Od velikozaslonskega pametnega telefona Huawei Mate 9 smo vsi pričakovali veliko, saj sta njegova predhodnika Mate 8 in 7 postavila kar visoka standarda. Kako se je odrezal, kakšne novosti je predstavil in koga bo zares navdušil, smo preverili s strukturiranim testom omenjene pametne naprave. 

Če pogledamo nazaj v leto 2016 in pomislimo na lastnosti, ki smo jih lahko videli pri Huaweijevem največjem aparatu Mate 8 (leto poprej pa še pri Mate 7 Gold), ki smo ga dodobra testirali in ugotovili, da gre za izredno zmogljiv in vzdržljiv aparat, potem je jasno, da bo njegov naslednik vreden prestola kralja velikanov med pametnimi telefoni. Slednje še toliko bolj zagotovo, saj je moral edini resen rival Samsung Galaxy Note 7 žal iz prodaje zaradi tehničnih težav z baterijo. Huawei Mate 9 je tako ostal brez prave konkurence med tako imenovanimi tablifoni in prva pošiljka je v Sloveniji pošla dobesedno v nekaj dneh. Slednje je bilo sicer pričakovati, glede na svetovno predstavitev, ki se je zgodila 3. novembra 2016 v Nemčiji, a na tem mestu bo najbolje, da si kar pogledamo, kaj ta zverina pravzaprav zmore.

Na kratko o Huawei Mate 9

Tako kot njegov predhodnik, se tudi Huawei Mate 9 baha z velikim zaslonom, sicer z odtenek manjšim, 6,0-palčni IPS LCD zaslon je zamenjal 5,9-palčni IPS LCD zaslon. Resolucija ostaja enaka in sicer v polni ločljivosti 1080 x 1920. Marsikdo bo dejal, da bi lahko bila resolucija višja, pa vendar kot že nič kolikokrat omenjeno, naše oko razlike na tako majhnih zaslonih ne zmore prepoznati. Je pa res, da je višja resolucija pomembna, če želimo aparat uporabiti z VR (virtualnim) očali, kjer bi dejansko skozi leče očal gledali v zaslon telefončka iz neposredne bližine in tako zrli v povečane slikovne pike. Za take uporabnike obstaja verzija Mate 9 Pro, kjer je zaslon manjši in sicer 5,5-palčni AMOLED verzije, z resolucijo 2K, oziroma z ločljivost 1440 x 2560. Slednji naj bi prav tako v bližnji prihodnosti zasedal police na slovenskem trgu, bo pa nekoliko dražji, kajti imel bo še več pomnilnika in spomina za shranjevanje podatkov. Potem je tukaj še najdražji predstavnik serije Mate 9, najdražji nasploh, saj se dražjega pametnega niti ne najde, razen mogoče med kakimi šejki, ko si lahko naročajo pozlačena vozila in pa tudi pozlačene pametne telefone. Huawei Mate 9 Porsche design je aparat omejene izdelave, koliko je točno teh modelov na voljo sicer ni znano, znano pa je, da ga v Sloveniji najbrž ne bo, vsaj uradno ne. Slednje je potrebno pripisati njegovi ceni, ki znaša vrtoglavih 1350€! Ja, dejansko vrtoglava cena. Če se vrnemo na našega testnega kralja, Mate 9 spada v bolj realen cenovni razred in sicer za 699,99€ vam ta gigant ponuja pravzaprav res ogromno.

V njem tiktaka izredno zmogljiv procesor z več kot zadostnih 4 GB delovnega pomnilnika in 64 GB notranjega spomina za shranjevanje vseh mogočih podatkov. Novost je nadgrajena dvojna kamera z Leica lečami, ki smo jo spoznali že lani ob izidu paradnega konja Huawei P9. V testu Huawei P9 smo se prepričali o visoki zmogljivosti te kamere in uspeha združitve moči podjetja Huawei in podjetja Leica, tako da lahko mirno pričakujemo visoke rezultate tudi tokrat. Če bi pa želeli še mnenje profesionalnega fotografa glede dvojne kamere z Leica lečami na Huawei P9, potem si velja prebrati še prispevek našega priznanega fotografa in prejemnika Pulitzerjeve nagrade gospoda Srdjana Živulovića.

Vse skupaj ponovno poganja zmogljiva baterija, ki so jo nadgradili z najhitrejšim polnjenjem, saj dobimo v paketu izredno zmogljiv polnilec, ki zmore dati iz sebe kar 5A. S tem pa baterijo polnimo tako hitro, da jo polovico napolnimo v manj kot pol ure. Aparat poganja zadnja verzija Androida 7.0 Nougat, vmesnik EMUI, ki je sedaj že dobro poznan, pa je tokrat verzije 5.0.

Pakiranje in rokovanje

Črna embalaža, tako kot pri Mate 8, ponovno nakazuje na visoko kakovosten produkt, le da jo tokrat krasi še logotip podjetja Leica, kar nam takoj daje vedeti, kakšna kamera nas čaka. Vsebina prav tako pričakovana, po odstavljenem pokrovu zagledamo lepotca, ki komaj čaka (ali pa komaj čakamo mi), da ga vzamemo iz škatle in začnemo uporabljati. V embalaži so še vrhunske slušalke, »debel« a hitri polnilec, USB kabel s priključkom tipa C ter seveda osnovna zaščita za ohišje – plastični ovitek, ki sicer na prvi pogled ni videti nič posebnega, pa vendar prav lepo paše na aparat in ga konec koncev ščiti. Tudi na zaslonu imamo že nameščeno folijo. Rokovanje z Mate 9 je podobno kot pri Mate 8, čeprav je za pikico manjši. Zaslon je ne samo izredno odziven, ampak tudi lepih barv in kontrastov, kar nam bo v veliko pomoč pri brskanju po spletu, opravljanju z raznimi elektronskimi sporočili ali pregledovalniki dokumentov in predvsem pri ustvarjanju fotografij.

Polnilca

Primerjava velikosti med polnilcem za Huawei P8 in “pametnim” Super polnilcem (debelinko) za Huawei Mate 9

Presenetil pa me je prvi zagon aparata oziroma hitrost, s katero sem prvič vstopil v sistem. Standardno je prvi korak izbira jezika, nastavitve WiFi-ja in tako naprej, pa vendar sem dobil občutek, da sem z aparatom upravljal že v naslednji minuti. Tudi grafični vmesnik je bistveno izboljšan, predvsem v koraku s časom. Odzivnost aparata je zares odlična.

Ko obrnemo aparat Huawei Mate 9 zagledamo dvojno kamero z napisom Leica, za razliko od P9 sta tokrat leči postavljeni ena nad drugo in ne vodoravno nameščeni, takoj pod kamero pa se nahaja še čitalec prstnega odtisa. Prav odzivnost slednjega me je navdušila. Takoj, ko sem aparat začel uporabljati, sem si nastavil še prstni odtis in zadovoljen ugotovil, da deluje neverjetno hitro in precizno. V času testiranja mi namreč ni “zmrznil” niti enkrat, niti takrat ne, ko sem imel vlažne prste! Slednje se namreč kar pogosto dogaja pri nižjem oziroma srednjem cenovnem razredu mobilnih aparatov, ki imajo vgrajene čitalce prstnih odtisov. Dogaja se namreč slednje, da z vlažnimi prsti čitalci prstnega odtisa ne berejo več dobro in zaslona nočejo odkleniti. V takem primeru čitalec “zrmzne”, se ne odziva, aparat pa zgolj zavibrira, zaslon pa se ne odklene oziroma aktivira. Pri Mate 9 pa je zgodba popolnoma drugačna. Prst, vlažen ali suh, enostavno položimo na čitalec in zaslon je že v hipu odklenjen. Vedno! In po občutku v manj kot pol sekunde. Res vrhunsko.

Pogled na dvojno kamero z Leica napisom nad izredno hitrim čitalcem prstnega odtisa

Pogled na dvojno kamero z Leica napisom nad izredno hitrim čitalcem prstnega odtisa

Nikakor ne smem pozabit na še eno zadevo in sicer na novost v primerjavi s predhodnikom – VIP garancijski certifikat. Mate 8 je imel dve leti garancije, Huawei Mate 9 pa ima tri leta garancije. Z dodatno garancijo imate za prve tri mesece od dneva nakupa zagotovljeno še enkratno menjavo poškodovanega zaslona in pa enkratno menjavo aparata z novim v primeru okvare. Ne samo, da triletno garancijo ne nudi prav noben drug proizvajalec pametnih telefonov, tudi take VIP garancije ni moč najti nikjer drugje, kot pri Huawei premium modelih. Pohvalno, s tem pa samo potrjujejo visoko kakovost, v katero verjamejo in na katero več kot očitno tudi stavijo. Več o VIP garanciji pa si lahko preberete na slednji povezavi: Zlata VIP garancija

Nazadnje ob pogledu na spodnjo stran aparata vidimo USB priključek tipa C. Slednji seveda koristi za prenašanje podatkov in polnjenje baterije. Baterija je zgodba zase, predvsem v hitrosti polnjenja, o tem pa besedo več nižje.

Lastnosti

Če je bil procesor vgrajen v Huawei P9 hiter, je tokrat najnovejši član družine HiSilicon Kirin še hitrejši. Kirin 960 se je po testih izkazal za resnega tekmeca, v nekaterih testih namreč dosega višje točke celo od Applovega procesorja A10 in aktualnega prvaka Samsung Galaxy S7 Edge, se pravi imamo pravega težkokategornika. Novost je tudi grafični procesor, Mate 9 je namreč prvi pametni telefon v katerega je bil vgrajen osemjedrni grafični procesor Mali-G71. Na voljo imamo kar 4 GB pomnilnika, kar bo zadostovalo za najbolj zahtevne uporabnike. Spomina za shranjevanje bo dovolj tudi za najbolj zahtevne, saj je na voljo kar 64 GB. Vseeno ga lahko dodatno razširimo z MicroSD kartico za dodatnih 256 GB ali pa lahko v isto režo vstavimo drugo SIM kartico, saj Mate 9 ponuja tudi opcijo dual-SIM. Tako imamo po potrebi na voljo dve telefonski številki, bodisi iz poslovnih razlogov bodisi vam lahko slednje pride prav na dopustu v tujini, kjer si omislite začasno tujo SIM kartico, da vas ne bi ob vrnitvi domov morda kap zaradi višine računa.

Od zaslona Mate 8, ki je bil 6-palčni IPS LCD, smo tokrat dobili za kanček manjši zaslon in sicer 5,9-palčni IPS LCD, vendar še vedno v polni ločljivosti 1080 x 1920 in z gostoto 372 slikovnih točk na palec, ki je za kanček višja v primerjavi z Mate 8. Zaslon je visoke kakovosti, barve in kontrasti so odlični, možnost imamo tudi nastaviti očem prijazen zaslon, ki nam nekoliko »porumeni« sliko in nam na tak način oči počivajo, v kolikor bi aparat uporabljali predolgo in po možnosti v prostoru brez naravne svetlobe ali v temi. Za konec naj še poudarim, da ima Mate 9 na zaslonu nameščeno zaščito Gorilla Glass verzije 3 z NDR (Native Damage Resistance). Več o tem si lahko pogledate kar na povezavi uradne spletne strani Gorilla Glass.

Na Huawei Mate 9 imamo nameščen zadnji Android verzije 7.0 Nougat z vmesnikom EMUI 5.0 in tukaj hitro opazimo napredek med upravljanjem z aparatom. Boljša optimizacija, hitrejši odziv, varčnost in uporabniška izkušnja, ki je veliko boljša in prijazna tudi tistim, ki jih EMUI vmesnik mogoče še ni prepričal. Lahko si tudi nastavite videz, ki bo denimo Samsung uporabnika približal na bolj znani in domači videz Samsung ikone z aplikacijami, ki se nahaja na domačem zaslonu na sredini. To je denimo zgolj ena od nastavitev, ki olajša uporabo aparat tistim uporabnikom, ki bi se nemara s Huawei pametnim telefonom srečali prvič. Ne nazadnje pa je glavna prednost EMUI verzije 5.0 ta, da so sedaj vse aplikacije in nastavitve dosegljive v praktično dveh do treh korakih.

Izbira videza domačega zaslona (način Predal za Samsung uporabnike)

Izbira videza domačega zaslona (način Predal za Samsung uporabnike)

Če skočimo na kamero, je novost v primerjavi z Mate 8 ta, da ima sedaj tudi Mate 9 dvojno kamero in Leica leče. Izboljšana verzija dvojne kamere, ki so jo prvič predstavili na P9, ima prav tako barvni senzor z 12 MPmonokromatski oziroma črno-beli senzor, pa ima tokrat kar 20 MP.  Poleg tega, če smo pri P9 morda pogrešali video snemanje v 4K resoluciji, bomo imeli tokrat na voljo tudi slednje. Kamera je resnično odlična, ker pa je bilo več ali manj ugotovljenega in povedanega okoli te dvojne kamere že v recenziji od Huawei P9, bomo kakšno dodatno besedo namenili v nadaljevanju, kjer bomo šli skozi nekaj fotografij, ki smo jih napravili z Mate 9 na Prešernov praznik.

Lastnosti

Testiranje strojne opreme

Predstavitev v Münchenu, ki se je odvila 3. novembra 2017, nam je dala vedeti, da lahko pričakujemo pravo zverino, izdelek, ki bi bil sposoben resno konkurirati Samsungovem velikanu Note 7. Čeprav so slednjega zaradi spodrsljaja z baterijami dokončno umaknili iz prodaje, pa so na spletu vseeno objavljeni tako rezultati strojnih testov kot razne recenzije. Kar nas zanima je torej slednje: ali bi ga Mate 9 lahko premagal? Kar se tiče same prodaje lahko le špekuliramo, glede zmogljivosti pa si lahko pogledamo kakšen bi bil spopad med velikanoma na testnem bojišču.

Geekbench 4 test

Geekbench4

Geekbench4 je nedvomno pokazal, da je po opravljenih testih Mate 9 suvereno prekaša vso konkurenco z Android sistemi, tako v eno-jedrnem kot več-jedrnem testu procesorja. V eno-jedrnem testu razlika morda še ni tako velika, je pa zato kar precejšnja v več-jedrnem testu. Poglejmo si še nekaj aplikacij.

3Dmark test

3Dmark rezultati in lestvica najboljših

3Dmark rezultati in lestvica najboljših

V testu 3Dmark aplikacije so rezultati visoki in precej mešani. Mate 9 se je tako znašel med paroma Samsung Galaxy S7, S7 Edge in Note 7.Zakaj pride do tako različnih rezultatov, težko reči, so pa vsi aparati na seznamu izredno zmogljivi, vključno z iPhonom 7 Plus, ki se nahaja nekoliko pod Mate 9. Lahko pa vidimo na grafu, da se je v 3Dmarku Mate 9 malo bolj ogrel in se približal meji 40°C. Poglejmo si še PCmark.

PCmark test

PCmark testiranje

PCmark testiranje in lestvica najboljših

V PCmarku je rezultat spet nekoliko drugačen. Tukaj ima Mate 9 višjo uvrstitev v primerjavi s 3Dmarkom, škoda le, da na seznamu ni nikjer videti Samsunga Galaxy Note 7 in primerjave z njim ni mogoče preveriti. Sta pa tako S7 kot S7 Edge dosegla nekoliko nižje mesto po doseženih točkah. Aparat pa se je v tem testu segrel do meje 30°C. S PCmark aplikacijo pa imamo tudi možnost testiranja baterije, kar seveda sledi v nadaljevanju.

Baterija

Veliko je bilo na predstavitvi povedanega glede baterije, saj s kapaciteto 4000mAh sodi v sam vrh ponudbe. Posebnost te baterije ni samo v njeni kapaciteti, v urah, ki jih aparat zdrži tudi ob najbolj zahtevni uporabi, ampak predvsem v samem polnjenju. Govora je bilo o revolucionarnem hitrem polnjenju in že omemba priloženega napajalnika je zbujala veliko zanimanje. Priložen napajalnik namreč nosi oznako 4.5V/5A in, če pogledamo običajne polnilce lahko vidimo slednje: Apple- 5V/1ASamsung – 9V/1.67A, Huawei Mate 8 – 9V/2A. Hitro ugotovimo, da gre res za svojevrstno zverino med polnilci pametnih telefonov. Pa se v praksi polnjenje res tako obnese, kot so povedali ob predstavitvi? Odgovore lahko vidimo v spodnjih posnetkih zaslona, posnetih med polnjenjem.

Polnjenje1

Polnjenje2

Posnetke zaslona sem izvajal v intervalih po 10 minut in z njimi lahko opazimo, da se polnjenje baterije kapacitete 4000 mAh izvaja res izredno hitro. Uradna predstavitvena spletna stran za Huawei Mate 9 namreč navaja, da se baterija v Mate 9 napolni v pol ure za 58%, druga trditev pravi pa, da se polni 50% hitreje v primerjavi z Mate 8. Pa poglejmo ali te navedbe držijo: v prvih 10-ih minutah se je aparat »nafilal« za 21%v 20-ih minutah že za 41%v pol ure pa za 59%, saj se je v 30-ih minutah baterija iz 5% napolnila na 64%. Skoraj 60% v pol ure, pri Mate 8 pa spomnimo, da se je baterija v pol ure napolnila za skoraj 40%. Da, navedbe o hitrem polnjenju v celoti držijo!

Predstavljajte si, da imate prazno baterijo, pred vami pa je še res dolg dan obveznosti. Skočite na kavo in medtem, ko uživate v vaši kavi, napolnite na hitro recimo kar tretjino baterije, kar vam bo definitivno zadostovalo za preostanek dneva, pa četudi ste najzahtevnejši uporabnik. Baterija se namreč v celoti napolni v slabi uri in pol, kar je za baterijo take kapacitete res vrhunsko. Poudariti velja še nekaj: med polnjenjem se aparat ne pregreva. Razlika v temperaturi sicer nastane, ampak nikakor ne postane vroč, zgolj bolj topel, enako pa velja tudi za polnilec, za katerega sem pričakoval, da bo kar pekel, glede na 5A, ki jih vidimo zapisanih na njem. Vzrok tega varnega polnjenja tiči v čipu, ki naj bi se nahajal v samem polnilcu, s katerim med polnjenjem komunicirata z Mate 9, da ne bi prišlo do kakšnih “temperaturnih zapletov”. Po navedbah Huawei gre le za eno od mnogih zaščit proti pregrevanju naprave.
Skratka, brez pripombe, polnjenje ne bo več stresno, marsikdo bo prav navdušen, kot sem bil tudi sam.

Kako pa se je odrezal test same baterije? Z aplikacijo PCmark sem napravil čez noč še test baterije, se pravi, da medtem, ko sem bil sam v svetu sanj, se je na aparatu odvijal program, ki neprestano vrti posnetke, spletni brskalnik, testira drobovje in tako naprej, skratka Mate 9 je imel naporno noč, kot bi ga nekdo neprestano, brez premora uporabljal, dokler ne doseže kritično določeno mejo baterije. Ta pa je v programu določena na 20%. Oglejmo si spodaj rezultate.

PCmark battery test

Mate 9 je brez premora deloval približno 9h, pri ostanku 19% pa je program izračunal, da bi brez problema do izklopa deloval 11h. Za večino nadpovprečnih uporabnikov to pomeni, da bo aparat zdržal dva dni, če pa visimo na njem cel dan, bomo pred njegovim izklopom omagali prej mi sami. Pa še nekaj velja poudariti: v vseh teh urah delovanja se je temperatura gibala okrog 30°C, temperatura aparata se je konstantno zadrževala okrog te meje. S tem pa imamo dodatno potrditev, da ni bojazni o kakšnem pregrevanju aparata.

Edini primer nekoliko večjega segrevanja aparata pa sem zaznal v času uporabe kamere. Slednje se mi je dogajalo tudi med testiranjem Huawei P9 in sicer zaradi dodatnega procesorja, namenjenega izključno kameri. Poudariti pa moram, da pri testiranju kamere ne gre za nekaj posnetkov, ampak za pravi “paparazzi maraton”. Gre za več ur fotografiranja in preizkušanja kamere, posledica tega je tudi ugotovitev, da daleč največ baterije porabi prav kamera. V približno štirih urah, kolikor smo kamero na Mate 9 bremenili, sem baterijo spraznili do polovice. Ja, nikar se ne čudite, če se še tako zmogljiva baterija prazni hitreje, ko boste uporabljali kamero. Tukaj bi lahko celo uporabniki DSLR kamer kaj hitro pritrdili tezi o potratnosti kamer. Niso tako nedolžne, ko gre za porabo energije. Ima pa zato ta kamera slednjo prednost: posnetek napravi takoj, ko to hočete. Kamera je izredno hitra in upravljanje z njo tudi zabavno. Več besed o zmogljivosti kamere pa lahko preverimo kar skozi posnete fotografije.

Kamera

Del aparata, za katerega lahko trdimo, da je še kako vreden pozornosti. Če smo se navduševali ob »R/evoluciji« fotografije pri Huawei P9, potem smo lahko prepričani, da ne bomo razočarani. Ponovno se srečamo s kombinacijo barvnega senzorja z 12 milijoni slikovnih točk in monokromatskega ali črno-belega senzorja, tokrat s kar 20 miijoni slikovnih točk ter kot že znano, z lečami vrhunskega nemškega proizvajalca Leica. Sprednja kamera je ostala enaka tisti, ki je bila vgrajena že v Huawei P9, se pravi z 8 milijoni slikovnih točk, kar je za vsakdanje selfije oziroma sebke, več kot dovolj.

Poglejmo si nekaj primerov napravljenih na kulturni praznik.

Fotografije iz centra Ljubljane in iz Narodnega muzeja so bile napravljene na dnevni svetlobi v oblačnem vremenu in pa v večernih urah. S tem pa je bil izziv, da bi dosegli, kar se da dobre fotografije, toliko bolj zahteven. Igrali smo se ponovno z manipulacijo zaslonke, kjer fokusiramo na predmet, katerega želimo izostriti, ozadje ali okolico pa želimo zamegliti. Z uporabo te funkcije seveda potrebujemo nekaj vaje, omogoča pa nam veliko svobode in umetniškega ustvarjanja res zanimivih posnetkov. No, če bi na primer imeli sončen dan, bi lahko videli še to, kaj kamera zmore v taki idealni svetlobi, a žal se nam tokrat ni izšlo. Slabo vreme med nadaljevanjem fotografiranja ni predstavljalo težavo, prav nasprotno. Kamera svoje delo opravi zelo dobro tudi v težjih pogojih in prav zato smo se na koncu fokusirali še na ustvarjanje zahtevnejših fotografij ob umetni svetlobi, tudi ob svetlobi sveče.

Po testiranju kamere v pogojih, kjer običajne kamere “klecnejo”, se lahko prepričamo, da še vedno zmore zbrati precejšnjo in zadostno količino svetlobe, ki jo potrebujemo, da dobimo karseda čim več podrobnosti in čim boljše barve in kontraste. Nazadnje smo to preizkusili samo ob svetlobi sveče in ja, še vedno lahko napravimo fotografijo, ki ne bo najbolj ostra, to pač enostavno ne moremo pričakovati, ampak doseženi visok nivo podrobnosti, barv in kontrastov je res presenetljiv. In s tko kamero lahko napravite vrhunske spomine kjerkoli in kadarkoli.

Zaključek

S pogledom v časovni okvir smo pred dvema letoma spoznali potencial kitajskega velikana, ki se je sedaj le še okrepil in nam prikazal zmogljivosti, nad katerimi smo lahko navdušeni. Mate 9 prinaša velik napredek v primerjavi s predhodnikom, dobili smo močno izboljšan procesor, celo prvi osemjedrni grafični procesor, več pomnilnika, več prostora za shranjevanje podatkov, še boljšo baterijo, ki zmore res izredno hitro polnjenje brez pregrevanja, dodelano programsko opremo in ne nazadnje odlično dvojno kamero s podpisom Leica, s katero lahko video posnetke snemamo tudi v formatu 4K. Poleg snemanja v 4K resoluciji, pa je možen vklop stabilizatorja slike, kar je morda kateri od uporabnikov Huawei P9 nemara pogrešal.

Ker postajajo med zahtevnejšimi uporabniki večji pametni telefoni čedalje bolj priljubljeni, lahko svojo misel zaključim z besedami: Huawei Mate 9 ima vse, kar potrebujejo najzahtevnejši uporabniki, edini element, ki bi ga kdorkoli pogrešal je morda odpornost na vodo. Kot pravijo na Huawei je ustvarjen hiter in bo ostal hiter. Tem besedam lahko kar verjamemo, kajti te trditve sta dejansko dokazala že njegova predhodnika oziroma zase govorijo prav mnenja tistih zadovoljnih uporabnikov, ki so si Mate 7 ali Mate 8 izbrali. Dejstvo je, da razočaranih uporabnikov serije Mate še nisem spoznal in to je tisto, čemur pravimo dobra stara reklama »od ust do ust«, kar nam še poleg tri letne garancije, daje še dodatno zaupanje v tovrstne aparate. Cena se bo morda komu zdela (pre)visoka, pa vendar glede na konkurenčne modele, je Mate 9 svojo ceno kar opravičil. In ja, dodaten dokaz k temu je tudi razprodaja prve pošiljke, ki se je zgodila decembra meseca ob njegovem izidu, s tem pa se je ponovno tudi okronal za kralja velikanov med pametnimi telefoni. Morda se sliši pretirano in nemara delam kateri drugi znamki krivico, a lahko zatrdim, da je trenutni kralj pametnih telefonov Mate 9 znamke Huawei.

Piše: Damjan Stipančič
Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori