Tokratni mobilni spremljevalec za dva tedna, je bil čisto nov model pametnega telefona znamke Huawei, ki jo je kar dodobra zagodel konkurenci že na prvi dan prodaje. Pa poglejmo zakaj.

Aparat nosi ime Honor 4X in sicer serije, ki pravzaprav sploh ni nova. Huawei ima za sabo že kar nekaj modelov v seriji Honor in slednja serija spada med strojno zmogljivejše različice pametnih telefonov, vendar dostopnejšega cenovnega razreda. To pa pomeni, da se ta serija lahko pohvali s strojno res zmogljivimi aparati, vendar na nivoju srednjega cenovnega razreda – razmerje cene in kakovosti je tukaj precej opazno. Kljub cenovnemu razredu, pa je Huawei aparatu dodelil zmogljivo baterijo, ki jo velja v tokratnem testu še prav posebej izpostaviti.

Prvi vtisi

Aparat je tokrat zapakiran v elegantni modri embalaži. Poleg priloženih navodil, polnilca baterije, napajalnega/podatkovnega USB kabla, sem zaman iskal slušalke. Slednje bo posledica cenovnega razreda, kjer že sam aparat ponuja visoko zmogljivost.

img2 - honor4x

V rokah je aparat precej velik, saj se takoj pohvali s 5,5 palčnim (14 cm) zaslonom HD ločljivosti. Ohišje je plastično, reže za SIM in Micro SD kartice se skrivajo pod snemljivim pokrovčkom, pod katerim se nahaja vgrajena 3000 mAh velika baterija. Reže sem omenil v množini, ja, Honor 4X se lahko pohvali tudi z DUAL SIM opcijo, s katero lahko uporabljamo dve SIM kartici v »Dual stand by« načinu. V praksi to pomeni, da ob uporabi ene od dveh SIM kartic med pogovorom, drugo kartico naredi nedosegljivo. Obe številki sta dosegljivi le takrat, ko nimamo odprtih klicev.

img3 - honor4x

Kljub njegovi velikosti in na prvi pogled morda ne prav rokovanju prijaznih dimenzij, pa je v Honor 4X v roki obvladljiv, vsaj v moji. Seveda bo manj obvladljiv v bolj drobni roki, v takem primeru lahko aparati teh dimenzij kaj hitro zbežijo našemu oprijemu. Vsekakor je za tovrstne aparate priporočljivo, da jih raje upravljamo z obema rokama.

Lastnosti

Seznam strojne opreme govori zase. V aparatu Honor 4X z oznako modela Che2-L11 tiktatka 8-jedrni procesor Cortex-A53 s frekvenco 1,2GHz, vezja serije HiSilicon Kirin 620, delovnega pomnilnika pa premore kar 2GB. Spomina za shranjevanje podatkov ima 8GB, kar je za ta cenovni razred danes pravzaprav kar neke vrste standard. Spomin lahko seveda po želji povečamo za dodatnih 32GB z dodatno Micro SD kartico, slednje toplo priporočam ljubitelje fotografije. Ko smo že pri kameri, na hrbtni strani se nahaja primarna kamera s kar 13 milijoni slikovnih točk, kar daje Honorju 4X lepo dodano vrednost pri ustvarjanju vaših fotografij. Video posnetke zmore v FullHD obliki, torej 1080p. Sprednja ali sekundarna kamera je standardno nekoliko manj zmogljiva in premore fotografije s 5 milijoni slikovnih točk ter HD resolucijo videa oziroma videa 720p. Vsekakor več kot dovolj za vaše »selfi posnetke«.

Zaslon, kot že omenjeno spada v največjo kategorijo. Kar 5,5” (13,94 cm) IPS LCD zaslon s HD kakovostjo resolucije 1280×720, bo prišel zelo prav vsem, ki želijo na njem brati novičke, dokumente, sporočila, slediti družabnim omrežjem in imeti lažji pregled napravljenih fotografij. Da vam aparat ob vseh teh strojno zahtevnih delih ne bo omagal prehitro med uporabo, pa ga napaja po besedah Huawei res izredno dobra vgrajena baterija, zmogljivosti 3000mAh. Prav bateriji sem se dodatno posvetil, da bi ugotovil ali navedbe držijo ali ne. Več o tem kasneje v samem testu vzdržljivosti baterije.

Glede na svoje dimenzije je rokovanje s Honorjem 4X še vedno dobro. Kljub njegovi velikosti in velikosti baterije niti ni toliko težji, kot bi pričakovali. Vse našteto pa upravljamo na Androidovem sistemu verzije 4.4.2, KitKat s Huawei vmesnikom 3.0.

huawei-specifikacije

Testi strojne zmogljivosti

Ponovno smo za naše teste posegli po aplikacijah, kot so AnTuTu, Geekbench in 3Dmark oziroma PCmark. Poglejmo kako se je Honor 4X odrezal.

AnTuTu Benchmark

Antutu

Aplikacija AnTuTu je pokazala, da Honor 4X dosega prav tako dobre rezultate, kot predhodno testirani P8 Lite. Po specifikaciji gre za enaka procesorja, tudi velikost delovnega spomina je enaka, tako da lahko v zgornjih stolpcih dejansko primerjamo med njima njuna rezultata. Do odstopanj pa prihaja zaradi operacijskega sistema in same matične plošče, saj se v P8 Lite že nahaja 64-bitni Android verzije 5.

Geekbench 3 test

Geekbench

Geekbench 3 rezultati so Honorja 4X tako pri testu posameznega jedra procesorja, kot pri testu več jeder, postavili na raven tekmecev, kot so Samsung Galaxy 4 in LG Nexus ter ASUS Nexus 7. Ponovno opazna razlika v primerjavi s P8 Lite na račun operacijskega sistema, kjer je P8 Lite v primerjavi s Honorjem 4X iztržil bistveno boljše rezultate v testu več jeder (tretji stolpec).

3Dmark test

3d test-1

V stolpcih lahko ponovno primerjamo rezultate, ki smo jih pridobili s 3Dmark testom. Honor 4X se je v testu zelo približal P8 Lite in se tudi tokrat izkazal s svojo strojno opremo. Poglejmo si še sorodni test PCmark.

PCmark test

Pri tem testu smo že omenjali, da dodobra testira celovito delovanje aparata, od spletnega brskanja, video predvajanja, do obdelave fotografij. Vendar pa se je s tem testom napravilo dodatno preverjanje in sicer, preverili smo ali navedbe o vzdržljivosti baterije držijo.

PC test

V samem rezultatu testa PCmark, je Honor 4X dosegel manj, kot P8 Lite, veliko več, pa je dosegel v testu baterije. Baterija se je dejansko izkazala za res zmogljivo in zanesljivo, kajti s testom smo dosegli rezultate težko kategornikov, kot sta denimo kralja znamke Samsung, S6 Edge+ in pa Note 4, za katerima je Honor 4X zaostal zgolj za nekaj minut delovanja.

Po opravljenih testih strojne opreme sem želel tokrat izpostaviti test same baterije. Kot že omenjeno, gre za res dobro baterijo vredno večje pozornosti, kar dejansko potrjujejo testi v nadaljevanju.

Baterijaimg25 - honor4x

Z aplikacijo Geekbench 3 sem opravil dodaten test z baterijo, rezultati so precej podobni tistim, ki smo jih pridobili s PCmarkom.

Pri obeh aplikacijah, tako PCmark kot Geekbench 3, smo dobili podobne rezultate in sicer, aparat v neprekinjeni strojni obremenjenosti, lahko mirno deluje tudi osem ur in to seveda z aktivno delujočim ekranom, ki baterijo dodatno bremeni do njene skrajne meje. V praksi pomeni to točno tako, kot bi sami osem ur neprekinjeno brskali po spletu, družabnih omrežjih, elektronski pošti, igrali igrice, gledali filme in ustvarjali fotografije. Brez minute postanka. Torej, prej bi omagal sleherni uporabnik, kot sam aparat.

Ker nihče ne uporablja pametnih telefonov na tako skrajne načine, lahko s spodnjim posnetkom zaslona pokažemo, koliko bi baterija zdržala čisto povprečno, navadno vsakdanjo uporabo telefona.

Uspeli smo dejansko dokazati, da bo baterija zdržala tudi 4 dni uporabe in slednje potrjuje navedbe Huawei predstavnikov, da od aparata Honor 4X lahko pričakujemo res zanesljivo baterijo.

Dual SIM

Honor 4X se lahko poleg strojnih zmogljivosti pohvali še z opcijo uporabe dveh SIM kartic, ki bosta delovali v »stand by« načinu. Pohvalno je tudi to, da ima druga SIM kartica svojo samostojno režo, kar pomeni, da bomo ob uporabi dveh SIM kartic še vedno imeli na voljo režo za dodatno MicroSD kartico, s katero lahko razširimo spomin za shranjevanje podatkov za dodatnih 32GB.

Druga pohvala gre sami zmogljivosti obeh SIM funkcij, kajti tako na prvi SIM kot drugi SIM kartici, boste lahko dostopali do podatkov s hitrostjo 4G. LTE je namreč omogočen na obeh režah.
Ob vstavljanju SIM ali Micro SD kartice, boste seveda opazili veliko vgrajeno baterijo.

img28 - honor4x

Po vseh testih lahko mirno zaključimo, da se je aparat res zelo dobro odrezal.

Kamera

Honor 4X ima na zadnji strani primarno kamero s 13 milijoni slikovnih točk, z zajemom video posnetkov v polni ločljivosti in s programskimi funkcijami za različne zajeme fotografij. Tako lahko posnamete od HDR posnetkov, do panorame z enostavnim vodenjem. Na sprednji strani, pa imamo kamero s 5 milijoni slikovnih točk, namenjeno video klicem ali posnetkom t.i. selfijev oziroma sebkov. Kar sem pri uporabi, pri ustvarjanju fotografij opazil je to, da je kakovost napravljenih fotografij na enakem nivoju, kot je bilo to moč videti pri P8 Lite. Kolikor sem uspel razumeti, kameri naj bi bili dejansko enaki. Opazil sem tudi, da je v osnovi že programska oprema, funkcije s katerimi lahko kamero uporabljamo, enaka kot pri P8 Lite. Slednje lahko ponovno samo pohvalim, kajti fotografije bodo navdušile vsakega, ki rad fotografira.
Poglejmo si nekaj primerov, ki sem jih napravil s kamero. Ker je bil v Lendavi čas trgatve je jasno, da se splača izkoristiti čas za ustvarjanje fotografskih spominčkov.

Sončni pozdrav vinarjem

Sončni pozdrav vinarjem

Bodoče vino že teče

Bodoče vino že teče

Zaveznik vinarjev na vetrni pogon

Zaveznik vinarjev na vetrni pogon

Klasična oprema pravih vinarjev

Klasična oprema pravih vinarjev

Panoramski posnetek za spomin na trgatev 2015

Panoramski posnetek za spomin na trgatev 2015

Makro posnetek

Makro posnetek

Ponovno so vse fotografije brez obdelave, nikjer ni barvnih, svetlobnih, kontrastnih korekcij, so take, kot jih je Honor 4X napravil. Edina prisotna obdelava je bila uporabljena pri makro posnetku in sicer, obrezal sem fotografijo in tako bolje izpostavil cvet.

Zaključek

Je Honor 4X skozi testiranje ubranil svoje ime, čast? Definitivno. Gre za izredno uporaben telefon, ki bo s svojo dejansko vrednostjo zagotovo zadovoljil širšo množico uporabnikov. Velik zaslon bo ugodil vsem, ki iščejo aparate, namenjene večji preglednosti in širši uporabi. Strojna oprema bo zadoščala tudi najzahtevnejšim nalogam in ne bo zmanjkalo moči pri večjem številu opravil, niti takrat ne, ko bomo želeli igrati igrice ali si ogledati kak film. Z dvojno SIM kartico pa bo prišel prav vsem, ki iščejo tovrstne dodatne opcije. Z res izredno zmogljivo baterijo, pa vas ne bo pustil na cedilu niti na kakšnem potovanju, na katerem boste lahko s kakovostno kamero ovekovečili ogromno spominov.

Komu bi Honor 4X lahko priporočal? Vsakemu, ki mu pametni telefoni takih dimenzij ustrezajo. Primeren je tako za običajno rabo, kot poslovno, primeren je denimo tudi študentom, tudi tistim na izmenjavi v tujini, saj bodo lahko z uporabo druge SIM kartice države gostiteljice, denimo prihranili še dodatne stroške. Enako velja kakopak za poslovneže. Najzahtevnejšim uporabnikom baterije ne bo uspelo potrošiti v enem dnevu, z enostavnejšo rabo, pa lahko aparat brez dodatnega napajanja zdrži tudi do 4 dni.
Honor 4X je vsekakor vreden pozornosti, vreden ogleda in seveda, tudi nakupa.

Piše: Damjan Stipančič, najdete ga v trgovini Big Bang BTC na oddelku telefonije

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori