Novi pametni telefoni tehnološkega velikana Huawei so opremljeni s procesorji Huawei Kirin 970, ki prinašajo zmogljivosti nove generacije. Procesorji, ustvarjeni za razvijanje umetne inteligence, so hitrejši od kateregakoli prej. In kaj omogočajo? Tisto, kar si do sedaj niti predstavljali niste.

Umetna inteligenca v napravah in preko oblaka se med seboj dopolnjujeta, kar uporabnikom mobilnih telefonov omogoča hitrejše delovanje, personalizirane podatke in boljše razumevanje sveta okrog nas. Nevralna procesna enota (NPU, Neural Processing Unit), ki je vkomponirana v napravah, opravlja naloge, ki so po naravi umetno inteligentne.

Vrhunske prednosti

Z namenom, da bi širša javnost dobila jasnejši vpogled v izboljšano delovanje nevralne procesne enote znotraj Kirina 970, je spregovoril Christophe Coutelle, podpredsednik oddelka trženja programske opreme. S pomočjo zmogljive strojne opreme, ustvarjene za umetno inteligenco, drugi viri v napravi nimajo opravka z nalogami, ki med procesom žrejo veliko količino energije.

Coutelle je delovanje primerjal s foto-aplikacijo Prisma, ki za svoj zagon zahteva internet, procesor in grafično kartico. Umetna inteligenca v takem primeru omenjene tri segmente združuje in omogoča hitrejše odzivanje, boljšo tranzicijo ter manjšo porabo energije.

Efektivnost Kirina 970 prinaša mnogo prednosti. Ni nam potrebno več skrbeti za počasnost aplikacij, kar pripomore k izboljšani uporabniški izkušnji. Prav tako je poskrbljeno za varnost in zasebnost uporabnika, saj so podatki shranjeni na napravi. Za delovanje ne potrebuje internetne povezave, baterija pa zdrži dlje.

Slikovna prepoznavnost

Ob izidu novega procesorja z umetno inteligenco je Huawei demonstriral super hitro slikovno prepoznavnost. Kirin 970 lahko procesira 2000 slik na minuto, kar ga v primerjavi z drugimi uvršča v sam vrh. Presenečeni boste, kako hitro lahko identificira raznovrstne objekte – ob prikazovanju palca naprava ni zaznala, o katerem dodatku je govora, je pa hitro dojela, da je to del človeškega telesa.

Slikovna prepoznavnost zazna objekt pred kamero in samodejno prilagodi nastavitve ter način zajemanja fotografije.

Tehnične lastnosti

Kaj daje procesorju Kirin 970 svojo moč? Sestavljen je z uporabo 10 nm procesom (kot Qualcomm Snapdragon 835) in ima osupljiv 5,5 milijonski tranzistor, velik zgolj 1 cm2. Za razliko od Kirina 960, ki je sestavljal Huawei Mate 9 in Huawei P10, ima Kirin 970 8-jedrni procesor in 12-jedrno grafično kartico. Huawei podjetje je potrdilo 25-kratno moč in 50-kratno efektivnost od procesorja Cortex A73, ki se je uporabljal v prejšnjih modelih te blagovne znamke pametnih telefonov. Za delovanje ne zahteva veliko moči, zato se mobilnik ne bo segrel, temperature notranjosti pa bodo vedno pod kontrolo.

Podjetje Huawei ima velike načrte na področju umetne inteligence, zato spremljate naše novice in se navdušujte.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori