Pobliže spoznajte vrste in razlike med spominskimi karticami.

Analogni fotoaparati pri beleženju fotografij uporabljajo film, ki ga vstavimo v fotoaparat. Pri digitalnih fotoaparatih pa je film nadomestila pomnilniška kartica, to je elektronska naprava za shranjevanje digitalnih podatkov in omogoča večkratno hranjenje podatkov. To pomeni, da lahko fotografije, ki smo jih posneli in shranili, izbrišemo iz pomnilniške kartice in slednjo ponovno uporabimo. Med seboj se razlikujejo po kapaciteti spomina in hitrosti zapisa.

Število fotografij, ki jih bomo posneli na pomnilniško kartico, je odvisno od njene kapacitete in nastavitve števila slikovnih točk (oz. megapikslov) v fotoaparatu. To pomeni, da bomo z manjšo resolucijo posneli večje število fotografij in obratno. Res je, da z večjo resolucijo pridobimo na kakovosti in podrobnostih, vendar pri natisnjeni fotografiji velikosti 10 x 15 cm med fotografijo, posneto s petimi in tisto z dvanajstimi milijoni slikovnih točk ne bo opazne razlike. Opazili jo bomo šele pri veliki povečavi v velikosti posterja ali plakatah

Pomnilniška kartica je elektronska naprava za shranjevanje digitalnih podatkov. Uporablja se v digitalnih fotoaparatih, kamerah, prenosnih telefonih, prenosnikih, igralnih konzolah in drugih elektronskih napravah. Omogoča večkratno hranjenje podatkov brez stalnega električnega toka, je majhna in odporna na vplive iz okolice.

Vrste spominskih kartic

Podobno kot večina naprav, ki za shranjevanje podatkov vsebuje Flash pomnilnik, tudi spominske kartice za shranjevanje podatkov uporabljajo takšen način zapisovanja podatkov. Poznamo več vrst spominskih kartic, in sicer med najbolj razširjene sodijo;

  • CompactFlash oz. CF kartice
  • Secure Digital oz. SD in MicroSD kartice
  • MemoryStick spominske kartice

CompactFlash spominske kartice delimo v dve večji skupini, in sicer tiste, ki so tipa I ( njihova debelina je 3.3mm) ter tipa II ( debeline 5mm).

MicroSD kartice (MicroSDHC)

MicroSD kartice se najpogosteje uporabljajo pri mobilnih in pametnih telefonih ter kompaktnih fotoaparatih. So izredno majhne, zato so najprimernejše za omenjene naprave, saj tam kartice ne izmenjujemo oz izstavljamo in vstavljamo pogosto. Pogosto se kupijo v kompletu z napajalnikom, ki omogoča uporabo microSD kartice v običajnih SD čitalnikih ali fotoaparatih. So tudi najbolj množično uporabljene spominske kartice na tržišču. 

 

Compact Flash kartice (CF)Pomnilniški modul CF 16GB EXTREME 60MB/S SANDISK

Compact Flash kartice so po fizični obliki med največjimi karticami na tržišču. Zanje je značilno, da vsebujejo velike kapacitete pomnilnika za shranjevanje in so zelo hitre pri prenosu podatkov na in s kartice. Obstajajo kartice s 64 GB spomina ter hitrostjo prenosa do 45 Mb na sekundo. Obstajata dve vrsti CF kartic, tip I in tip II, zato je potrebno pred nakupom preveriti, katero vrsto potrebujete za svojo napravo. Se pa format CompactFlash kartic počasi umika in ga nadomeščajo MicroSD kartice, saj so CF kartice zelo veliko, s svojo velikostjo pa ne oprvičujejo velikosti pomnilnika in hitrosti prenosa. 

Memory Stick kartice (MS)

Memory Stick spominska kartica je skupina spominskih kartic, ki jih je lansiral Sony leta 1998. K originalni MS kartici so dodali še Memory Stic Pro, ki se od prejšnjih razlikuje predvsem po večji kapaciteti prostora in hitrosti prenosa. Dve manjši verziji sta MemoryStick Duo in še manjša MemoryStick Micro. Originalna MemoryStick kartica je bila na voljo do maksimalne velikosti 128MB, vendar je ne izdelujejo več.

 

Hitrost

Hitrost kartice se praviloma označuje z oznakami, ki so kombinacija številk in črke X – 8x, 20x itd. Lažje oz bolj razumljivo označevaje hitrosti prenosa je v megabajtih na sekundo. Če ima kartica sposobnost prenašanja informacij s hitrostjo 10 megabajtov na sekundo, pomeni da bi za prenos povprečne pesmi, ki ima velikost približno 5 megabajtov, potrebovali zgolj pol sekunde časa. Medtem ko je na drugi strani za velike datoteke (video vsebine) pomembna visoka hitrost prenašanja, saj lahko prenosi pri karticah z nizko hitrostjo trajajo tudi 10 minut in več. Sodobne kartice omogočajo hitrosti tudi že 30, 45, 60, 95 mb/sek.  

 

Kako vstaimo spominsko kartico?

Vsak fotoaparat  ima režo za spominsko kartico. Nanjo se shranjujemo fotografije, ki jih posnamete, od velikosti kartice – npr. 2, 4, 8, 16, 32 ali 64 GB pa je odvisno, koliko fotografij lahko shranite. Ko kupite spominsko kartico oziroma jo dobite priloženo ob nakupu fotoaparata, jo vzemite iz embalaže in na fotoaparatu ali v navodilih preverite, kako se pravilno vstavi v režo fotoaparata.

Ko kartico vstavite pravilno, se bo slišal majhen “klik”, kar pomeni, da je kartica pravilno in trdno vstavljena v režo fotoaparata in da je aparat pripravljen za uporabo. Spoznajte še ostale dodatke za fotoaparate s klikom na spodnjo sliko. 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori