Srdjan Živulović je profesionalni fotograf, direktor in ustanovitelj foto agencije BOBO, fotograf agencije Reuters in prejemnik Pulitzerjeve nagrade 2016 za reportažno fotografijo. Pred nedavnim je preizkusil pametni telefon Huawei P9 in o njem zapisal … 

Sem profesionalni fotograf  s 30 letno zgodovino fotografiranja. Z ogromno izkušnjami od prvih posnetkov na filme in pošiljanja fotografij preko pregrešno dragih aparatur z imenom telefoto do digitalne revolucije, ki se je zgodila z digitalnimi fotoaparati, ki so bili na voljo v različnih kakovostnih razredih. Zame je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bosta mobilni aparat in digitalni fotoaparat združila v primerno kakovost, ki bo služila tudi tisti, ki si s fotografijo služijo svoj kruh.

Končno smo dočakali primeren pametni telefon z izrednimi lastnostmi fotoaparata. Skupek vsega, kar fotoreporter potrebuje pri svojem delu,  je sedaj združeno v pametnem telefonu Huawei P9.

Fotografi kot sem sam, se včasih znajdemo v situaciji, ko se moraš obnašati drugače kot profesionalni fotograf. S svojimi velikimi fotoaparati in objektivi namreč takoj vzbudimo zanimanje ljudi, zaradi česar ne ustvarimo želenih posnetkov. Velika fotografska oprema je v napoto tudi v vsakodnevnem gibanju po opravkih, prostem času in prireditvah. Zato je potreba po majhnem zmogljivem in neopaznem fotoaparatu kar velika.

Gneča na prireditvah je enostavneje obvladljiva z malo napravo kot je telefon.

Gneča na prireditvah je enostavneje obvladljiva z malo napravo kot je telefon.

Z najnovejšimi tehničnimi rešitvami je P9 postal odlično orodje za profesionalnega fotografa. 12MP je številka, ki zadostuje za večino fotografij, ki  jih fotoreporterji uporabljamo vsakodnevno pri svojem delu.

Huawei P9 ima dve leči za zajemanje ostrih barvnih in črno-belih fotografij. Fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih je sedaj dosti lažje saj z združevanjem posnetkov z obeh leč lahko zajame več svetlobe in naredi optimalne kontraste. Z užitkom se lahko lotimo fotografiranja ponoči, v megli ali posnetkov ognjemetov.

Čudoviti svet črno-bele fotografije z Leica lečo.

Čudoviti svet črno-bele fotografije z Leica lečo.

Barve in kontrast so uravnoteženi in zato ni potrebno uporabiti post produkcije. Če potrebujemo boljšo kakovost fotografij, vklopimo fotografiranje v RAW formatu, ki zapiše fotografijo brez izgubljenih podatkov. Zaslon aparata je velik, jasen in oster, kar daje uporabniku veliko samozavest pri fotografiranju.

Hitro dostopna aplikacija za fotoaparat in hitro ostrenje pa je velika prednost P9. S funkcijo, kjer lahko naknadno izostrimo želeni objekt, je dosti lažje narediti fotografijo po lastni meri tudi potem, ko objekta ni več pred tabo.

Skakalci z mostu skačejo v Sočo.

Skakalec v reko Sočo.

Kot profesionalec sem najbolj vesel učinkov zmogljive kamere. Sedaj si lahko na pametnem telefonu nastavim način fotografiranja, izbiro merjenja svetlobe, nastavitve časa, občutljivost senzorja, način ostrenja, barvno temperaturo ali korekcijo osvetlitve. Fotografi smo navajeni delati v načinu, kjer sami določimo parametre fotografiranja in v P9 je to resnično odlično narejeno. Neverjetno lahkost upo
rabe profesionalnega načina me je presenetila že pri prvem fotografiranju.

V veliko pomoč so tudi pred nastavljeni načini fotografiranja. HDR način olajša snemanje in odpravi post-produkcijo pri kontrastnih posnetkih. Za fotografe, ki radi ustvarjajo drugačne posnetke ima P9 pripravljeno pred-nastavitev za fotografiranje z lepotnim načinom, fotografiranjem s svetlobo, panoramo ali fotografiranjem s časovnim intervalom, ki sestavi kratek »stop-motion« video. Vsak način po svoje je izjemno orodje za prebujanje kreativnosti uporabnika Huawei P9. Predvsem za mlajše fotografe, ki radi eksperimentirajo. S P9 je to početje izjemen užitek.

Čudovita barvna paleta sukancev za šivanje.

Čudovita barvna paleta sukancev za šivanje.

Razvijalci telefona so več kot očitno mislili tudi na profesionalne fotografe, saj so so nas posladkali z vodnim žigom in zvočno opombo, ki jih lahko dodamo na fotografijo. Velikokrat moraš hitro oddati fotografijo v redakcijo – sedaj dodaš glasovno opombo kot podatke o fotografiji. Urednik lahko iz glasovne opombe napiše podpis pod fotografijo za objavo v mediju.

Tudi sam fotoreporter s primernimi programi, nameščenimi na  P9  lahko opremijo fotografije s podpisi in jih pošljejo preko ftp v redakcijo.

Čudvita modrina ujeta s Huawei P9

Čudvita modrina ujeta s Huawei P9

Moj največji užitek, pa je fotografija v črno-bele tehnike. S posebnim senzorjem P9 zajema fotografije, ki imajo izreden razpon sivine. Zaradi izjemno ostrih in lepih črno-belih fotografij se fotograf počuti kot v starih časih, ko so uporabljali filme in klasične fotoaparate. Kakovost fotografij je velika in zato kot poznavalec priporočam, da fotografije natisnete na pravi foto papir, kajti samo tako bodo najdlje ostale v vaših ali arhivih domačih.

P9 s svojim zajemom videa je dodaten pripomoček fotoreporterjem.  V programu počasni posnetek lahko izpostavite dogodek, ki se je zgodil pred vami. Ostrina in zajem videa je za zahtevnega uporabnika zelo dobrodošla.

Huawei P9 je s svojo kombinacijo vrhunske strojne programske opreme izjemen in neprecenljiv kos za profesionalne in tudi za napredne fotografske navdušence. Pri svojem foto reporterskem delu ga tako od julija naprej upravljam tudi za profesionalne namene.

Če ste navdušeni fotograf vam priporočam, da ga preizkusite tudi sami. Testni aparati so na voljo v vseh večjih trgovinah Big Bang.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori