim kot so kraja identitete, nezakonito dostopanje do bančnih računov in na splošno zbiranje naših osebnih podatkov in interesov. Ste kdaj pomislili, kako varneje brskati po spletu.

Na spletu se ohrani vsak naš gib in marsikdo se zlahka dokopa do osebnih podatkov, kot so kraj in točna lokacija bivanja, interesi, spletna komunikacija z drugimi, zgodovina brskanja … Skrb za svojo anonimnost na medmrežju je prioriteta, ki bi jo moral ceniti in k njej stremeti vsak posameznik, za dosego tega cilja pa ni potrebno biti profesionalni heker ali računalniški genij. Prav tako povečana anonimnost ne sme biti stigmatizirana, saj s tem ne počnemo nič narobe, dokler ne presežemo linije, kjer se legalno brskanje po spletnih straneh konča in začne mračni internet, ki vodi do nakupa ter najema uslug, ki jih na prostem trgu ne moremo dobiti. Do zdaj poznamo kar nekaj načinov, s katerimi bomo prišli do boljše zasebnosti ob uporabi interneta:

  • brskalnik Tor,

  • virtualno zasebno omrežje ali VPN,

  • razširitve in nastavitve brskalnika

Brskalnik Tor

Tor je v zadnjem času postal najbolj uporabniku prijazen in blagohoten brskalnik za skrito brskanje po spletu, na redni bazi pa ga uporabljajo po celem svetu. Mnogi menijo, da je njegova edina naloga, da nas spravi v »intimno« raziskovanje interneta, a je veliko več, kot le to. Ob prijavi na omrežje in ob uporabi brskalnika Tor, ki se izvaja v ozadju, se informacije, kot so lokacija in IP, ne beležijo nikjer oziroma se shranjujejo težje. To je varna, zavarovana različica Firefox-a, ki vse vaše internetne korake pelje skozi anonimizirano Tor mrežo. Postopek je bil prvotno izredno počasen, a razvijalci skrbijo, da dela čedalje hitreje, zato ga lahko vse pogosteje uporabljate namesto svojega privzetega brskalnika oziroma takrat, ko spletne strani ne potrebujejo plugin vtičnika. Uporabniki sistema Tor zlahka pošljejo anonimno elektronsko sporočilo, seveda ob dejstvu, da ob prijavi v novo pošto ne vpišete svojih osebnih podatkov, kar je lahko težje, saj določeni portali zahtevajo vpis vaše telefonske številke. Namesto standardnih Gmailovih, Outlookovih in Yahoo računov računalniški geeki svetujejo uporabo Guerrilla Mail, ki nudi začasno rešitev. V kombinaciji s Tor brskalnikom se nihče ne more prebiti do vašega IP naslova. Tudi velike datoteke preko spleta lahko prenašate anonimno. Razvijalci so razvili Onionshare, odprt program, ki dovoli neposredno pošiljanje velikih datotek preko brskalnika Tor. Ob pošiljanju program generira začasno, anonimno spletno stran, prejemniku pošlje naslov s končnico .onion, ta pa datoteko lahko brez težav naloži preko brskalnika Tor. Mobilne naprave pri skrivanju identitete niso izjema – Guardian Project je razvil aplikacijo z imenom Orbot, ki deluje na operacijskem sistemu Android, Apple pa trenutno nima opreme, ki bi se lahko z njo primerjala. Približna različica je aplikacija Onion Browser, ki deluje na iOS sistemih, a jo strokovnjaki raje odsvetujejo, saj ni dovolj zanesljiva.

VPN – navidezno zasebno omrežje

Najverjetneje ste že vsi slišali za VPN, niste se pa spraševali, kaj to sploh pomeni. Navidezno zasebno omrežje doseže dva učinka: zakodira vaše signale tako, da so vse vaše spletne aktivnosti popolnoma neberljive, hkrati pa manipulira z vašim IP naslovom, da izgleda, kot da se trenutno nahajate v drugi državi, na drugem aparatu ali na drugi lokaciji. Katere so prednosti VPN? Ponujamo le nekaj tistih, za katere menimo, da bi bile zanimive za vas in za vašo vsakodnevno uporabo spleta.

Neomejeni Netflix

Obstajajo vsebine, ki za vašo državo niso dovoljene in si jih nikakor ne boste mogli ogledati, dokler ne začnete uporabljati VPN, s katerim manipulirate IP naslov vaše naprave in se tako izdajate, da prihajate iz druge države, v kateri sta posamezna serija ali film dovoljena.

Uporaba javnih WiFi omrežij

Ne zavedate se, a ob uporabi javno dostopnega internet omrežja v vašem najljubšem baru iz svojega računalnika pošljete nešteto osebnih podatkov. Javne Wi-Fi točke so namreč izredno nezavarovane in predvsem ključen razlog, zakaj bi uporabniki pametnih mobilnih telefonov morali razmisliti o mesečni naročnini VPN povezave, saj bi ta vse podatke šifrirala in omejila njihov pobeg.

Dostop do onemogočenih spletnih strani

Vsi smo se že kdaj znašli na napravi in omrežju, kjer je bil ogled določenih spletnih strani prepovedan, bodisi iz varnostnih razlogov, bodisi iz nezaupanja delodajalcev do delavcev. Z uporabo VPN povezave boste lahko pretentali sistem in brez slabe vesti takšne strani obiskovali.

Cenzura države

Države, kot so Egipt, Afganistan, Kitajska, Kuba, Savdska Arabija, Iran, Sirija in Belorusija so zgolj ene izmed tistih, ki uporabnikom ponujajo omejen dostop do spleta, zato je VPN tu prava rešitev. Posebej na potovanjih vam bo VPN omogočil dostop do vseh strani, ki jih dostopate tudi od doma. TunnelBear je tako eden od treh najpogosteje naloženih programov in aplikacij, ki pomaga do prikritja IP naslova. Primeren je za Android, Windows, MacOS in iOS, poznamo pa tudi že Google Chrome razširitev. Z uporabo lahko izbirate med 20 različnimi državami, od koder si želite prihajati, in tako zakrijete svojo identiteto. Druga dva plačljiva načina, ki jih priporočamo sta VPN Unlimited in NordVPN, ki na enak način, kot zgoraj omenjeni medved, poskrbi za šifriranje IP naslova in omogoča anonimno brskanje po internetu.

Dodatne nastavitve brskalnika

Preprečevanje oglasov

Priznajmo si, da je marketing včasih izredno naporno področje, saj nas neprestano posiljuje z oglasi in predstavitvijo artiklov, ki nas morda niti ne zanimajo. Ko se je oglaševanje premaknilo na internet, so razvijalci začeli pripravljati dodatne programe, ki jih s hitrim prenosom na računalnik uporabite za preprečevanje pojavljanja oglasov. Poznamo Adblock Plus, ki je dodatek za brskalnik FireFox, Chrome je kot svoj dodatek proti oglasom dobil AdBlock, Fair AdBlocker App in AdRemover. Zelo enostavna namestitev bo tako ohranila marsikatere živce zdrave in nedotaknjene.

HTTP ali HTTPS

Ob vnosu spletnih naslovov bodite pozorni na začetek in na to, ali imate opravka s http stranjo ali https. Šifriranje in kodiranje na slednjih straneh je boljše, saj deluje bolj zaupno, vaše informacije pa se ne bodo širile, saj sta dešifriranja sposobna le vaša naprava in vaš brskalnik.

Iskalnik DuckDuckGo

Google je dobil konkurenco tako v smešnosti izgovorjave kot v zasebnosti brskanja. DuckDuckGo je začelo kot malo startup podjetje, ki svoj iskalnik razvija na principu nebeleženja iskalnih nizov. S tem je vaša zgodovina iskanja varna in sledenje po internetu onemogočeno. Ne pozabite zgornjih nasvetov in poskrbite za vašo varnost in zasebnost na spletu.

Ocene (1)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.