Nekaj zanimivih dejstev o fotografiji, ki jih verjetno niste poznali.

Ste vedeli …

… da je bila prva fotografija s fotoaparatom na svetu posneta že davnega leta 1826? Fotografijo je posnel Nicéphore Niépce s  »Camero Obscura«, najosnovnejšo, najbolj prvinsko obliko fotoaparata, ki je v svojem bistvu škatljica z luknjo, ki ujame svetlobo in jo preslika na fotografski film.

… da je nemška medijska agencija A.F.B. media GmbH v sodelovanju z nemškim spletnim časopisom SZ-Online pripravila največjo fotografijo na svetu, ki je bila izdelana s pomočjo vrhunskega digitalnega zrcalno-refleksnega fotoaparata Canon EOS 5D Mark II in 400-milimetrskega objektiva? Največja fotografija na svetu nemškega mesta Dresdna je sestavljena iz kar 1.665 fotografij ločljivosti 21,4 milijonov točk, za zajem katerih je namenski robot potreboval dobrih 170 minut. Obdelavo fotografij skupne velikosti 102 GB, ki so bile zajete na strehi zgradbe “Haus der Presse”, je nemška medijska agencija A.F.B. media GmbH zaupala računalniškemu sistemu, ki je bil opremljen s šestnajstimi procesorji in 48 GB sistemskega pomnilnika. Za »sestavo« fotografije skupne ločljivosti 297.500 x 87.500 točk oziroma 26 milijard točk pa je računalnik potreboval dobrih 94 ur.

… da Hasselblad H4D-60 velja za najdražji profesionalni digitalni fotoaparat na svetu? DSLR fotoaparat poleg drugih izjemnih lastnosti premore kar 60 milijonov slikovnih točk in ima poseben procesor za definiranje absolutne pozicije. Aparat ima hitrost 800-tih posnetkov v 32 sekundah. Izjemne lastnosti pa seveda vodijo do izjmene cene – fotoaparat H4D-60 vas bo olajšal za nekaj več kot 40.000 evrov.

 

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori