Se pogosto zatečete h kupljeni, vnaprej pripravljeni hrani, za katero veste, da ni najbolj zdrava, a kaj, ko nimate časa, da bi vsak dan vsako jed pripravljali z nule? Preberite si nekaj nasvetov, kako si lahko z vakuumskim shranjevanjem olajšate pripravo zdravih vsakodnevnih obrokov za svojo družino.

Se vam zdi vakuumiranje vesoljski proces? Brez strahu, vakuum je samo okolje brez zraka, ki ga lahko ustvarite v neprepustnih vrečkah in posodah. Z odstranjevanjem zraka odstranite tudi kisik, ki povzroča propadanje hrane. Za vas to enostavno pomeni, da je hrana dlje časa obstojna in hranljiva.

Pripravite sestavine vnaprej in skrajšajte čas predpriprave.

Izkoristite količinske popuste in kupite večjo količino živil obenem. Kupite puranja prsa in sami narežite zrezke, jim dodajte začimbe in dišave ter vakuumirajte. Med poletjem, ko imamo na voljo obilo zelenjave, jo narežite in shranite v vakuumskih vrečkah kot osnovo za juho, rižoto ali enolončnico. Kosilo iz takšnih sestavin bo narejeno v trenutku.

Vakuumska posoda

Zakaj je pomembno, da vakuumirate živila pred zamrzovanjem?

Vakuumske vrečke z debelino 100/130 µm so popolnoma neprepustne, kar je izrednega pomena za shranjevanje. Meso tako ne bo izgubilo hranilnih snovi ali okusa zaradi ožiga od zamrznitve, poleg tega pa se v zamrzovalniku ne bodo mešale vonjave ali nabiral led. Najboljše pa je to, da bo vsa zelenjava v vakuumu obdržala vitamine in minerale, zato boste tudi pozimi lahko jedli polnovredno, bogato hrano.

Pripravite jedi vnaprej. Ne, pri tem ne boste zmanjšali kakovosti.

Očistite in narežite čebulo, zeleno solato in drugo potrebno zelenjavo ter sestavine shranite v vakuumske posode. V hladilniku bo vse pripravljeno počakalo nekaj dni v brezhibnem stanju. Ko napoči čas za kosilo ali večerjo, vam ne bo potrebno čistiti zelenjave in rezati mesa. Takoj boste lahko pričeli s kuhanjem in lačni želodčki vaših najbližjih bodo potolaženi že v dobre pol ure.     

Vakuumska posoda

Radi uporabljate marinade, zelišča in dišavnice?

Za mariniranje je navadno potrebnih 24 ur, a če se vam mudi, je mariniranje v vakuumu odlična rešitev. Meso z marinado se bo v vakuumski posodi hitreje in bolje prepojilo, saj se v vakuumu pore živila bolje odprejo. Tako obdelano meso bo tudi mehkejše in polnejšega okusa.

Vakuumska posoda

Se tudi vam včasih vsuje preveč makaronov ali riža?

Če se vam kdaj to zgodi po nesreči ali namerno, ker ste v strahu, da bo česa zmanjkalo, višek shranite v vakuumske posode in zamrznite. Naslednjič, ko boste kuhali, samo odmrznite, po potrebi dodajte še prilogo in kosilo je narejeno.

Na kaj morate paziti, ko kupujete pripomočke za shranjevanje hrane?

Ko hrano shranite v določeno embalažo, je ta v neposrednem stiku z materiali, ki embalažo sestavljajo. Manj kakovostne embalaže so narejene iz materialov, ki lahko tudi migrirajo v hrano. Ste prepričani, da bi svojim otrokom ponudili hrano, za katero obstaja možnost, da vsebuje škodljive kemikalije ali mikroplastične delce? Verjetno se zgražate že ob sami pomisli, da je to sploh mogoče. Zato vedno preverite, iz katerih materialov so narejeni pripomočki, ki jih boste uporabljali za pripravo in shranjevanje hrane.

Vakuumska posoda

V Statusu je kakovost na prvem mestu. Zato so vsi njihovi pripomočki narejeni iz materialov, ki ne vsebujejo BPA, BPS ali ftalatov. Posode so narejene iz vrhunske plastike tritan, ki je med najbolj priznanimi in varnimi materiali za shranjevanje hrane. Notranja plast vakuumskih vrečk je iz polietilena, ki je po nedavnih raziskavah uvrščen med najbolj varne materiale za shranjevanje hrane.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori