Izberite TV sprejemnik, ki porabi manj električne energije.

 Če vam je poleg odliče slike in dobrega zvoka pomembna tudi energetska učinkovitost in varčnost pri porabi električne energije, potem so LED LCD zasloni vrsta tehnologije, ki je pisana na vašo kožo. Prednost LED LCD zaslonov je namreč bistveno manjša poraba električne energije, kot jo porabijo običajni LCD in plazma zasloni, saj to omogočajo LED diode, ki osvetljujejo zaslon. Slika, ki jo prikazujejo LED zasloni, je bolj realistična, naravnih barv in intenzivnejših kontrastov. LED zasloni dosegajo višje kontrastno razmerje v primerjavi z LED in plazma zasloni – višje kontrastno razmerje omogoča prikaz bolj intenzivne črne barve in tudi več različnih barvnih odtenkov, slika pa je bolj naravnih barv. Življenjska doba LED zaslonov je približno 100.000 ur.

Energijske oznake

Bodite pozorni na energijske nalepke in prihranite na dolgi rok. Spodnja slika razlaga pomen energijske nalepke na aparatu. Podatek o pričakovani letni porabi energije temelji na povprečnem 4-urnem gledanju televizorja dnevno. Podatek o povprečni moči pri standardnih nastavitvah je koristen, kadar želimo izračunati koliko nas stane npr. 10 ur gledanja televizorja.

10 ur x 62 W = 620 Wh oz. 0,62 kWh

To vrednost pomnožimo s ceno energije za 1kWh (predpostavimo 0,10 €/kWh) in dobimo želeno vrednost izračuna.

0,62 kWh x 0,10 €/kWh = 0,062€  –  10 ur gledanja povprečnega TV sprejemnika nas stane 0,062 €.

Energijski razredi televizorjev

 

Vrste tehnologij zaslonov

CCFL LCD televizor

CCFL LCD

Kot izvor svetlobe CCFL LCD zasloni uporabljajo običajne neonske svetilke. Odvisno od velikosti zaslona jih je vanj vgrajenih 6 do 20. Krmiljenje neonskih svetilk je zahtevno, predvsem kadar je potrebno svetilnost zaslona zmanjšati (temni kadri). Življenjska doba znaša okrog 60.000 delovnih ur in se izteče, ko svetilnost zaslona pade na 50% prvotne.

 

 

 

 

Direct LED LCDLCD televizor

Tehnologija zaslonov DIRECT LED uporablja izvor svetlobe namesto CCFL neonskih svetilk bele LED-diode. Le-te so nameščene enakomerno preko cele površine vgrajenega zaslona. Povezane so skupaj in vse vedno svetijo z enako močjo, se pa njihova svetilnost lahko nastavlja, odvisno od potrebe svetlosti slike na zaslonu. DIRECT LED je v primerjavi z običajnim CCFL zaslonom svetlejši, dosega dinamično kontrastno razmerje 1:500.000, ima daljšo življenjsko dobo (100.000 delovnih ur) in približno 40 % nižjo porabo energije. Svetilnost zaslona je skozi celotno življenjsko dobo praktično konstantna. Televizor s tovrstnim zaslonom prepoznamo po debelini, ki je primerljiva z običajnimi CCFL zasloni.

 

LED LCD televizor

EDGE LED LCD

Tehnologija zaslonov EDGE LED kot izvor svetlobe uporablja bele LED diode, nameščene ob robovih vgrajenega zaslona. Njihovo svetlobo posebna struktura v zaslonu enakomerno porazdeli prek celotne površine. Debelina zaslona znaša približno 1 cm, aparata pa 4 cm. EDGE LED je v vseh pogledih primerljiv z zaslonom DIRECT LED, vendar je tanjši.

 

 

 

 

Micro Dimming

Tehnologija Micro Dimming pri naprednejših LED LCD televizorjih omogoča lokalno nadziranje osvetljevanja in zatemnjevanja zaslona, kar izboljša kontrast, barvo in ostrino slike, s katero se boste potopili v novo realnost. Micro Dimming poskrbi, da črna barva na televizorju ostane neosvetljena in tako res črna. Nasprotno pa se pri klasičnih LED televizorjih brez lokalnega zatemnjevanja osvetli tudi črni del slike in tako je le-ta bolj sivkasta. 

Matrični ozirmoa segmentni LED PRO

LED diode, ki predstavljajo izvor svetlobe, so združene v segmente in nameščene prek celotne površine zaslona. Tako lahko elektronika televizorja, za razliko od DIRECT in EDGE, svetlost vsakega segmenta uravnava ločeno. Na katerem koli delu zaslona z lahkoto doseže popolnoma črno barvo ali zelo visoko svetilnost. Na delih zaslona, kjer mora TV prikazati sence, mračna območja ali povsem črno barvo, segmenti z LED diodami prilagodijo svojo svetilnost ali se celo povsem izklopijo in izvora svetlobe ni več.                                                                                                                                                                                                

 

Tehnologija 4K

Ultra HD oziroma tehnologija 4K je najnovejša tehnolgija zapisovanja in predvajanja slike. Medtem ko HD dosega ločljivost do velikosti 1280×720 z milijonom svetlobnih točk in Full HD velikost 1920×1080 ter približno 2 milijona svetlobnih točk, tehnolgija 4K zapisuje in predvaja video vsebine v ločljivosti kar 3840 x 2160, kar je 8 milijonov slikovnih točk! S tem zagotavlja štirikrat več podrobnosti kot pri Full HD. Ko se približate sliki, ne vidite posameznih slikovnih pik, temveč popolnoma ostro sliko osupljive globine in jasnosti. Slika je neverjetno pristna, kot bi igralci stali na drugi strani stekla.

Preberite še več o tehnologiji Ultra HD oziroma 4K TUKAJ. 

Tehnologija OLED?

Oled primerjava zaslonov

Za razliko od tradicionalnih osvetlitvenih diod, ki osvetljujejo sliko pri običajnihLED zaslonihtehnologija OLED uporablja naravno snov, ki v kombinacijiz električnim tokom zasveti in oddaja svetlobo. Ta revolucionarna snov je del najnovejših dizajnov TV sprejemnikov, ki občutno zmanjšujejo debelino in težo televizorjev. Svetloba, ki potuje prek kombinacije posebnih filtrov, prikazuje sliko v izredno kakovostnih, visoko ločljivih barvah in kontrastih.

Preberite več o tehnologiji OLED tukaj. 

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori