Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Testirali smo [Testirali smo] Edini OLED Ambilight televizor na svetu - Philips 55POS901F
Testirali smo

[Testirali smo] Edini OLED Ambilight televizor na svetu - Philips 55POS901F

Seznam vseh člankov
16.05.2017.

Philips Ambilight tehnologija že nekaj let navdušuje vse, ki ji dajo priložnost in preizkusijo "podaljšano" velikost zaslona. Tehnologija OLED, pa orje ledino s svojim vrhunskim inženirstvom in dobesedno odpihne gledalca, ko se prvič zastrmi v OLED zaslon. Kaj pa se zgodi, ko združimo OLED in Ambilight tehnologiji? Preberite si naš nov test - tokrat smo pod drobnogled vzeli Philips Ambilight 55POS901F. Philips 55POS901F je oznaka televizorja, ki je na škatli zabeležena z diametralno nasprotno velikostjo, kot je velikost naprave. Brez heca, edina omemba modela je s 3 mm velikimi črkami na nalepki, kjer je označena energijska učinkovitost televizorja. Ne vem, ali sem morda dobil TV, ki ni bil v končni različici embalaže, ali pa je to samo prebrisana finta, ki so jo zakuhali pri Philipsu. OLED Ambilight televizor

4K, HDR, OLED in Ambilight

Philips se s tem modelom TVja podaja v svet OLED televizorjev, ki prinašajo boljši kontrast in večji barvni obseg. Za tiste, ki vam kratica OLED ne pomeni kaj dosti, sledi kolikor se da kratka razlaga – če ti je tehnologija jasna pa lahko gladko preskočiš naslednji odstavek.

Kaj je OLED tehnologija in kako deluje?

OLED je kratica za Organic Light Emitting Diode oziroma organsko svetilno diodo. Povedano drugače: gre za izredno miniaturne diode, ki skrbijo za osvetlitev slike na zaslonu. Klasični LCD paneli namreč uporabljajo halogenske luči oziroma navadne LED diode, ki osvetljujejo celotno površino zaslona. Pred luči je nato nameščena mreža miniaturnih barvnih filtrov, ki skrbijo za prikaz barve vsake posamezne slikovne pike (pixla). Ker je vir svetlobe v ozadju ves čas prižgan, je praktično nemogoče na zaslonu prikazati povsem črno barvo. To nas pripelje nazaj na OLED tehnologijo, ki omogoča, da ima vsaka slikovna pika na zaslonu svoj vir svetlobe oziroma svojo lastno (organsko) diodo. To pa posledično pomeni, da lahko posamezne slikovne pike na zaslonu dobesedno ugasnete in s tem dosežete povsem črno barvo. To pa na koncu pomeni bolj kontrastno sliko.

Z OLED tehnologijo tako dobimo boljše kontrastno razmerje. Ko k temu pridamo še visoko najvišjo svetilnost, imamo postavljene temelje za televizijski HDR standard. V kolikor vam je znan koncept HDR tehnike v svetu fotografije je ta v svetu TVjev nekoliko nerodno poimenovana. V resnici gre pri HDR tehniki na TVjih predvsem za oznako, ki nam pove, da TV dosega visoko kontrastno razmerje in velik barvni obseg (zna prikazati veliko več barv, kot običajni TV). 

 

Kaj je tehnologija HDR in kaj pomeni v praksi?

Vse te besede, da na koncu lahko strnem misel: HDR pomeni bolj barvito in živo sliko na zaslonu televizorja. HDR je na tem TVju mogoč zaradi OLED tehnologije. H kakovosti slike pa veliko doprinese tudi 4K ločljivost, ki si jo najlažje prestavljate tako, kot bi 4 TVje, s FullHD ločljivostjo, postavili v mrežo 2 × 2. 4K TV lahko torej prikaže kar 4× več slikovnih pik oz. podatkov o sliki. Vendar, pozor! Vse to ne bo vredno kaj dosti, če nimate video posnetkov, ki so posneti v 4K ločljivosti. Na srečo sta tukaj YouTube in Netflix, ki ponujata že ogromno vsebin, ki so posnete v 4K tehniki. Seveda pa je potrebno biti nato pozoren še na HDR vsebino, ki bo znala izkoristiti celoten barvni in kontrastni obseg tega TVja.

Če želite torej v polnosti izkoristiti vseh 55 veličastnih palcev Philipsa 901F, boste morali poiskati 4K HDR vsebine. Ne glede na to pa tudi klasične FullHD vsebine zasijejo v novi luči, ko se na zadnji strani televizorja prižgejo barvne diode, ki sliko z zaslona prenesejo izven tankih črnih robov na steno, ki je za TVjem. Diode na zadnji strani bodo namreč svetile v enaki barvi, ki je ob robu zaslona najbolj prevladujoča. OLED Ambilight televizor Ambilight je ena tistih tehnologij, ki se morda zdijo trivialne, a naredijo toliko razlike pri končni uporabniški izkušnji, da se sprašuješ, zakaj tega ne počnejo vsi proizvajalci TVjev. Zna biti, da zato, ker je Philips zadevo do obisti zaščiti s patenti (ugibam). Kakorkoli že – svetloba Ambilight je kot nalašč za večerno in nočno gledanje televizije. Prav pa bo prišel tudi za vmesne sprehode do kuhinje in nazaj, brez da bi vam bilo potrebno prižigati kakšno dodatno luč v hiši. Ambilight namreč, svojemu imenu primerno, skrbi za ravno pravšnjo količino ambientalne svetlobe v prostoru, da ni potrebe po prižiganju dodatnih luči v hiši.

Android operacijski sistem

Televizorji danes niso več (relativno) neumni zasloni s sprejemnikom TV signalov, ampak so polnokrvni računalniki, ki so zmožni poganjati sodobne operacijske sisteme. Philipsov 901F ima tako naložen operacijski sistem Android TV, ki prinaša kar nekaj zanimivih prednosti. Med njimi je meni osebno najljubša predvsem vgrajena Chromecast funkcionalnost, ki omogoča enostavno pošiljanje slike ali zvoka s pametnega telefona na TV. Tu bodo v prednosti predvsem uporabniki Android pametnih telefonov, a tudi uporabniki iPhonov ne bodo bistveno prikrajšani. Android TV je, v osnovi, točno to kar narekuje s svojim imenom. Gre namreč za mobilni operacijski sistem Android, ki ima prilagojen uporabniški vmesnik za TV. To pomeni, da lahko na njem poganjate tudi razne aplikacije, ki pa morajo biti prilagojene za prikazovanje na TV zaslonu. Med najbolj uporabnimi so gotovo Netflix, YouTube, Kodi, VLC Player, Google Play Music, RTV 4D in tako dalje. https://www.youtube.com/watch?v=d_jrFMsnqTg&feature=youtu.be Seveda je mogoče naložiti tudi igre, za katere pa bo potrebno dokupiti kakšen igralni plošček, ker bo sicer igranje z daljinskim upravljalnikom nekoliko bolj nerodno. Jaz sem se poigral s klasiko, ki sliši na ime Goat Simulator, ki je hkrati tudi dokaj zahtevna igra. Android TV je po mojem ena večjih prednosti tega televizorja, a se na trenutke zdi, da bi bila lahko uporabniška izkušnja nekoliko bolj gladka. Glasovni ukazi so večkrat nekoliko neodzivni in nerodni za uporabo, hkrati pa se jim na določenih mestih ne morete izogniti oz. se jim vsaj jaz nisem znal. Kljub temu si gre zapomniti, da je to le programska koda, ki bo v prihodnje gotovo še doživela nadgradnje. V paketu, poleg TVja sta bila priložena dva daljinska uporavljalnika. V grobem sta se razlikovala predvsem po tem, da je imel eden na zadnji strani še polno tipkovnico, ki je zelo prikladna za vnašanje raznih gesel in iskalnih pojmov. Nisem ravno prepričan, zakaj sta bila v paketu dva upravljalnika in ali je morda večji na voljo z doplačilom. philips_55pos901f_tv_016

Soundbar

Največja žrtev tanjšanja TVjev s prihodom LCD tehnologije, so bili gotovo zvočniki. Tako je danes vse prepogosto, da imaš na omarici nek super velik TV, ki pa zveni slabše kot telefon, ki ždi v tvojem žepu. Sodobni TVji pač nimajo prostornine, kamor bi lahko stlačili vsaj par spodobnih zvočnikov. Philips pri modelu 901F to rešuje z vgrajenim soundbarom. Gre za 6 zvočnikov, ki so nameščeni po spodnjem robu TVja in iz sebe spravijo zelo spodoben zvok. Kljub temu pa bi vsakemu, ki si bo privoščil ta TV, priporočil še nakup spodobnega stereo oz. 2.1 zvočnega sistema, ki bo gledanje slike naredil še toliko bolj prijetno. OLED Ambilight televizor

Cena in ocena

Na koncu bi naslovil še slona v sobi: ceno. Verjetno ti je jasno, da vse opisane tehnologije in sama diagonala zaslona narekujeta tudi visoko ceno. Res je, da 901F ni poceni, a se nahaja v samem vrhu tehnoloških inovacij, ki jih TV sprejemniki danes omogočajo. Medtem, ko 4K ločljivost počasi curlja v srednji in nižji cenovni rang pa HDR in predvsem OLED še vedno predstavljata največ, kar nam tehnologija danes omogoča. Dodajte še spodobno veliko diagonalo in zadovoljiv zvok in pred vami je vrhunec tehnologije. Philips temu doda še svoj odličen Ambilight in paket kar na enkrat povsem opraviči svojo ceno. Tak TV bi si sicer zaslužil vsak ljubitelj gibljivih slik in upam, da bo s časom tudi cena postala bolj dostopna. Trenutno pa bodo po njem posegli predvsem tisti, ki dajo nekaj na kakovost slike in uživajo v gledanju sodobnih video vsebin. [gallery columns="4" link="file" ids="4206,4207,4203,4208,4210,4213,4214,4219"] Izškatljil, stestiral in spisal: Uroš Miklavčič

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Prepričani smo, da ti bodo naše e-novice res všeč in da z nami ne boš več v zadregi, kakšno rojstnodnevno darilo kupiti mami. Vseeno pa potrebujemo tvoje soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.
Zatvori

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel