Aparat smo vzeli na morje, se vživeli v vlogo navdušenega turista in preverili, kaj vse zmore ta lično oblikovana naprava.

Že ime aparata nam pove, da gre za »lažjo« verzijo, oziroma, za »shujšano« različico trenutno vodilnega pametnega telefona znamke Huawei, model P8, ki je pred kratkim prejel celo nagrado EISA, za potrošniški izdelek leta 2015/2016 in ga tako uvrstilo med samo elito pametnih telefonov zadnje generacije. P8 Lite, ki ga dobite za praktično 200€ manj od njegovega večjega nagrajenega bratca, pa sledeč po testu, ki sem ga imel priložnost opraviti, niti najmanj ni od muh. Teste, ki sem jih opravil so bili številčni, tako po strojni zmogljivosti, kot pri kameri. Tej sem tokrat posvetil največ pozornosti, saj sem se želel preleviti v pravega turista in izkoristil priložnost, da ga preizkusim kot kupec, ki je pravkar dobil aparat v roke oziroma kot povprečen uporabnik, laik v uporabi tako funkcij aparata, kot kamere same.

huawei-p8-lite-review_05-800x533

Prvi vtisi

V embalaži dobite lepo zapakirana priložena obvezna navodila, polnilec baterije, napajalni/podatkovni USB kabel in zelo kakovostne slušalke.

Ko vzamemo aparat iz embalaže, je ta tako na ekranu kot na hrbtni stranici zaščiten s folijo, slednja se odstrani in je na aparatu zgolj iz informativnih razlogov, saj so na foliji natiskane in napisane podrobnosti glede vseh režic, kaj se kje nahaja. Tako že na začetku vidimo denimo, kam lahko damo SIM kartico, MicroSD kartico za razširitev spomina ali pa po želji oziroma potrebi, slednjo uporabimo kot drugo SIM režo in tako pridobimo DUAL SIM funkcijo, oziroma, imamo možnost uporabe dveh SIM kartic v načinu »stand by«. Slednji način je dodobra razširjen pri malodane vseh proizvajalcih in večini aparatov trenutno na trgu. Kaj pa Dual SIM funkcija v stand by načinu sploh pomeni? To pomeni, da sta obe SIM kartici, obe telefonski številki dosegljivi, ko aparat ne uporabljamo oziroma v času, ko nismo z nobeno osebo v povezavi. V trenutku, ko se z nekom vzpostavimo zvezo, se pravi, ko je ena od SIM kartic aktivirana in poteka pogovor, je druga SIM kartica nedosegljiva.

Poenostavljeno – stand by način ne omogoča uporabo obeh SIM kartic hkrati. Temu Dual SIM načinu pravimo dual-standby in je, kot že omenjeno, daleč najbolj razširjen pri vseh ponudnikih tovrstnih pametnih telefonih.

bIKZJDGeJ4Yl6EnH.medium

Odpiranje režic za SIM kartico in MicroSD kartico je enostavno. S priloženo »iglo«, ključkom za odpiranje režic, to odpremo in vzamemo vstavljene okvirčke iz aparata ter vanje vstavimo omenjene kartice. Tudi slednja rešitev postaja že kar standard pri pametnih telefonih, predvsem višjega cenovnega razreda, kjer so baterije integrirane v ohišje aparata.

Lastnosti

Če pogledamo specifikacije aparata, ne moremo pričakovati drugega kot zmogljiv stroj, ki bo kos našim povprečnim in seveda tudi nadpovprečnim zahtevam. V P8 Lite se nahaja 64-bitni osem-jedrni procesor Cortex-A53 na vezju Hisilicon Kirin 620, ki tiktaka s frekvenco 1,2 GHz. Delovnega pomnilnika ali RAMa ima kar 2 GB, spomina za shranjevanje podatkov pa 16 GB. Slednjega z MicroSD kartico lahko razširimo še za dodatnih 128 GB, kar je ogromna količina podatkov, namenjena fotografijam in posnetkom. Prav fotografije pa so z res kakovostno kamero tisto, za kar bo veselje tale aparat uporabljati, a več o tem kasneje.

IPS LCD zaslon je velikosti 5.0” (12,7 cm) s HD kakovostjo resolucije 1280×720, aparat pa se napaja z vgrajeno Li-Ion baterijo oziroma akumulatorjem zmogljivosti 2200 mAh, kar se ne sliši morda veliko, pa vendar je kar vzdržljiva, če ne dovolimo aplikacijam, ki jih v danem trenutku ne uporabljamo, delovati v ozadju. V nasprotnem bo aparat zdržal en dan, na testu, pa je brez problema zdržal dva dni povprečne uporabe, oziroma se je aparat polnilo tretji dan.

Aparat je tudi precej lahek, tanek, lepo sede v roko, kljub plastičnem ohišju pa ne daje občutka cenenosti, prej nasprotno. Vse skupaj pa deluje na najnovejšem Androidovem sistemu 5.0.2 imenovanem Lollipop, s Huawei vmesnikom EMUI.

Višina143.0mm
Širina70.6mm
Debelina7.7mm
TežaPribližno 131g (vključujoč baterijo)
Barve ohišja Črna/Bela/Zlata
Zaslon 1280 x 720 HD resolucija
CPU Hisilicon Kirin 620 CPU 8 X 1.2GHz
Operacijski sistem Android 5.0 + HUAWEI EMUI 3.1
Delovni spomin 2GB RAM + 16GB ROM
Omrežje FDD/TDD/WCDMA/TDS/UMTS/CDMA/GSM
GPS GPS/AGPS/Glonass
Povezljivost LTE Cat4/Wi-Fi 802.11 b/g/n /Bluetooth 4.0/NFC za izbrano verzijo
Senzorji Merilec pospeška/ Senzor približevanja/ Senzor svetlobe okolja/ Kompas
Kamera 13 MP BSI Kamera + 5 MP kamera
Avdio *.mp3, *.mid, *.amr, *.3gp, *.mp4, *.m4a, *.aac, *.wav,*.ogg, *.flac, *.mkv
Video *.3gp, *.mp4, *.webm, *.mkv
Emotion UI HUAWEI EMUI 3.1
Baterija 2200mAh

Tudi tokrat, tako kot pri Mate 7 Premium verziji, sem test opravil z različnimi aplikacijami, s katerimi primerjati med sabo dosežene rezultate. Aplikacije, ki sem jih uporabil so ponovno AnTuTu Benchmark, AnTuTu Video tester, Vellamo in pa Geekbench 3. Bodo rezultati potrdili naša visoka pričakovanja? Pa preverimo.Test strojne zmogljivosti

AnTuTu BenchmarkAnTuTu rezultati2

Prvi rezultati z aplikacijo AnTuTu so pokazali, da gre pri P8 Lite za strojno zelo zmogljivo napravo. Tukaj ne moremo mimo poudarka na cenovni razred, v kateremu se nahajajo podobne naprave, ki jih je P8 Lite premagal oziroma dohitel. Huawei P8 Lite se je v tem testu postavil ob bok pametnim telefonom bistveno višjega cenovnega razreda od tega, v katerem se sam nahaja. Poglejmo, kako se je odrezal v nadaljnjih testih, kot je AnTuTu video test.

AnTuTu Video test

Screenshot_2015-08-24-21-29-20P8 Lite ni razočaral, še več, presegel je 500 točk, kolikor jih je dosegel Mate 7 Premium in ga prehitel za kar 15%. Slednje lahko pripišemo procesorju, ki je za razliko od Mate 7 Premium tokrat 64-bitni. Rezultat več kot odličen, če ga primerjamo s telefoni višjih cenovnih razredov. Dosegel je rezultate, kot še denimo Huawei Honor 6, ki se ponaša s še 1GB delovnega pomnilnika več od P8 Lite. Glede na cenovni razred je P8 Lite tudi tukaj več kot odličen.

Screenshot_2015-08-24-21-31-57Na seznamu podprtih formatov lahko vidimo, da P8 Lite ni predvajal zvoka pri resoluciji 2K in 4K, slednje, pa za razliko od Mate 7, ki ni prepoznal kodek HEVC in zatorej ni predvajal niti slike, P8 Lite ni predvajal zvoka v formatu AC-3. Zanimiva razlika, saj se je P8 Lite v tem testu izkazal bistveno bolje in predvajal več formatov, kot bi pričakovali.

AnTuTu video test rezultati

Vellamo

Vellamo je pokazal, da je P8 Lite še vedno hiter aparat, ni pa ujel Mate 7 Premium v nobeni kategoriji. Pa vendarle, gre za aparata, ki ju loči cel cenovni razred, bilo bi nerodno za aparat, kot je Mate 7 Premium, da bi ga kar tako ugnal aparat za pol manj denarja.

vellamo

Če pogledamo te rezultate smo lahko izredno zadovoljni s P8 Lite. Brskanje po spletu je še zmeraj zelo učinkovito, osem-jedrni procesor pa je izredno hiter.

Geekbench 3 test

Zadnje strojno testiranje je ponovno potrdilo to, kar smo že ugotovili s prejšnjimi aplikacijami. V testiranju delovanja enega procesorja, bi lahko rekli, da rezultat ni noben presežek saj je denimo zaostal za že starejšim Samsung Galaxy S4. Ko pa pogledamo množično testiranje procesorskih jeder, pa je rezultat že tak, kot smo ga pričakovali.

geek

Rezultat je odličen, ker moramo vsekakor upoštevati ponovno cenovni razred oziroma ceno, po kateri dobimo P8 Lite in njegove tekmece. Zaključek testov je pozitiven, aparat je dosegel naša pričakovanja in morda celo presenetil v testih, kjer je njegovim tekmecem celo pošla sapa. Po strojni plati je P8 Lite odličen aparat, vreden svojega denarja.

Kamera

Glede na to, da sem aparat dobil v času dopustov, sem imel odlično priložnost, da se lahko dobro posvetim tistemu delu aparata, ki ga vsi uporabljamo najraje, ko se prelevimo v turiste – kameri. Želel sem videti v kolikšni meri je kamera na P8 Lite zmogljiva z vidika povprečnega uporabnika, denimo v vlogi turista, ki rad obeleži spomine na vsakem koraku in kakšna je lahko kakovost fotografije, če bi želeli iztisniti kaj več od običajnega posnetka. Fotografije so lahko resnično dobre in kakovostne, če si boste za zajem le vzeli nekaj časa in se posvetili vsem funkcijam, ki jih naprava ponuja.

V Puli sem se seveda osredotočil na znamenitosti, med katerimi seveda ne sme manjkati znamenita arena.

S prvo fotografijo sem skušal doseči to, da so, kljub slikanju proti soncu, lahko podrobnosti in svetloba slikanega objekta jasni in barviti. V drugih dveh nočnih fotografijah, pa sem dosegel dvoje, in sicer, prva fotografija je bistveno svetlejša od druge, je pa v nekaterih delih, kot se temu pravi, »prežgana«, kar pomeni, da je presvetljena. Druga fotografija je v tem pogledu boljša, saj imamo zajetih več podrobnosti, ki jih lahko obdelamo v programih za obdelavo fotografij. Zanimivo pa je to, da sem ti dve fotografiji, ki sta si tako različni, dosegel enostavno tako, da sem s prstom zajel točko na ekranu, ki sem jo želel izostriti. Na prvi fotografiji sem tako s prstom fokusiral parkirišče, ki je brez osvetlitve, kamera pa je samodejno naravnala ISO vrednost in prizor se je osvetlil. Dobili smo prizor s svetlobo nad areno skorajda tak, kot bi se v njej odvijal kakšen koncert. V drugi fotografiji pa sem prst premaknil na razsvetljavo pred areno in tako je fokus znižal svetlobo do te mere, da so opazne še podrobnosti za samo lučjo. Res super enostavno in tudi kakovostno.

Spodnja fotografija je bila napravljena pozno zvečer na trgu v Puli. Ponovno se je kamera izkazala in kljub precejšnjem pomanjkanju svetlobe, ki jo kamere dejansko potrebujejo, sem uspel zajeti fotografijo z veliko podrobnosti. Kar moram poudariti je to, da P8 Lite odlično popravlja granulat, ki ga kamere v nočnih posnetkih, v prizorih s slabo svetlobo ustvarijo. Fotografije niso tako zrnate in popačene, kot smo jih navajeni običajno in tukaj se vidi velik napredek v kakovosti kamere, ki je vgrajena v P8 Lite.

Naslednja fotografija je bila napravljena v marini v Punatu, na otoku Krku. Jasno se vidi, da je bilo popoldansko sonce visoko, svetloba je zelo močna in v taki svetlobi denimo so barve lahko hitro prežgane, fotografije pa presvetljene. Pa vendar kljub napravljenem posnetku direktno v sončno svetlobo se podrobnosti niso izgubile, barve pa so se ohranile.

Naslednji dve fotografiji sta bili napravljeni v zgodnjih jutranjih urah, ko je sonce še vzhajalo in ni bilo močno. V taki svetlobi so barve drugačne, bolj mehke in prav slednje sem skušal »uloviti« z uravnavanjem fokusa, najprej v sredino kadra, tako, da sem posnetek najbolje približal dejanskemu jutranjemu prizoru.

Enak prizor pa sem posnel večkrat in sicer, naslednja fotografija pa je bila napravljena s fokusom na sonce.
Zaradi fokusa na sonce, je P8 Lite samodejno znižal svetilnost. Morda bo nekaterim fotografija pretemna, ampak dejansko je bilo med hojo proti soncu videti precej podobno. Še slaba jutranja svetloba, ki se skupaj z vami komaj prebuja.

img_20150822_072828

Da bo primerjava med njima enostavnejša in bolj pregledna, sem fotografiji združil skupaj.

Fotografije, ki bodo sledile, so bile napravljene na Golem otoku, kamor nas je naš gostitelj z barko tudi popeljal. Spodaj fotografija notranjosti tovarne, kjer so zaporniki prestajali mučno delo.

Kamera brezhibno zajame vse podrobnosti tudi takrat, ko smo na ogledu, kjer sledimo skupini ljudi in skušamo na hitro ovekovečiti karseda največ spominov. Naslednja fotografija, pa je od srhljivega hodnika t.i. »zapora v zaporu«, stavba, kjer so zapirali najhujše zapornike, predvsem v samice. Število podrobnosti me je naravnost navdušilo.

Do zdaj smo videli fotografije s poigravanjem fokusa tako v sončni svetlobi, kot v nočnih urah. Spodaj sem zajel panoramski posnetek, ki ga P8 Lite zelo enostavno napravi sam, ko vas vodi pri fotografiranju od enega konca panorame do zadnjega in obdela fotografijo tako, da jo enostavno sam sestavi skupaj. Fotografija je odlično uspela. Zamaknjenih robov ni, fotografije so se med sabo povezale do zadnje podrobnosti, stikov se ne opazi nikjer.

IMG_20150822_124741

Konec dopusta, ne pa tudi testiranja. Ker je bil v Lendavi, danes že tradicionalni Bogračfest, je to seveda idealna prilika za gurmanske izkušnje, katere se pač ne more zamuditi. Izkoristili smo priliko in obiskali muzej, kjer si lahko ogledamo zgodovino tovarne dežnikov, ki se je tam nahajala kot prva dežnikarna na ozemlju Avstro-Ogrske monarhije. Tukaj, pa mi je padel v ok lep kader, kjer je bilo vredno preizkusiti barve, kontraste in podrobnosti, zajete v prostoru.

Nad fotografijo obešenih dežnikov na stropu muzeja, pa sem dejansko navdušen. Uspel mi je kader, uspelo mi je ujeti pravo svetlobo, barve so žive, kontrast na mestu, obenem pa vse podrobnosti jasne in ostre. ž

Moja zadnja fotografija, pa je bila posvečena še t.i. makro fotografiji. In spodaj je rezultat. Avtomatski stabilizator slike se je odlično izkazal.

Težko je najti kritiko za kamero, ki ne razočara. Poudariti moram, da fotografij nisem obdeloval, niti nisem nadgrajal barv, svetlobe, kontrastov. Vse je v izvirni obliki, tako, kot je kamera sama zajela.
Program za obdelavo fotografij je bil uporabljen le v enem primeru in sicer pri združitvi dveh fotografij jutranjega posnetka v marini.

Pri fotografiranju sem se igral z več nastavitvami, kot že omenjeno, se lahko na dolgo in široko igrate s fokusiranjem posnetkov, kjer lahko res enostavno iščete tisto najbolj optimalno svetlobo vašega bodočega posnetka. HDR funkcija omogoča celo zajem tistih podrobnosti, ki se morebiti skrivajo v temnejših delih vašega kadra. Potem je tukaj še uspešno preizkušena funkcija panorame, pa funkcija najboljši posnetek, kjer kamera zajame več posnetkov hkrati, med katerimi naj bi se na koncu našel tisti optimalni. No, tukaj sem se raje sam trudil z iskanjem optimalne rešitve, kako do najboljšega posnetka, kar funkcija fokus in HDR že omogočata. Z malo truda, lahko uspe tudi največjim laikom, saj je funkcija fokus resnično dobra zadeva.

Zaključek

Kaj povedati o pametnem telefonskem aparatu, ki vam dobro koristi? Kaj poreči o njem, če deluje dobro in vas ne razočara na dopustu, ko shranjujete fotografske spomine vanj?

P8 Lite je soliden aparat, strojno zmogljiv – vse dela tekoče, od brskanja po pletu do igranja iger, pa do uporabe več aplikacij hkrati. Zatikanja nisem opazil, preklapljanje med aplikacijami in orodjem je hitro, brez nepotrebnih motenj s kakšnimi zakasnitvami.

Dual SIM funkcija je tako kot pri ostalih aktualnih modelih konkurenčnih proizvajalcev, ponovno »stand-by« verzija. Če bi bila tako kot v Mate 7 Premium, se pravi aktivna verzija, bi imel P8 Lite hudo prednost pred konkurenco. Enako velja za ekran. HD ekran, s katerim se ponaša ni slab, daleč od tega, če ga pa postavimo ob bok njegovemu večjemu bratcu P8, pa bomo razlike hitro opazili. Boljši ekran bi namreč koristil tudi pri izdelavi fotografij, saj bi bilo nastavljanje posnetka še boljše.

Ker noben aparat ni imun na kritike, moram izpostaviti še baterijo, ki ni slaba, vendar morajo uporabniki P8 Lite spremljati dogajanje aplikacij v ozadju. Zgodilo se mi je, da sem seveda ob deževnem vremenu poizkusil igrice, ki jih aparat nudi v osnovi in hitro opazil, da se je aparat zelo hitro praznil. Vzrok pa je bila dejansko igrica sama, ki je »požirala« kar 30% baterije več. Verjeli ali ne, baterija zaradi igre je komaj zdržala en dan. Takoj, ko sem zadevo ročno uredil, igro izklopil v ozadju, sem aparat lahko uporabljal tudi tri dni preden sem ga ponovno polnil. V vsakem primeru, večja baterija bi bila marsikomu bolj všeč, je pa res, da je aparat izredno lahek prav zaradi tega, ker vanj niso vstavili večje baterije, kot jo aparat dejansko potrebuje.

Piše: Damjan Stipančič, najdete ga v trgovini Big Bang BTC na oddelku telefonije

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori