Spoznajte različne vrste pralnih, sušilnih in pralno-sušilnih strojev in razlike med njimi.

Pralni stroji

Pralni stroji se najprej razlikujejo po načinu polnjenja, in sicer ponujajo »polnjenje spredaj« ali »polnjenje zgoraj«. V ozkih prostorih so aparati s polnjenjem zgoraj primernejši, saj je njihova običajna širina 40 ali 45 cm, medtem ko so stroji s sprednjim polnjenjem običajno široki 60 cm. Sicer se stroji s sprednjim ali zgornjim polnjenjem v naboru funkcij in lastnosti ne razlikujejo, je pa na trgu ponudba aparatov s polnjenjem spredaj večja in bolj raznolika. Poleg tega, da zasedejo manj prostora, stroji z zgornjim polnjenjem ponujajo še dve prednosti, in sicer so tovrstni stroji pogosto na kolescih, kar pomeni enostavne premike, ko čistimo prostor, kjer imamo postavljen pralni stroj. Prav tako je preprosto naknadno dodati perilo po tem, ko stroj že dolije vodo v boben za pranje.

Tudi raznolik nabor funkcij pralnih strojev je pomemben dejavnik pri izbiri aparata. Predstavljamo vam nekaj najbolj pogostih.

Zaklepanje nastavitev

Z uporabo funkcije za zaklepanje programov, ki jo pogosto poimenujemo tudi otroška ključavnica, lahko preprečite neželene spremembe nastavljenih programov na vašem aparatu med tem, ko aparat deluje ali miruje. Za nastavitev novega programa je treba najprej izklopiti zaščito, nato pa lahko poljubno upravljate z vsemi razpoložljivimi programi. Radovednost ne pozna meja, zato poskrbite za varnost, da bo raziskovanje gumbov na aparatih varno tako za otroke kot za njihovo okolico.

Zaščita pred izlivom vode

Več vrst zaščitnih sistemov poskrbi, da je prostor varen pred neželenim izlivom vode. Pralni stroji vsebujejo varovalni sistem, ki omogoča varno delovanje tudi ob vaši odsotnosti. Strah pred poplavo je tako povsem odveč.

Aqua stop

Popolna zaščita s senzorskim sistemom je vgrajena v boljše modele pralnih strojev. Deluje s pomočjo natančnega senzorja, ki se običajno nahaja v spodnjem delu pralnega stroja. Zazna vsak najmanjši izliv vode in ob njem aktivira zaščito na cevi, ki ima zaporo ventila v dovodni cevi ter prekine dovod vode v pralni stroj.

Funkcija za popolno izrabo pralnega sredstva

Funkcija za popolno izrabo pralnega sredstva je ekološki in varčevalni sistem, ki preprečuje izgubo pralnega sredstva med dovajanjem vode. Funkcija omogoča manjšo porabo pralnega sredstva, kar pripomore k varovanju okolja in varčevanju.

Sistemi za doziranje detergenta

Pogosto se zgodi, da pri odmerjanju pralnih sredstev pride do prekomernega doziranja ali neprimerne porabe detergentov. Enostavno rešitev ponujajo proizvajalci, ki so do potankosti razvili dozirno tehnologijo, s katero lahko privarčujete veliko detergenta. Vaše perilo tako ne bo več vsebovalo delcev pralnega sredstva, zato dodatna izpiranja perila niso potrebna, kar posledično pomeni prihranek vode.

Direct Drive

Konvencionalni motorji delujejo na jermenski pogon, medtem ko motorji s sistemom Direct Drive delujejo na direktni pogon motorja. Pri motorjih z direktnim pogonom ni oglenih krtačk in klinastih jermenov, njihovo delovanje je zato povsem tiho, poraba energije manjša, življenjska doba motorja in pralnega stroja pa je zaradi manjše obrabe daljša.

Program za odstranjevanje dlak

Ta program je inteligentna rešitev za odstranjevanje dlak hišnih ljubljenčkov, ki se pogosto pojavijo na oblačilih njihovih lastnikov. Z vklopom funkcije lahko enostavno poskrbite za popolno čistočo perila. Z običajnim pranjem se živalske dlake iz perila ne odstranijo v celoti, pri vklopu programa za odstranjevanje dlak pa bo to storjeno na zelo enostaven način.

Spoznajte še ostale funkcije pralnih strojev.

Sušilni stroji

Na voljo so kondenzacijski in klasični sušilni stroji.

Kondenzacijski sušilni stroj dopušča več možnosti postavitev, saj ne potrebuje posebnega odvoda vlage. Vlaga v perilu se kondenzira in shranjuje v kondenzacijski posodi, ki je nameščena v sušilnem stroju. Kondenzacijski sušilni stroji s toplotno črpalko so varčnejši od klasičnih sušilnih strojev, saj nudijo tudi do 50 % prihranka energije pri sušenju enakih količin perila. Pomembno je, da izberete aparat z zmogljivostjo, ki ustreza vašim potrebam sušenja perila. Zmogljivost sušenja je določena za vsak posamezni sušilni aparat in je prikazana v kilogramih perila, ki ga je aparat zmožen posušiti. Za pravilno sušenje je priporočljivo, da količina perila ne preseže določene maksimalne teže, saj v nasprotnem primeru perilo sušilni stroj ne bo deloval tako učinkovito in prerilo ne bo posušeno tako dobro.

Tudi pri sušilnih strojih so pomembne različne funkcije. Predstavljamo vam nekaj najbolj pogostih.

Senzorsko sušenje

Skoraj vsi novejši sušilni stroji imajo senzorski sistem sušenja. Sušenje poteka pod nadzorom senzorja, ki uravnava vlago in prilagodi način sušenja glede na izbran program. Sušenje se prekine takoj, ko je dosežena določena stopnja vlažnosti. Izbirate lahko med programi kot so: suho za v omaro, suho za likanje, ipd … 

Samočistilni kondenzator

Samočistilni kondenzator se med vsakim postopkom sušenja samodejno očisti. Ročno čiščenje ni potrebno. Vzdrževan in čist kondenzator dolgoročno ohranja nižjo porabo električne energije.

Sušenje in osveževanje s paro

Program sušenja in osveževanja s paro je lahko v pomoč vsem tistim, ki si želijo manj likati, saj para učinkovito zravna zmečkano perilo. Osveževanje perila s pomočjo pare je enostavno in hitro opravilo, namenjeno odstranjevanju neprijetnih vonjav iz perila, ki je nošeno le kratek čas in potrebuje le osvežitev.

Spoznajte še ostale funkcije sušilnih strojev.

Pralno-sušilni stroji

Pralno-sušilni stroj je dobra rešitev za vsa gospodinjstva, ki so omejena s prostorom. Običajno je zmogljivost pranja takšnega stroja večja od zmogljivosti sušenja, saj enaka količina perila potrebuje večjo prostornino za sušenje kot za pranje. Tudi sama učinkovitost sušenja je manjša kot pri samostojnem sušilnem stroju. Tudi pri pralno-sušilnih strojih obstajata različici s polnjenjem zgoraj ali spredaj.

Oprano perilo

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

1 komentar

  1. Gojko Bervar Objavljeno:

    Imam vprašanje: do zdaj smo imeli pralno sušilni stroj Bosch, ki pa se je vsako leto svaj enkrat zamašil zaradi mačjih dlak. Saj perilo, preden ga damo prati in sušiti, okrtaćimo, a vseh dlak se ne da očistiti kot je treba. Te potem zamašijo stroj, kar pomeni najmanj 70 EUR dodatnih stroškov na leto. No, zdaj ga je stroj začel lomiti še drugače (ležaji) tako, da bi nova popravila znesla več kot je cena novega pralno-sušilnega stroja. Zanima me, ali je kak pralno-sušilni stroj iz vaše ponudbe tak, ki poskrbi tudi za živalske dlake, oziroma jih odloži v (dostopnem) filtru, da stroja ni treba – tako kot sedanjega – zaradi čiščenja dlak vsakič razdirati.

Odgovori