Samsung upošteval mnenja svojih uporabnikov in na trg poslal svoj najboljši izdelek do sedaj.

Se še spomnite, ko smo lani na začetku leta napovedovali novost v obliki petega brata družine Galaxy. S5 je sicer prinesel kar nekaj novosti, v splošnem, pa ni navdušil zahtevne publike pametne tehnologije. Ampak enega vodilnih podjetij na svetu to ni zaustavilo, ampak prej dodatno motiviralo, da za novo leto pripravi še drznejšo, ličnejšo in bolj pametno naparvo.

Jim je uspelo?Samsung Galaxy S6

Pri Samsungu so se oldočili, da želijo s šesto serijo Galaxy zaiti v drugačno, bolj svežo smer. Pravzaprav so za seboj pustili domala celotno zgodovino predhodnikov. Morda najbolj drzna in nepričakovana sprememba je, da pri Galaxy S6 ne bo moč zamenjati/odstraniti baterije niti povečati prostornine z micro SD kartico. Reže zanjo namreč ni več. Prav tako so pri Samsungu predstavili plačilni mehanizem Samsung Pay, ki, podobno kot Apple, omogoča enostavno, hitro in brezstično plačevanje na izbranih lokacijah. Seveda bo preteklo še nekaj Save in Drave preden bo tovrstno plačvanje možno tudi v večini slovenskih trgovin.

Plastika odhaja

Pri Samsungu so, sicer pozno, a vendarle, ugotovili, da zgolj kakovostno drobovje telefona ni dovolj. Uporabniki ob hitrosti, zmogljivosti in brezkompromisni uporabniški izkušnji iščejo tudi oblikovalske presežke. In pri enem največjih ponudnikov pametnih naprav na svetu, so tokrat z odliko poskrbeli tudi za to. Kovinsko ohišje in kakovostno Gorila steklo 4 na obeh straneh telefona dajeta vedeti, da je s tokratnjim paradnim konjem oblika postavljena na prvo mesto.

Pri Samsungu so že z nižjecenovnima A3 in A5 in zmogljivem Galaxy Alpha preizkušali teren kovinskega ohišja. Sicer nekaj generacij za HTC in Apple pametnimi mobilci, toda tokrat povsem brez ovinkarjenj.

Samsung Galaxy S6 in S6 Edge

Galaxy S6 in S6 Edge se bohotita s čudovitimi ravnimi linijami in minimalnimi oblinami na straneh telefona.

Barve ostajajoPestra barvna paleta samsung galaxy s6

GalaxyS6 tokrat svojo estetiko odseva preko štirih čudovitih barv. Poleg črne in bele ter glamurozne zlate, je S6 na voljo tudi v topaz modri. Galaxy S6 Edge pa prav tako v osnovnih treh barvah, namesto topaz modre pa še v smaragdni zeleni.

Brezžično polnjenje

Ena izmed vidnejših nadgradenj pri modelu Galaxy S6 je zagotovo možnost brezžičnega polnjenja baterije, ki ga omogoča Sasmungova pametna polnilna plošča. Polnjenje naj bi bilo primerljivo hitro polnjenju prek običajnega micro USB vhoda in električnega adapterja.  Brezžično polnjenje pametnega telefona Samsung Galaxy S6

Izboljšava osrednjega gumba

Na novem Galaxyju so pri Samsungu pošteno nadgradili tudi osrednji navigacijski gumb, ki po novem z dvojnim hitrim pritiskom (tapom) nemudoma odpre kamero. Tudi če je telefon v načinu mirovanja. Polega tega pa so pošteno izboljšali čitalnik prstnih odtisov, ki je v preteklosti prejel kar nekaj kritik na neodzivnost in malce okorno delovanje. Po novem ta deluje brezhibno, hitro in brez potega temveč zgolj z enostavno postavitvijo prsta nanj.

Kar šteje je notranjost

Leta so uporabniki Samsung telefonov opozarjali na gromozanski in upočasneli vmesnik TouchWiz, ki je ležal nad platformo Android na vseh Galaxy telefonih. Samsung se je pri šestki reorganiziral, se osredotočil na Googlove smernice material oblikovanja in na Android Lollipop 5.0 naložil prenovljen in predvsem vitkejši, a uporabniku prijaznejši, vmesnik.

Prihaja nekaj manjših novosti kot na primer razširjen nabor hitro dostopnih (drop down meni) funkcij, privatni način klicanja, detajli kot na primer miniaturno dodajanje dodatne dimenzije zaslona, ko ga zavrtimo v roki in podobno.

Nekaj nepotrebnih funkcij in lastnosti se umika, ker so preprosto porabljale prevelik del delovnega pomnilnika in bile v generlanem neuporabne. Na primer plavajoče bližnjice Toolbox.

Še bolj jasen zaslon

Velikosti zaslona pri Samsungu niso želeli spreminjati, tako ta ostaja preglednih in v roki obvladljivih 13 centimetrov (5,1 palec). Seveda pa so bile nadgradnje pričakovane pri kakovosti zaslona in njegovi ločljivosti. Ta sedaj znaša zavidljivih 2560×1440 svetlobnih točk z gostoto kar 557 svetlobnih točk na palec, kar je občutno višje kot na primer pri konkurenčnih vodilnih modelih.

Slika je zaradi omenjenih dveh lastnosti kristalno čista, jasna, barvno polna in omogoča ogled neverjetnih podrobnosti in detajlov.

Zares jasna ločljivost zaslona pametnega telefona Galaxy S6

Gear VROčala za navidezno resničnost Samsung Gear VR

Novost, ki je na trg prišla v kompletu z novim Samsung telefonom, so tudi očala za virtualno resničnost Gear VR, ki za delovanje uporabljajo Galaxy S6 ali S6 Edge. Tu pa bo do izraza prišel kakovosten in visoko ločljiv zaslon, ki se ob uporabi očal od vaših oči nahaja le nekaj centimetrov. Gear VR je sicer tehnologija navidezne resničnosti, ki deluje po principu popularnega Oculuc Rfita in ki je zagotovo prvi korak pri sodobni zabavni elektroniki.

Izboljšana kamera

Kamera s 16 milijoni slikovnih točk za zajem fotografij je enaka kot v Samsungovem phabletu Galaxy Note 4. Izboljšana je tudi leča kamere, ki omogoča super bliskovito fotografiranje z občutljivostjo zaslonke kar f/1.9. Vgrajen je tudi zmogljiv stabilizator slike, kar bo še olepšalo zajem fotografij in predvsem videoposnetkov.

Zajem selfie posnetkov je še bolj enostaven, saj lahko frontalno kamero sprožite z dvojim pritiskom (tapom) kazalca po senzorju na hrbtišču telefona.

Za konec

Če strnemo je Samsung po dolgem času v zakup vzel kar nekaj tarnanj in pripomb svojih uporabnikov na prejšnjih napravah. Te je odpravil, nadgradil in predvsem poenostavil uporabniški vmesnik. S celotnim kovinskim in steklenim ohišjem se skriva zavidljivo drobovje, ki poganja to zmogljvo napravo. Zaslon, s katerim se ponašata tako Galaxy S6 in S6 Edge, pa zagotovo postavlja najvišje standrade ogledovanja zares detajlnih vsebin do sedaj. Na kratko, zagotovo telefon, ki bo na polno tržišče pametnih naprav vnesel nekaj prepotrebne svežine.

Oglejte si še nekaj fotografij novih dveh modelov Samsung Galaxy S6 in S6 Edge.

Samsung Galaxy S6

Galaxy S6 Edge

Pester barvni nabor Samsung Galaxy S6

Za vse priložnosti - Galaxy S6

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

1 komentar

Odgovori