Nekatere funkcije elektronskih naprav – tako malih gospodinjskih aparatov kot bele tehnike – skrbijo za okolje, vaš čas in vašo denarnico. Spoznajte vse te funkcije in naprave, ki imajo vgrajene.

Energijski razredi pri hladilnikih

Z uporabo električnega hladilnika, ki dosega visoke energijske standarde, kot so A+, A++ in A+++ lahko veliko privarčujete. Vsak dodan plus pomeni porabo za še nekaj odstotkov energije manj. Najvarčnejši hladilniki tako lahko porabijo tudi do 60 odstotkov manj energije v primerjavi z razredom A, pri čemer je veliko odvisno tudi od vaših navad odpiranja in zapiranja vrat ter lokacije hladilnika. Poleg tega so hladilniki, ki so uvrščeni v višje energijske razrede bolj prijazni za okolje in uporabnika.

 

Pomočnik za izbiro hladilnik

Pomivalni stroj SMS58M92EU POM.STROJ BOSCH-PPPoraba vode pri pomivalnih strojih

Vario Perfect – Bosch

Z velikim naborom programov VarioPerfect poskrbi za najboljše rezultate pranja pri vseh vrstah tkanin in količinah perila. Z individualno možnostjo izbire funkcije EcoPerfect je skoraj vsak program varčnejši.

iDOS – Bosch, Miele, Brandt

iDOS je inovativna tehnologija, ki zmanjšuje tako porabo vode kot pralnega detergenta. V odprtino za čistilno sredstvo nalijete tekoči pralni prašek. Naprava nato sama zazna vrsto oblačil, trdoto vode ter težo in količino perila, ki je v bobnu ter temu primerno dozira pralno sredstvo. Pralnega sredstva prav tako ne potrebujete vlivati z vsako pranje znova, toda ga vlijete enkrat na približno 20 pranj! Tehnologija iDOS sama uravnava količino in detergenta in vode.

Inverterski motor pri pralnem stroju

Aparati, ki imajo vgrajen inverterski motor so bolj vdržljivi, saj v motorju ni krtačk, klinastih jermenov ter ostalih delov, ki se najpogosteje kvarijo. Poleg tega so tišji in energetsko učinkovitejši. Razlika je očitna: manj vibracij, manj hrupa, manj obrabljenih delov in kar je še posebej privlačno – nekateri proizvajalci nudijo 10 let garancije na delovanje motorja!

Učinkovitejša izraba pralnih sredstevPralni stroj W8665K PRALNI STROJ GORENJE

Funkcija za popolno izrabo pralnega sredstva, je ekološki in varčevalni sistem, ki preprečuje izgubo pralnega sredstva med dovajanjem vode. Funkcija omogoča manjšo porabo pralnega sredstva, kar pripomore k varovanju okolja in varčevanju. Pri aparatih znamke Gorenje je ta funkcija poimenovana s kratico DSS (Detergent Saving System). 

Podobno funkcijo majo tudi aparati drugih blagovnih znamk:

MPS tehnologija, Candy

Prednost MPS sistema je učinkovito pranje pri nižjih temperaturah. Nova tehnologija povečuje učinkovitost pralnega sredstva, zato za učinkovito pranje zadostuje nižja temperatura vode do 20o C. Na začetku programa se voda in detergent pomešata v posebni posodi, nastane visoko koncentrirana mešanica, ki se pod visokim tlakom vbrizga v notranjost bobna in globinsko prodre v vlakna tkanine ter omogoči odstranjevanje tudi bolj trdovratnih madežev.

SchaumAktiv, Samsung

Sistem deluje tako, da voda, pomešana z detergentom steče v generator zračnih mehurčkov. Popolnoma raztopljen detergent v kombinaciji z zrakom preide v boben v obliki pene, kar omogoča:

  • hitrejšo penetracijo detergenta v tkanino in zato boljše rezultate pranja
  • Pri temperaturi 15°C porabi zaradi te tehnologije 70% manj energije kot običajni programi pri 40°C z enakimi rezultati pranja
  • Ščiti impregnacijo oblačil, namenjenih aktivnostim na prostem
  • plast pene okoli tkanine ščiti pred drgnjenjem in omogoča daljšo obstojnost

Pomoč pri izbiri

Aquafusion, BEKO

Beko pralni stroji so proizvedeni tako, da varčujejo s porabo detergenta, vode in električne energije. Posebna tehnologija Aquafusion zagotavlja popoln izkoristek pralnega detergenta. V samem pralnem bobnu je nameščena posebna kroglica, ki onemogoča izhod detergenta skozi cev za odpadlo vodo. Turški proizvajalec tako zagotavlja kar 5,5 kilograma letnega prihranka detergenta. 

8pulse tehnologija, Hoover

  • omogoča do -50% prihranka energije
  • V bobnu pralnega stroja je nameščen poseben razpršilec z 8 šobami, ki so razporejene okoli perila in zagotavljajo, da raztopina detergenta prodre globoko v vlakna
  • Curki vode v presledkih brizgajo neposredno v perilo 
  • Kombinacija 8 šob in vnaprej pripravljene raztopine vode in detergenta zagotavlja edinstvene rezultate pranja

Green sesalnikSesalnik ULTRA SILENCER GREEN ELECTROLUX

Zeleni sesalnik je narejen iz 55 % reciklirane plastike. Ob koncu svoje življenjske dobe se lahko kar 92 % sesalnika ponovno reciklira. Poleg tega je embalaža narejena iz 100 % recikliranega materiala in se jo lahko ponovno 100 % reciklira.
50 % manj porabe energije – poraba energije green sesalnikov z močjo je 50 % nižja od sesalnikov z močjo 2000 W, navkljub zgolj 1000 W moči. Vse to je integrirano v ULTRA SILENCER GREEN sesalniku znamke Electrolux.

Pirolitične pečicePečica OIM25500X PEČICA PIROLIZA BEKO

PYRO Clean je tehnologija čiščenja, pri kateri se pečica očisti samo z enim pritiskom tipke. Med pirolitičnim samočiščenjem se notranjost pečice segreje do 480 °C in umazanijo pretvori v prah, ki se na koncu le obriše z vlažno krpo. Pečica Beko ima na voljo 120-minutno funkcijo Pyro Clean za zelo umazane pečice in 90-munutno funkcijo Eco Pyro Clean, ki pri manj umazanih pečicah porabi 25 odstotkov manj energije. Polna vedra čistil s škodljivimi kemikalijami so torej preteklost.

Oglejte si tudi video vsebino, ki predstavljata pametno pečico Beko, ki pripomore k bolj ekološki rabi električne energije. 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori