Težko pričakovani Huawejev najdražji telefon, ki ga je kitajski velikan kdajkoli poslal na trg, se je pred nekaj meseci že najavljal na sejmu IFA v Berlinu in opozarjal nase s svojimi izrednimi lastnostmi, bo kot kaže upravičil svojo vrednost.

Huawei serija Mate je tista serija, ki spada v sam vrh ponudbe te čedalje bolj prepoznavne znamke v svetu pametnih telefonov. Aparati iz serije Mate so premium aparati in spadajo v kategorijo večjih in prestižnejših pametnih telefonov, oviti so v kovinska ohišja in so strojno izredno zmogljivi, kar vsekakor velja tudi za Mate S. V njem najdemo zmogljiv osem-jedrni procesor, 3GB delovnega spomina, izredno elegantno in predvsem tanko ohišje iz aluminija, 5.5” ekran polne ločljivosti, tokrat AMOLED verzija, na hrbtni strani 13MP in kar 8MP sprednjo kamero ter ustrezno zmogljivo baterijo, ki vse skupaj poganja. Glede na to, da se cenovno Mate S uvršča v višjo cenovno ponudbo pametnih telefonov, na tisti nivo, ki je marsikomu lahko težje dostopen oziroma, se za tako kategorijo težje odloči, je potrebno aparat podrobno pregledati, zakaj se je tako visoko sploh uvrstil.

Elegantna embalaža Huawei Mate S

Prvi vtisi

Pri embalaži hitro opazimo, da imamo v rokah izdelek visokega razreda. Pakiranje je elegantno, na pogled tako, kot bi odpirali knjigo ali pa kar embalažo z ogrlico. Takoj ko škatlo odpremo zagledamo telefon, katerega zaradi videza komaj čakamo, da primemo v roke. Aparat je res lepo dodelan, v roki ni nikakor prevelik, saj je kljub svojemu 5.5” ekranu njegovo ohišje izredno tanko in elegantno. Njegova teža je prav tako presenetljivo manjša, kot bi pričakovali, z rahlim ukrivljenim hrbtnim delom, pa je oprijem res prijeten. Poleg aparata pa dobimo zraven USB kabel, ločen od polnilca, ki zmore 2A izhodnega toka, kar pomeni, da bomo z njim zmogljivo baterijo hitreje polnili, kabel pa bomo poleg napajanja uporabljali še za povezavo telefona z računalnikom, za shranjevanje različnih podatkov. Za ta cenovni razred se spodobi, da dobimo vsekakor še slušalke, ki so ponovno tako kot pri Huawei P8, res na visokem nivoju in zelo kakovostne. Da je vsebina popolna, pa dobimo še zadnji dodatek, ki ga moramo po navadi, ne glede na znamko telefona, kupiti posebej – usnjeni etui. V embalaži dobimo namreč elegantno aktivno torbico z okencem, kamor shranimo aparat in ga lahko tudi upravljamo preko pomanjšanega okenca. Tako nam ni potrebno po nakupu iskati ustrezno rešitev, da bi zaščitili našo novo , precej vredno »igračko«.

Huawei Mate S in display v ovitku

Že v trenutku, ko se prvič rokujemo z Mate S opazimo s prsti na njegovi hrbtni strani izbočeno kamero in vbočen čitalec prstnega odtisa. Marsikdo bo dejal, da izbočene kamere niso najboljša rešitev, čeprav je to dejansko prisotna rešitev pri večini proizvajalcev, tako od Appla, Samsunga, LG in tako naprej, rešitev, kjer je kamera v ohišju aparata, je denimo prisotna pri Huawei P8 in P8 Lite. Težava pri izbočenih kamerah lahko nastane takrat, ko zaščitni del leče poškodujemo, popraskamo in tako lahko pride do slabše kakovosti ustvarjenih fotografij. Ampak to, kljub izbočeni kameri, za Mate S ne velja! Mate S se lahko takoj pohvali z izredno zaščito leče – s safirnim steklom – slednje, pa dejansko zelo težko poškodujemo oziroma skoraj nemogoče ga je popraskati. Pod kamero se, kot omenjeno, nahaja najnovejša verzija čitalca prstnega odtisa, ki je požel izredno pozitiven odziv že na predstavitvah, predtem pa že pri Mate 7. V praksi deluje izvrstno že pri najbolj osnovni rabi, kot je zaklepanje zaslona. Nastavite si lahko do 5 različnih prstnih odtisov, po želji tako z desne kot leve roke, da lahko na primer odklepate telefon ne glede na to, s katero roko sežete po njem. Ni pa to vse, lahko si namreč nastavljate različne zaklepe za posamezen odtis. Z enim prstnim odtisom ustvarite dostop do datotek, do elektronskih sporočil, in tako naprej. Poleg tega, pa omogoča čitalec še upravljanje z menijem, kot je denimo brskanje po njem z drsanjem s prstom po samem čitalcu. Zgleda nekako tako, kot bi upravljali z »miško« na prenosniku. Kakorkoli, čitalec prstnega odtisa ni nikakor vgrajen kot »šminka«, ampak je dejansko zelo uporabna zadeva.

Čitalec prstnih odtisov

Na strani vidimo dostop do vhoda za SIM kartico, ki se ponovno odpira s priloženim »ključkom«, tokrat je vhod samo eden, saj v isto režo vstavimo tako SIM kartico kot MicroSD kartico, s katero lahko spomin povečamo za dodatnih 128GB. Poudariti moram, da verzija, ki sem jo testiral, CRR-L09 ima že v osnovi 32GB. Za začetek več kot dovolj za vse vrste podatkov. Kdor bo iskal Dual SIM funkcijo, jo bo zaman, kajti testirani model te možnosti ne nudi. Dual SIM funkcijo najdete samo pri »Luxury edition« verziji, ki pa vsaj za enkrat ne bo na voljo. Naj omenim, da »Mate S Luxury edition« ponuja kot rečeno poleg Dual SIM še 128GB spomina, je v celoti zlato obarvan tako kot Mate 7 Premium verzija in ima še »Force touch« zaslon. Ja, kdor je pričakoval, da bo force touch zaslon prisoten pri vseh Mate S, ga moram že sedaj razočarati. Verzija, ki smo jo testirali in, ki je že naprodaj, Force touch zaslona žal nima. Ima pa dejansko še zmeraj izredno kakovosten AMOLED zaslon s polno ločljivostjo, lepimi in ekstremnimi kontrasti ter barvami, kateri bo prikazoval zelo jasno in barvito sliko tudi na sončni svetlobi.

Huawei Mate S v roki

Kljub njegovi velikosti ekrana, pa je upravljanje z eno roko užitek. Njegovo izredno tanko in elegantno zasnovano ohišje objame njegov 5.5” zaslon tako, da sploh nimamo občutka, da gre za aparat, ki spada v kategorijo največjih pametnih telefonov na trgu. Kar 74%, torej ¾ njegove površine na sprednji strani predstavlja ekran, ostalo je okvir ohišja, kamor je vgrajen in slednje pove veliko o tem, zakaj je rokovanje z njim prijetno in prav nič nerodno.

Izredno tanko ohišje na najdebelejšem delu, torej na sredini, znaša 7.2mm, medtem, ko zaradi ukrivljenosti ohišja znaša debelina pri robu okvirja zgolj 2.5mm! Dejansko se z njegovim dizajnom uvrša med najtanjše in najbolj elegantne pametne telefone ta hip. Tudi ekran ni več popolnoma raven, kot smo tega navajeni pri ostalih do sedaj videnih Huaweijevih aparatih, kajti pri Mate S imamo ekran rahlo zaobljen na robovih. S tem pa samo še pridobi dodatne linije, s katerimi se zaslon elegantno zlije z ohišjem.

Lastnosti

Ob pregledu strojne opreme je jasno, da gre za zmogljiv aparat v vseh pogledih. V Mate S z oznako modela CRR-L09 tik-taka 8-jedrni procesor Hisilicon Kirin 935 s frekvenco 4x 2,2GHz in 4x 1,5GHz, delovnega pomnilnika pa premore kar 3GB. Spomina za shranjevanje podatkov ima 32GB in, če pogledamo cenovni razred, v katerega se Mate S uvršča s svojo ceno, je to definitivno ustrezna konfiguracija. Spomin lahko vsekakor kot pri vseh ostalih modelih znamke Huawei dodatno povečamo za kar 128GB z dodatno Micro SD kartico. Kot smo že prej omenili glede kamere, na hrbtni strani se nahaja primarna kamera RGBW senzorja s kar 13 milijoni slikovnih točk in zaščiteno lečo s safirnim steklom. Na sprednji strani pa imamo tokrat prav tako zmogljivo kamero z 8 milijoni slikovnih točk in zajemom videa v polni ločljivosti. Zraven sprednje kamere pa je nameščena tudi bliskavica z mehko svetlobo, ki bo razveselila marsikaterega ljubitelja »selfijev« oziroma »sebkov«. Pod primarno kamero se nahaja že omenjeni čitalec prstnega odtisa, ki deluje izvrstno in je lahko uporaben v različnih primerih, aparat pa dodatno ponuja še dejansko zanimiv pripomoček, ki smo ga prvič videli pri Huawei P8 in sicer »Knuckle sense« sistem ali, če bi se šli malo Toporišiča, »členkočut«. Pri slednjem sistemu gre za prepoznavo razlike med upravljanjem zaslona s prstom ali členkom. Sistem nam denimo omogoča urejanje fotografij, ko s členkom zakrožimo po določenem delu in že dobimo na voljo možnost, da napravimo izrez izbranega dela fotografije, ki ga bodisi obdelamo, bodisi izrežemo iz fotografije, da ga lahko takoj, obdelanega ali ne, objavimo na primer na Facebook. Uporabno je denimo tudi v primeru, ko želimo ob ugasnjenem zaslonu na hitro vklopiti brskalnik, v tem primeru s členkom po ekranu narišemo črko »e« (kot« explorer«) in že se vklopi zaslon z odprtim brskalnikom. Ali pa zarišemo črko »w« (kot »weather«) in vklopi se nam aplikacija za prikaz vremena. O vsem tem pa kasneje po podrobnejšem testiranju.

Specifikacije pametnega telefona Huawei Mate S

Testi strojne zmogljivosti

Sedaj že vsem znane aplikacije za testiranje strojne opreme, so bile kakopak uporabljene tudi pri testiranju Mate S. Da bo rezultate še bolje primerjati, bomo za primerjavo dodali tiste, ki smo jih dobili pri testiranju Mate 7.

AnTuTu Benchmark

Huawei Mate S Antutu test

Z aplikacijo AnTuTu smo dobili pričakovan rezultat in sicer nekoliko višjega od tistega, ki smo dosegli ob testiranju Mate 7 Premium verzije. Procesorja sta si med seboj podobna, a vendar je v Mate S vgrajen novejši, boljši, 64-bitni procesor. Do odstopanj prihaja torej zaradi izboljšane in novejše strojne opreme ter samega operacijskega sistema, ki je prav tako novejši.

AnTuTu Video test

Video Test 1 - Huawei Mate S

Video Test 2 - Huawei Mate S

Video test 3 - Huawei Mate S

Video test je pokazal, da bomo z Mate S brez težav predvajali večino formatov, ki jih lahko najdemo na spletu. Tudi svojega predhodnika je presegel, Mate 7, ki je v istem testu dosegel 35 točk manj, kot jih je Mate S.
Ampak s testiranjem strojne opreme še nismo zaključili.

Geekbench 3 test

Geekbench test - Huawei Mate S

Geekbench 3 rezultati so v obeh testih, tako posameznega jedra in več jeder, postavili Mate S ob bok največjim tekmecem, ki se nahajajo na nivoju Samsungovega modela Galaxy S5. Čeprav pri enojedrnem testu Mate S rezultata S5 ni dosegel, pa ga je brez dvoma presegel v več jedrnem.

Ob pregledu več rezultatov na spletni strani GeekBench3, lahko hitro ugotovimo, da se Mate S dejansko nahaja na zelo visokem nivoju in prekaša denimo tudi novega LG Nexus 5X, v določenih primerih pa je ob boku Samsungovega paradnega konja Galaxy S6. Znašel se je celo ob boku S6 Edge+, čeprav je rezultatov veliko in so si med seboj različni, smo z GeekBench3 dobili potrditev, da je Mate S resnično zelo zmogljiv aparat.

3Dmark test

3D mark test 1 3D mark test 2

V 3Dmarku smo dobili dobre rezultate. Poleg samih rezultatov strojne zmogljivosti, pa lahko opazimo še eno res dobro lastnost in sicer, v nobenem testu se aparat ne pregreva. Njegova delovna temperatura namreč ne doseže niti 40°C. Poglejmo si še sorodni test PCmark.

PCmark test

Pri tem testu smo že omenjali, da dodobra testira celovito delovanje aparata, od spletnega brskanja, video predvajanja, do obdelave fotografij. Vendar pa se je s tem testom napravilo dodatno preverjanje in sicer, preverili smo ali navedbe o vzdržljivosti baterije držijo.

V PCmark testu smo dosegli izvrstne rezultate. Če pogledamo tako na dosežene točke, kot čas trajanja baterije, se Mate S uvršča med najboljše pametne telefone, ki jih lahko trenutno dobimo v trgovinah. Mirno lahko rečemo, da je premagal težko kategornika, kot je Samsung Galaxy Note 4, nahaja pa se takoj za konkurenčnimi aparati, ki spadajo v višji cenovni razred, kot so ASUS Zenfone 2, Samsung Galaxy S6 in denimo čisto nov Sony Z5 Compact.

Baterija

Če pogledamo test same baterije, smo lahko zelo zadovoljni. Ne samo, da nam bo aparat brez težav služil dovolj dolgo, da nam ni potrebno skrbeti, četudi bi bili najzahtevnejši uporabnik, nobenih skrbi ne bomo imeli pri kakšnem pregrevanju, ki je po navadi prisotno ob večji obremenitvi aparata. Pohvalno, aparat ne doseže niti 40°C in to velja poudariti.

Z aplikacijo Geekbench 3 sem opravil dodaten test baterije, rezultati so tudi tokrat potrdili, da se zmogljivost baterije in delovanja aparata uvršča v sam vrh aktualne ponudbe pametnih telefonov.

baterija

Torej, če pogledamo dosežen rezultat in ga primerjamo z lestvico rezultatov, se Mate S uvršča ponovno visoko med konkurenco najboljših.

Kamera

Prišli smo do točke, kjer Mate S definitivno blesti. Če je bil Huawei P8 nagrajen za najboljši potrošniški, torej vsestranski pametni telefon leta 2015/2016, kateremu je do nagrade definitivno pripomogla vrhunska RGBW kamera, potem se lahko Mate S postavi njemu ob bok, kajti Huawei je vanj vgradil praktično enako kamero. Poleg 13 milijonom slikovnih točk se lahko pohvali še z zaslonko z vrednostjo F/2.0, kar jo uvršča med res zmogljive zaslonke. Tudi stabilizator je vreden pozornosti, kajti v praksi se je zelo dobro izkazal, denimo moč je napraviti zelo ostre fotografije celo med vožnjo na avtocesti, kar po navadi sploh ni enostavno. Pri pregledu sprednje kamere pa ugotovimo, da bodo tudi »selfiji« pridobili na kvaliteti. Sprednja kamera ima poleg 8 milijonov slikovnih točk še zasloko F/2.4, s katero boste prav tako brez težav ustvarjali jasne in ostre posnetke, tudi video posnetke v polni ločljivosti! Da bo vse skupaj še bolj pestro pri ustvarjanju popolnega selfija, pa bo k temu pripomogla LED bliskavica z mehko svetlobo.

Vse skupaj pa je še toliko bolj zabavno in enostavno ob pregledu zmogljive programske opreme, ki je namenjena fotografiji. Tako kot pri P8 imamo tudi tukaj številne nastavitve, od ostrenja, HDR, panorame, nočnega snemanja, snemanja svetlobe in tako naprej, še dodatno opcijo, ki se ji pravi »profesionalna kamera« S slednjo se vam ob zajemanju kadra prikaže na ekranu polkrog, na katerem pa imate vse možne nastavitve, kot jih najdete na DSLR aparatih. S tem pa se lahko precej približate nastavitvi kamere, ki vam bo pričarala fotografijo, ki jo želite ustvariti.

Poglejmo si nekaj primerov, ki sem jih napravil s kamero. Ker sem omenjal na začetku stabilizator je najbolje, da začnemo s fotografijo ustvarjeno med vožnjo.

Polje hmelja v meglenem jutru, ujeto med vožnjo na avtocesti.

Polje hmelja v meglenem jutru, ujeto med vožnjo na avtocesti.

Da bi dejansko videli koliko stabilizator pomaga v taki situaciji, konkretno pri nastanku te fotografije, je dobro, da si pogledamo dve povečavi.

Povečava s fotoaparatom Huawei Mate S
Ob povečavi fotografije na dveh delih lahko vidimo, da nismo sploh izgubili ostrine, kljub temu, da smo fotografijo ustvarili med vožnjo po avtocesti in ob svetlobi, ki se je prebijala skozi megleno jutro. Fotografija bo morda komu nič posebnega, so pa zato zanimive okoliščine v katerih je nastala.

Glede na to, da smo se peljali po avtocesti ravno na 31.10., torej na noč čarovnic, pa je naslednji posnetek, ki je prav tako napravljen med vožnjo, bolj primeren samemu dnevu ali kar tematiki.

Highway to hell – kot prizor iz kakšne grozljivke
Highway to hell – kot prizor iz kakšne grozljivke.

Panoramski posnetek »z Goričkoga«

Panoramski posnetek »z Goričkoga«

Marele 1

Marele 1

Marele 2

Marele 2

Marele 3

Marele 3

Vidimo lahko, da kamera izredno dobro ostri sliko, tudi barve so naravne. Kar se marel tiče, lepe za fotošuting, še lepše v ponvi.

Preden se je naš izlet na Goričkem zaključil, sem v rosni travi posnel še en zanimiv makro posnetek mokre pajčevine.

Rosna pajčevina

Rosna pajčevina

Zadnji res topel novembrski konec tedna, pa smo preživeli na Golovcu, na močnem soncu in lepo jesensko obarvani naravi.

V ognjene barve odeto drevje

V ognjene barve odeto drevje

Preizkusili smo kamero tudi v prostoru, v večernih urah, kjer je bilo svetlobe skorajda nič. Poigrali pa smo se tudi s funkcijo slikanja s svetlobo, kjer se lahko poigravate in ustvarjate različne motive, funkcija s katero lahko denimo tudi pišete besedila s svetlobo po zraku. No, nismo ravno pisali po zraku, smo se pa v obeh primerih poigrali ob kozarcu vina.

Kar se kamere tiče, kritike pravzaprav ni moč podati, saj gre za visoko kakovostno napravo, ki vam bo pričarala izredno kvalitetne fotografije ob vsaki priložnosti.

Ne smemo pa nikakor pozabiti še na en »bonbonček« in sicer na »hitri posnetek«. Tega lahko ustvarimo kadarkoli želimo, tudi ob zaklenjenem ekranu, se pravi takrat, ko aparat miruje. V trenutku, ko želimo ujeti določen dogodek v kamero, lahko tega zaradi postopka odklepanja ekrana in vklapljanja aplikacije za kamero dejansko zamudimo. V takem trenutku preprosto 2x pritisnemo na tipko za nižanje glasnosti in v 1.2s aparat napravi posnetek. Res izredno hiter odziv kamere.

Po tej točki sem po navadi zaključil moje recenzije, vendar moram pri Mate S dodati še eno dodatno, ki se pa dotika na začetku omenjene funkcije prepoznave našega členka in sicer se funkcija imenuje »knuckle sense«

Knuckle Sense – uporaba členkov

Funkcija se na prvi trenutek sliši nekoliko čudna, morda celo nezanimiva, saj na prvo žogo pomislimo na neko novo, neuporabno zadevo, marketinško muho in nepotrebni programski balast. Ampak temu še zdaleč ni tako. Zadeva je nadvse uporabna in inovativna.

Kot prvo me je funkcija navdušila pri obdelavi fotografij, kjer preprosto s členkom zakrožite po delu fotografije, ki ga želite izrezati in rezultat je že tu – v naslednjem trenutku lahko izbirate med obliko in velikostjo izreza ter med različnimi obdelavami, ki so vam na voljo. Tak izrez lahko denimo uporabite za objavo na Instagram, Facebook ali pa zgolj za primernejšo priponko za vaša sporočila.

S členkom ustvarjen obroč za izrez izbranega dela fotografije

S členkom ustvarjen obroč za izrez izbranega dela fotografije

Označeno gobico lahko izrežemo in poljubno obdelamo.

Označeno gobico lahko izrežemo in poljubno obdelamo.

Drugi primer lepo pokaže, kako lahko nek dogodek olepšamo, preden ga delimo s prijatelji.

Drugi primer lepo pokaže, kako lahko nek dogodek olepšamo, preden ga delimo s prijatelji.

Ni pa to vse, kar »knuckle sense« oziroma naš »členkočut« ponuja. Medtem, ko je zaslon izklopljen, se pravi, ko je aparat v mirovanju, lahko na zelo hiter in enostaven način vključimo denimo kamero, predvajalnik glasbe, vremensko aplikacijo in spletni brskalnik. Na voljo imamo štiri poteze, s katerimi vklopiti željene aplikacije, ki jih pa poljubno lahko tudi zamenjamo.

Da bo zadeva bolj jasna si poglejmo spodnji primer, ko želimo na hitro preveriti na primer vreme.

Torej, s členkom smo potegnili po zaklenjenem in ugasnjenem ekranu potezo v obliki črke »w« in v dobri sekundi se nam zriše svetlobna črta, ki potuje po poti našega členka, nato se ekran aktivira in v istem hipu zagledamo aplikacijo za vreme. Če bi s členkom zarisali črko »m« bi nam Mate S odprl aplikacijo za glasbo, v primeru črke »e« brskalnik, s črko »c« pa odpremo kamero. Dejansko uporabno, saj hitreje dostopamo do 4 različnih pripomočkov, ki si jih kot že omenjeno lahko ponastavimo med različnimi aplikacijami, ki jih imamo na voljo.

S členkom lahko dodatno ekran tudi aktiviramo tako, da 2x potrkamo nanj ali pa sliko, ki je v danem trenutku vidna na zaslonu, zajamemo (screenshot) prav tako z dvojnim trkanjem s členkom.

Zaključek

Kaj poreči glede aparata, ki se izkaže za več kot dobrega? Zadnje vprašanje, ki si ga lahko postavim je seveda samo še njegova cena oziroma, ali jo lahko upraviči. Moje mnenje je da lahko. Ne samo, da gre ponovno za zmogljiv stroj, kateremu ne bo zmanjkalo sape ob še tako številnih in zahtevnih nalogah, tudi baterije mu ne bo zmanjkalo ob celodnevni obremenitvi. Z vrhunsko kamero pa bo zadovoljil slehernega ljubitelja fotografije in tudi selfijev.

Škoda, da »Force touch« ekrana ni že v tej verziji, saj bi bil potem absolutni zmagovalec na trgu, sploh po tej ceni.

Ob pogledu na konkurenco podobnega cenovnega razreda lahko Huawei Mate S kljub temu uvrstimo med zmagovalce, kajti svojo ceno, ki je nekoliko višja od tistih, kot smo jih vajeni pri njegovih predhodnikih, upraviči z odličnim dizajnom, visoko zmogljivostjo in vrhunsko kakovostjo izdelave.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori