VIKEND AKCIJA, 279 produktov, do 25% ceneje s kodo: VIKEND 

Izbirnik
Išči
Podpora

Pomoč in naročila

01 362 60 00

[email protected]

pon.–pet.: 9.00–17.00

Reklamacije

01 309 38 18

pon.–pet.: 9.00–17.00

Primerjaj 0
Košarica 0
Prodajalec: Big Bang
Ogrevanje, hlajenje & kvaliteta zraka
Ogrevanje Ogrevanje Hlajenje Hlajenje Vzdrževanje zraka Vzdrževanje zraka
Top izdelki
Top izdelki
Top izdelki
Top izdelki
Top izdelki
Avto kamere in dodatki
Avto kamere Avto kamere
Big Bang Info Telefonija Stara naprava, novo življenje
Telefonija

Stara naprava, novo življenje

Seznam vseh člankov
16.06.2023.

Si vedel(-a), da je bilo leta 2021 na svetu ustvarjenih cca. 57,4 milijona ton e-odpadkov, od katerih je bilo pravilno zbranih in recikliranih le 17 %? 😲 To je zelo zaskrbljujoč podatek za naše okolje, in glede na to, da v Big Bangu zasledujemo vrednoto »Mar nam je za svet okoli nas«, ki je v ospredju ravno v teh mesecih, s tabo delimo projekt, ki je zaživel v sodelovanju z Big Bangom, dobaviteljem Philips Romunia ter družbo za ravnanje z električno in elektronsko opremo Zeos d.o.o.

Električni in elektronski odpadki, znani tudi kot e-odpadki, so postali eden največjih problemov sodobne družbe, saj naraščajo trikrat hitreje kot ostali odpadki. Hitro napredovanje tehnologije in stalna potreba po novih možnostih vodita do naglega povečanja števila odvrženih elektronskih naprav, med katerimi se nahajajo tudi še uporabne. Ta trend predstavlja grožnjo okolju, saj e-odpadki pogosto vsebujejo nevarne snovi, ki lahko škodujejo človeškemu zdravju in naravi, če se ne ustrezno odstranjujejo, še uporabnim pa ne omogoči ponovno uporabo.

 

V luči reševanja tega izziva smo v Big Bangu Philips in ZEOS podprli pri kampanji »Stara naprava, novo življenje«, katere cilj je izobraževanje kupcev o pravilnem ravnanju z e-odpadki ter spodbujanje posameznikov, da aktivno sodelujejo pri zbiranju malih e-odpadkov in omogočijo njihovo recikliranje.

 

V okviru projekta bodo prebivalci Ljubljane povabljeni, da svoje e-odpadke odložijo na zbirnih mestih ZEOS v Ljubljani, ZEOS pa bo nato zagotovil varno in pravilno ravnanje z njimi, s poudarkom na recikliranju in ponovni uporabi virov.

 

Eno izmed zbirnih mest se od danes naprej nahaja tudi ob naši Megi v Ljubljanskem BTCju, kjer lahko po odložitvi malih e-odpadkov uporabniki skenirajo QR kodo, ki jim ob vpisu e-naslova razkrije kodo za kar 20% popusta na izbrane izdelke za osebno nego Philips v Big Bangu.

 

5 razlogov za recikliranje e-odpadkov

  1. Varovanje okolja: Elektronske naprave vsebujejo številne nevarne snovi, kot so svinčevi akumulatorji, živo srebro, kadmij, barij, krom, bromirane zadeve itd. Če se te snovi sprostijo v okolje, lahko povzročijo onesnaženje tal, vode in zraka ter negativno vplivajo na ekosisteme. Recikliranje elektronskih naprav omogoča pravilno ravnanje z nevarnimi snovmi in njihovo varno odstranitev, s čimer se zmanjšuje tveganje za okolje in zdravje ljudi.

 

  1. Ohranjanje naravnih virov: V elektronskih napravah je veliko dragocenih in omejenih naravnih virov, kot so zlato, srebro, aluminij, baker itd. Recikliranje omogoča pridobivanje teh surovin iz odpadnih elektronskih naprav in njihovo ponovno uporabo v novih izdelkih. S tem se zmanjšuje potreba po novih surovinah in pridobivanju le-teh iz narave, kar prispeva k ohranjanju naravnih virov.

 

  1. Energijska učinkovitost: Recikliranje elektronskih naprav zahteva manj energije kot proizvodnja novih naprav iz surovin. Z recikliranjem se zmanjšuje poraba energije, izpusti toplogrednih plinov ter ogljični odtis, kar prispeva k boju proti podnebnim spremembam.

 

  1. Preprečevanje onesnaženja: Nepravilno odstranjevanje e-odpadkov, kot je odlaganje v običajne smetnjake ali neustrezno ravnanje, lahko povzroči onesnaženje tal, vode in zraka. Nevarne snovi v elektronskih napravah se lahko sprostijo v okolje in negativno vplivajo na ekosisteme ter zdravje ljudi. S pravilnim ravnanjem z e-odpadki se zmanjšuje tveganje za onesnaževanje.

 

  1. Varovanje zdravja: E-odpadki lahko vsebujejo nevarne kemikalije, ki predstavljajo tveganje za naše zdravje. Pravilno recikliranje omogoča varno ravnanje z nevarnimi snovmi in preprečuje njihovo izpostavljenost ljudem.

 

Pridruži se nam tudi ti, da bomo skupaj poskrbeli za boljšo prihodnost vseh nas. Oglasi se v Big Bang BTC Ljubljana in recikliraj svoje e-odpadke povsem brezplačno.

Mnenja drugih
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Tvoja e-pošta ne bo objavljena in se uporablja samo za odgovor na tvoj komentar.
Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.


Naložba je del ukrepov načrta, ki se financira iz mehanizma: https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/nacrt-za-okrevanje-in-odpornost