Kakšne novosti prinašajo tehnologije televizorjev za leto 2015?

V pomladanskih mesecih pričakujemo prihod novih televizorjev, modelno leto 2015. Četudi je marsikdo mnenja, da v zadnjih letih ni posebnega razvoja in novih naprednih tehnologij pri televizorjih, podroben pregled pokaže, da se televizor v zadnjih letih močno spreminja in postaja naprednejši.

Proizvajalci ob pripravi raziskav o uporabniških izkušnjah kupcev, pogosto pridejo do znanih in podobnih ugotovitev. Kupcem je najpomembnejša kakovost slike in enostavna uporaba vse bolj kompleksnih pametnih naprav. Zato so največ novosti pripravili ravno na omenjenih dveh elementih. Seveda pa bodo spremembe vidne tudi na področju oblikovanja in zvoka.

Kakovost slike

Kakovost slike določajo štirje kriteriji: ločljivost, kontrast, kakovost prikazanih barv in gibanja slike pri hitrih posnetkih. Največ novosti in največji napredek pri televizorjih letnik 2015 so proizvajalci dosegli ravno na omenjenih lastnostih, ki določajo kakovost slike in enostavno uporabo.

LočljivostVrhunska ločljivost 4k

V zadnjih dveh letih se je na trgu pojavila nova, še višja ločljivost televizijskih zaslonov, najbolj znana pod imenom 4K oziroma Ultra HD ločljivost. Polovica ponudbe televizorjev letnika 2015 bo imela vgrajene 4K zaslone, ki bodo lahko prikazovali 4K UHD sliko iz različnih virov. 4K televizor lahko prikaže štirikrat več slikovnih točk kot FULL HD in tako dobimo izredno čisto, detajlov polno sliko. To je kar 3840 x 2160 slikovnih točk. Velika prednost 4K televizorjev pa je tudi upscaling ter prikazovanje fotografij z vašega fotoaparata in filmov s 4K kamere v polni 4K UHD ločljivosti. Še posebej boste uživali ob ogledu posnetkov 4K akcijskih kamer. Najpomembnejša prednost pri odločitvi za 4K televizor pa je, da bo televizor pripravljen na prihodnost. Vsak dan več je namreč vsebin, ki so na voljo v Ultra HD oziroma 4K ločljivosti.

 

UpscalingUspcaling slike

Upscaling oziroma povečevanje ločljivosti obstoječe slike pomeni, da televizor s pomočjo vgrajenih procesorjev sam dvigne standardno HD ločljivost v 4K UHD ločljivost. Seveda kakovost slike ni tolikšna kot pri izvirni 4K ločljivosti, vendar omogoča ogled Full HD vsebin v še bolj jasni in čisti obliki.

 

 

 

 

 

 

Kontrast slike

Stopnjo kontrasta slike najbolje vidimo ob primerjavi črne in bele barve med različnimi televizorji. Najboljši kontrast imajo tisti, ki prikazujejo črno barvo popolnoma črno. Televizorji s slabšim kontrastom bodo prikazovali črno barvo bolj v sivkastih odtenkih. Največja novost v letu 2015 bo velika razširitev ponudbe OLED televizorjev, ki zaradi popolnoma nove tehnologije prikazujejo daleč najbolj kontrastno sliko. OLED televizorji za osvetljevanje slike ne uporabljajo dodatnih LED diod in se tako ne more zgoditi, da je določen del slike preveč osvetljen. Ko je slika na določenih delih preveč osvetljena, je črna barva prikazana sivkasto črno.
Na kontrast slike vpliva tudi kakovost Microdimming sistema, ki je vgrajen v televizor in je zadolžen za lokalno zatemnjevanje slike. Tudi na tem področju proizvajalci vsako leto ponudijo boljšo tehnologijo.

Quantum DOT tehnologija

Kakovost prikaznih barv

Novost pri nekaterih proizvajalcih televizorjev letnika 2015 je tehnologija QUANTUM DOT. Z omenjeno novo tehnologijo gledalec izkusi širši spekter barv. Stopnja barvne reprodukcije je izboljšana za 20 % do celo 30 %, s tem pa boljše izražanje živih barv kot so globoka modrina ocena, smaragdno zelena in temno rdeča. Več o QUANTUM DOT tehnologiji, ki je novost tudi za dobre poznavalce televizorjev, bomo natančneje predstavili v prihodnjih novičkah na Info portalu.

 

 

 

Smart televizorji

Prvi SMART televizorji, ki so prišli na trg v letih 2011, 2012 so dejansko imeli le ime SMART, v resnici pa niso bili preveč » pametni ». Brskanje po spletu, uporaba in sprehod med aplikacijami je bilo v primerjavi z današnjim časom dokaj neprijazno do uporabnika, predvsem pa je bila uporaba SMART funkciji zelo zamudna zaradi počasnih procesorjev. Uporabniki so bili s prvimi SMART televizorji močno omejeni tudi glede povezljivosti z drugimi pametnimi napravami.

Kar nekaj proizvajalcev bo v svoje televizorje umestilo OS Android 5.0

Televizorji, ki prihajajo na trg v letu 2015, se bodo po hitrosti, uporabnosti in povezljivosti lahko primerjali s tabličnimi računalniki in pametnimi telefoni. Tako lahko trdimo, da prihaja v letu 2015 na trg močna generacija pametnih SMART televizorjev, katerih glavne novosti bodo: hitrost upravljanja z aplikacijami, uporabniku prijazni in enostavni operacijski sistemi in neskončne možnosti povezovanja televizorja s pametnimi napravami.

Prva velika novost so operacijski sistemi, ki so pri vseh proizvajalcih novi in so dobili priznana imena, ki jih večina uporabnikov modernih pametnih naprav že pozna. Pa gremo kar po vrsti s predstavitvijo operacijskih sistemov:

LG predstavlja nov peracijski sistem Web Os 2.0,

Philips nadgradnjo operacijskega sistema Android 5.0
pri Panasonicu so vedno glasnejše govorice o operacijskem sistemu FireFox,
Samsung bo leto 2015 pričel s kolaboracijo z operacijskim sistemom Tizen,
Sony pa po vzoru Philipsa v svoje televzorje vgraja operacijski sistem Android 5.0.

Poleg informacijskega sistema je za hitro delovanje SMART televizorja pomemben procesor. V pametnih televizorjih 2015 bodo za hitro odzivnost skrbeli procesorji: Dual Core, Quad Core in v najboljših tudi Octa Core procesorji.

Oblika

Oblika televizorja je za kupca zelo pomemben dejavnik pri odločitvi za nakup. Z razvojem novih tehnologij LCD, LED in najnovejše tehnologije OLED, je področje oblikovanja televizorjev močno napredovalo. Poudarek pri najboljših televizorjih letnika 2015 bo na debelini televizorja. Na voljo bodo ULTRA
SLIM (ULTRA TANKI)
OLED kot tudi LCD LED televizorji. Vse večja bo širina ponudbe ukrivljenih zaslonov, ki niso ukrivljeni le zaradi oblike, temveč tudi zaradi kakovosti slike, ki jo pri ravnih zaslonih malenkost izgubljamo na kotih televizorja. Velik poudarek pri novih oblikah bo tudi na detajlih in kvaliteti materialov, saj bodo poleg plastike za občutek visoke dovršenosti poskrbeli detajli iz kovine in stekla.

Televizorji postajajo vedno bolj elegantni in tanki. Ukrivljeni zasloni bodo predstavljali skoraj polovico ponudbe.

Zvok

Zvok je bil v zadnji letih pri televizorjih močno zapostavljen. Proizvajalci so ponujali vedno tanjše televizorje z zelo tankim robom. S temi oblikovalskimi smernicami je televizorjem pričelo primanjkovati prostora za vrhunske zvočnike. Tako se je pojavila tržna niša za razvoj zvočnih naprav, ki danes estetsko, predvsem pa z zvočno izkušnjo dopolnjujejo televizorje. Danes najbolj znani zvočni sistem za televizorje so soundbari. Smiselnega prevoda v slovenski jezik žal še ni, zato jih različni ponudniki poimenujejo različno. Najbolj pogosta sta zvočna palica ali ploščica.

Proizvajalci televizorjev bodo letos predstavili tudi televizorje, kjer je bil pri snovanju velik poudarek tudi na kakovosti zvoka. Nekateri izmed proizvajalcev kar sami razvijajo zvočnike, ki prinašajo super zvočno izkušnjo, medtem ko se drugi zatečejo po pomoč k priznanim proizvajalcem avdio naprav in zvočnikov.

Televizorji v letu 2015 bodo brez dvoma kupcu ponudili veliko novega na področju tehnologije zaslona, kakovosti slike, enostavne uporabnosti in hitre odzivnosti SMART televizorjev. Proizvajalci pa niso pozabili tudi na napredek pri obliki, kjer bo poudarek na ultra tankih in ukrivljenih televizorjih. V pričakovanju, da bomo lahko zelo kmalu videli in preizkusili nove televizorje, vam želimo obilo zabave ob raziskovanju predstavljenih novosti, ki jih lako preverite tudi v vseh trgovinah Big Bang po Sloveniji. 

Soundbari prinašajo kakovosten zvok v zelo majhnem ohišju.

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori