V letu 2015 nam je Huawei predstavil svojega paradnega konja med pametnimi telefoni – model Huawei P8. Z vrhunskim dizajnom in dih jemajočo zmogljivo kamero se jim je uspelo uvrstiti med najboljše aparate na trgu ter doseči nivo fotografije, ki je konkurenci, enostavno rečeno, vrgel rokavico. Spoznali smo, da bo prihodnost mobilne industrije okoli tega dela strojne opreme še kako pestra in se ne bo vrtela samo okoli zmogljivosti samih aparatov, ekranov in baterij. Dejstvo je, da bo prav kamera tisti del opreme, ki bo pretehtala pri kupčevi odločitvi, in bo pisala svojevrstno prihodnost vsem proizvajalcem pametnih telefonov.

S prihodom Huawei P9 so pričakovanja na vrhuncu, kajti to, kar smo spoznali ob predstavitvi P9, je slehernemu ljubitelju fotografije definitivno vzbujalo veliko zanimanja. Kaj naj pričakujemo od aparata, ki se lahko pohvali ne z eno vrhunsko kamero, ampak kar z dvema? Gre za neke vrste kamero namenjeno 3D video posnetkom? Ne, nikakor. Podjetje Huawei je sklenilo partnerstvo z enim največjim in najstarejšim, vsekakor pa z enim najboljših proizvajalcev kamer in leč na svetu – nemškim podjetjem Leica. Profesionalni fotografi še kako dobro poznajo to znamko, ki je v svetu fotografije prisotna že več kot 100 let in prav slednje je prilivalo dodatnega olja na plamen radovednosti, ki je tlel v vseh nas, še posebej v takih primerih, ko gre za svojevrstne preboje na področju fotografije v industriji pametnih telefonov.

Zakaj torej tak pomp okoli te kamere?

Dvojna kamera podjetja Leica je bila s podjetjem Huawei zasnovana tako, da združi dva tipa kamer: kamero z RGB in monokromatskim senzorjem oziroma barvno in črno-belo kamero. Marsikdo se je že ali se bo zdaj vprašal: zakaj bi imeli dve kameri, sploh pa črno-belo, ko lahko z vsako kamero napravimo posnetek in ga kadarkoli spremenimo v črno-bel izdelek ali pa direktno v sami aplikaciji kamere izberemo črno-beli filter? Zato, ker je posnetek v črno-beli tehniki z monokromatsko kamero neprimerno bolj kvaliteten od barvnega, kateremu barve zgolj odvzamemo. Globina črno-belih odtenkov in kontrastov je brez primerjave, prav tako je z ostrino fotografije. Ljubitelji tovrstne tehnike boste brez dvoma navdušeni!

Leica dvojna-kamera

Leica dvojna-kamera

Odpira se nam tudi povsem novo obzorje uporabe kamere na pametnih telefonih. S Hauwei P9 smo dobili možnost manipulacije z zaslonkami na nivoju zrcalno-refleksnih aparatov, sedaj se lahko igrate s fokusiranjem kadra, kot še nikoli doslej in to ne samo med ustvarjanjem samega posnetka,temveč celo po tem, ko je bil posnetek že ustvarjen. Če nam fokus na posnetku ni všeč, ga lahko naknadno še vedno spremenimo in fotografijo shranimo tako, kot nam je všeč, obenem pa ne izgubimo originalnega posnetka.

Prav zaradi tako izredno velikega premika na tem področju, bo tokratni test posvečen tej revolucionarni kameri. Testiranje strojne opreme P9 je tokrat postranskega pomena, kajti lahko že v tem trenutku zagotavljamo, da je zmogljiv vsaj toliko, kot je zmogljiv Mate 8.

Poglejmo si torej kaj bodo srečni novopečeni lastniki P9 pridobili z nakupom novega dragulja podjetja Huawei.

Pakiranje in rokovanje

Pakiranje

V elegantni embalaži, podobni tisti od Mate 8, le da je tokrat popolnoma bela in ne črna, najdemo letošnji paradni konj, zastavonošo ali kar dragulj pametnih telefonov kitajskega giganta. Na samem pokrovu se poleg imena aparata nahaja še logotip proizvajalca vrhunskih kamer Leica, pod ležiščem aparata pa seveda najdemo še ostale dodatke:

slušalke, polnilec, USB-C kabel in hitra navodila skupaj z mednarodno garancijo ter z nekakšnim certifikatom za zlato VIP članstvo, kjer se jasno omenja 3-letno garancijo, ki jo lahko uživajo novopečeni lastniki P9. Spomnimo, da smo 3-letno garancijo prvič spoznali prav pri lanskem predhodniku P8, kar samo še dvigne vrednost aparatu. Novost pri Huawei P9 je, da lahko pridobite tudi VIP storitev – z registracijo v njihovo aplikacijo HiCare dobite še dodatno 3-mesečno garancijo na ekran, ki zajema brezplačno menjavo ekrana v primeru nenamerne škode in dodatno 3-mesečno garancijo za menjavo aparata, v kolikor se odkrije strojna napaka.

Vsebina embalaže

Vsebina embalaže

Prvo rokovanje s P9 je res zanimivo. Že P8 je definitivno izstopal s svojim dizajnom, prefinjeno eleganco in tankim ohišjem, tukaj so šli seveda korak  naprej in aparat je še tanjši, če ne najtanjši na trgu, s svojimi le 7mm debeline. Ohišje je bolj zaobljeno od P8, enako velja za ekran, ki ima robove tokrat prav tako oglate, na hrbtni strani pa takoj pade v oko čitalec prstnega odtisa. S tem pa je serija P dobila tisti edini manjkajoči element in je tako rekoč, popolna.

Rokovanje s P9

Rokovanje s P9

Preden skočimo na test kamer, si poglejmo na hitro še seznam lastnosti tega lepotca.

Lastnosti

Tabela lastnosti

Tabela lastnosti

Fotografiranje

Ljubitelji fotografije, to je vaš/naš trenutek. Uporaba kamer na Huawei P9 je videti tako, kot bi otrok uporabljal igrala v parku, gre za občutke, ki pričarajo nasmeške na obrazu. Izredne funkcije, enostavnost v uporabi, hitrost, kakovost, vse to združeno v dveh kamerah, s katerimi se boste ob ustvarjanju fotografij resnično približali zrcalno-refleksnim aparatom. Seveda ne moremo (še) enačit ta dva svetova, ampak tukaj lahko mirno rečemo bobu bob in ja, neverjetno so se približali temu nivoju. Ročno odpiranje in zapiranje zaslonke ustvari vrhunske globinske efekte, tako lahko zameglite ozadje, ospredje kadra, skratka, ustvarjamo lahko efekte, ki jih običajno dosežemo več ali manj le pri DSLR aparatih. Da bo bolj jasno, kako zadeva deluje si kar takoj poglejmo nekaj primerov.

*zaradi boljšega pregleda zmogljivosti kamer predlagamo, da fotografije odpirate v največjem možnem merilu*

Mavrica na polju

Mavrica na polju

Umetniški kaos

Umetniški kaos

Modrooka lepotička

Modrooka lepotička

Industrijski oldtimer

Industrijski oldtimer

Igranje z zaslonko in fokusiranje sta res enostavna. Kljub temu pa se le moramo malo bolje potruditi, če želimo recimo doseči kar se da popolno fotografijo. S tem pa mislim na točen fokus, na točno določeno nastavljeno zaslonko, kajti lahko jo premalo odpremo ali preveč. V obeh primerih lahko končno sliko popačimo, kar pa kljub temu, če ne želimo zamuditi prizora, lahko še vedno naknadno popravljamo. Že napravljeno fotografijo lahko ponovno popravljamo, spreminjamo oziroma premikamo fokus po sliki in celo zapiramo ali odpiramo zaslonko. Nora funkcija.

V nadaljevanju pa skočimo kar na drugo novost: črno-bela kamera. Slednja je vsaj mene, še bolj presenetila. Kakovost fotografij napravljena s to kamero je naravnost dih jemajoča. Zakaj tako menim? Poglejmo si nekaj primerkov.

Moker list - primerjava med RGB in Monochrome posnetkom

Moker list – primerjava med RGB in Monochrome posnetkom

Kaplje na listu

Kaplje na listu

Regratova lučka

Regratova lučka

Bicikel oldtimer

Bicikel oldtimer

Ostrina črno-belih fotografij, kontrasti, podrobnosti, ujeti v oblačnem vremenu, so me sezuli. Ko fotografije povečamo lahko vidimo, kako zmogljiva je črno-bela kamera. Poudariti moram, da so bili vsi posnetki ustvarjeni z aparatom v rokah in ne na stojalu, tako da je kamera še toliko bolj impresivna.  Tudi posnetki kapljic na listih so ustvarjeni brez dodanih makro leč.

Mehurčki

Mehurčki

Črno-bel posnetek v slabi svetlobi in ob premikanju kamere

Portret v slabi svetlobi

Če pogledamo posnetke in kakovost, ki jo prinaša črno-bela kamera, je jasno, da imamo v aparatu eno veliko dodano vrednost, kamero s katero lahko ustvarjamo več, kot smo bili vajeni do sedaj. In ker smo padli v objem črno-belega čara, smo morali posnetke nadaljevati v tej smeri in poskušali smo ustvariti še nekoliko bolj umetniške fotografije z efektom imenovanim »TRK«. Slednji močno poudari kontraste in s tem dobimo dodatno dramatičnost.

Razstavljeni bicikel

Razstavljeni bicikel

Pridne delavske roke

Pridne delavske roke

Bodoči manekenček

Bodoči manekenček

Igranje s tem efektom naredi iz posnetka nekaj posebnega, resda žrtvujemo ostrino in bi ob povečavah fotografij opazili njeno izgubo, ampak povečava sama po sebi odpade pri takih fotografijah. Poglejmo si še en efekt imenovan »SIJ«, s katerim dosežemo nekoliko »retro« fotografijo.

Odslužena in danes že muzejska naftna črpalka

Odslužena in danes že muzejska naftna črpalka

Upokojeni goseničar

Upokojeni goseničar

Ker smo osredotočeni na testiranje kamer, nismo mogli izpustiti tokrat tudi sprednje kamere oziroma »selfie« kamere. Tudi slednja ni od muh in z malo zabave dosežemo prav tako zanimive posnetke.

Hudooo!

Hudooo!

Pa še en »duck face« selfie

Pa še en »duck face« selfie

Zaključek

»Veni, vidi, vici« je izraz, ki je vsem znan, zgodovinska fraza, ki jo je izrekel Julij Cezar, ko je neustavljivo vladal svojemu imperiju. Nekako tako bi lahko opisal občutke, ko sem uporabljal P9. Prišel je, uporabili smo ga, zmagal je. S svojo dvojno kamero je odprl novo fronto, na kateri bo spopad med največjimi še bolj oster. Vsako leto nas zmogljivosti kamer na pametnih telefonih znova in znova presenetijo in, ko misliš, da dlje ne morejo več, te sezujejo in doživiš ponovno neko vrsto revolucije, ki kamere čedalje bolj približa DSLR aparatom.

Revolucija – mogoče izraz ni pravi, vsakič smo namreč priče evoluciji, proizvajalci pametnih telefonov, kamer, senzorjev dejansko razvijajo opremo, ki je vsakič boljša od prejšnje. Revolucija pa je izraz, ki prinaša nek preobrat. Gre torej za evolucijo, revolucijo. Morda pa smo s P9 le doživeli oboje, svojevrsten preobrat fotografije v mobilni industriji. Čas bo pokazal svoje, tokratno testiranje pa je pokazalo definitivno eno: Huawei in Leica sta zadela v polno. Ljubitelji fotografije bodo s tem aparatom zadovoljili vse fotografske želje, kajti dejstvo je, da se je P9 približal tisti iskani »žepni zrcalno-refleksni kameri«.

Zatorej se lahko upravičeno vprašamo: kaj nam bo prinesla prihodnost s tako hitrim razvojem na področju mobilne fotografije? Smo priče zgolj še eni evoluciji ali pa vselej pravi revoluciji? Morda nam na ta vprašanja lahko odgovori prav Huawei P9.

Piše: Damjan Stipančič, najdete ga v trgovini Big Bang BTC na oddelku telefonije

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

2 komentarja

Odgovori