Prebeirte si več o vrstah televizijskih sprejemnikov in se tako lažje odločite za pravega.

Pri izbiri televizorja so pomembni različni dejavniki: okolje, v katerem bo televizor nameščen, vsebine, ki jih največkrat gledate, funkcionalnosti, ki jih televizor omogoča in vaše želje oziroma zahteve.

LCD TV

LCD-zaslon (angleško Liquid Cristal Display) ali zaslon s tekočimi kristali je zaslon, izdelan s tehnologijo tekočih kristalov. Najpogosteje ga srečamo v računalniških zaslonih in televizijskih sprejemnikih. Ne uporabljajo pa se samo pri računalnikih in televizijskih sprejemnikih, temveč tudi pri digitalnih fotoaparatih, urah, kamerah, gostinskih aparatih, CD-predvajalnikih itd. LCD-zaslon prepoznamo že na daljavo, saj ima svojo značilno tanko obliko. Slika je sestavljena iz mnogih slikovnih točk oziroma pikslov.

lcd televizor

V primerjavi s starejšimi CRT-zasloni porablja bistveno manj energije, zaseda tudi manj prostora, ter prikaže razločnejšo in bolj kontrastno sliko. LCD-zaslon za prikaz slike izkorišča lastnost tekočih kristalov, da ob prisotnosti električnega polja spremenijo prepustnost svetlobe iz ozadja. Vsak LCD-zaslon v osnovi sestavlja šest plasti. V ozadju je vir svetlobe, ki je lahko ogledalo, fluorescentna žarnica ali svetleča dioda. Sledi plošča, ki ima vlogo polarizacijskega filtra. Nad ploščo je množica elektrod s tekočimi kristali. Kristali so vrtljiv polarizacijski filter. Kadar je tekoči kristal obrnjen enako kot polarizacijski filter v plošči, prepušča svetlobo (svetel piksel). Bolj kot je tekoči kristal zasukan, manj svetlobe prepusti (temen piksel).

Razmerje med višino in širino zaslona je lahko različno. Včasih je prevladovalo razmerje 4:3, danes pa vedno več televizorjev omogoča razmerje slike 16:9.

Ločljivost nam pove, koliko slikovnih točk tvori sliko na zaslonu. Pri naravni ločljivosti LCD je slika najlepša. Če ločljivost spreminjamo, zaslon izračuna barvo slikovnih pik. Ker pri računanju pride do zaokrožitvenih napak, je slika nekoliko popačena (meglena).

Plazma

Plazemski televizorji uporabljajo drugačno tehnologijo kot LCD in LED televizorji. Odlikuje jih višji kontrast slike kot pri LCD zaslonih, a vseeno manjši, kot pri LED zaslonih. Plazma je dobila svoje ime po načinu prikazovanja slike, ker tehnologija za prikazovanje slike uporablja majhne celice, napolnjene z električno nabitimi plini (xenon ali neon).  Plazma zasloni imajo v primerjavi z ostalima dvema tehnologijama  najhitrejši odzivni čas, kar omogoča tekoče gibanje kadrov oziroma slike. Plazma zasloni so tudi cenovno ugodnejši kot LCD ali LED televizorji primerljive velikosti, a so na drugi strani težji in porabijo več električne energije. Življenjska doba plazemskih televizorjev je približno 100.000 ur. Zaradi drugačne tehnologije in materialov v primerjavi z LED in LCD zasloni je treba plazemske televizorje med transportom ohraniti v navpičnem položaju.

LED TV

Da razčistimo tole zmedo: LED TV ali LED LCD TV ali LED televizorji so poimenovanja za LCD televizorje, ki za osvetlitev slike uporabljajo LED diode. Torej LED televizorji so še vedno LCD televizorji. Razlika je le v tem, da ti novi televizorji uporabljajo LED diode namesto CFL osvetlitve. Bolj korektno poimenovanje teh novih televizorjev bi tako bilo LCD/LED televizorji oz. LCD TV z led osvetlitvijo.

SMART TV

SMART TV ali pametni televizor je v prvi vrsti še vedno televizor, namenjen gledanju televizijskih programov, filmov in ostalih medijev, ki jih lahko spremljamo preko navadnih televizij. Vendar pa nam Smart TV omogoča tudi brskanje po internetu. Podobno kot pametni telefoni in tablični računalniki ima sam televizor pripravljene aplikacije, prek katerih lahko dostopate do svojih priljubljenih vsebin. Z že vgrajenim aplikacijo Skype se lahko pogovarjate kar prek TV sprejemnika, z YouTube vmesnikom pregledujete videe ali spremljate, kaj je novega na socialnih omrežjih. Vse to je pametni televizor.

Preberite več o pametnih televizorjih.

Kako izberem pravo velikost TV sprejemnika?

Različni proizvajalci televizijskih naprav svetujejo, da je priporočljiva razdalja gledanja pri LCD HD televizorjih 4x razdalji diagonale televizorja. (Primer: TV sprejemnik z diagonalo 81 cm in LCD HD zaslonom, mora biti od gledalca oddaljen vsaj 3,2 metra) vir: Philips

Pri LCD FullHD sprejemnikih pa je priporočljiva oddaljenost gledanja 2.8x razdalja diagonale televizorja. (Primer: TV sprejemnik z diagonalo 81 cm in LCD Full HD zaslonom, mora biti od gledalca oddajen vsaj 2,3 metra). vir: Philips

 

Kako pravilno postavim TV sprejemnik v prostor?

Pri postavitvi televizorja sta najpomembnejši dve stvari, opozarjajo proizvajalci televizijskih sprejemnikov.  In sicer, da v televizijo gledamo v pravem kotu (naravnost) in da nam glave ni potrebno dvigati ali spuščati za to, da bi videli v ekran. Prav tako pa je pomemben kot gledanja televizijskega sprejemnika. Le ta naj nikakor ne bo več kakor 30o iz strani. V tem primeru slike ne gledamo več najbolj optimalno in še naše gledanje je oteženo in ne optimalno.  vir: Philips 

 Kako povežem pametni televizor z internetom?

Za uporabo interneta na televizorju rabite hitro internetno povezavo. 10 Mbps je minimalna hitrost, ki je potrebna za ustrezno predvajanje vsebin v visoki ločjivosti (HD), vendar je priporočljivo imeti še hitrejšo povezavo, vsaj 20 Mbps. Če hitrost ni dovolj velika, bo pri prenosu vsebin (npr. pri predvajanju filma) prišlo do prekinitev.

Žična povezava: z omrežnim kablom preprosto priključite televizor v internetno omrežje in dostopate do internetnih vsebin.

Brezžična povezava: televizor lahko v internetno omrežje povežete tudi brezžično, vendar za to potrebujete modem ali usmerjevalnik (router), ki omogoča brezžično povezavo. Določeni modeli televizorjev so že Wi-Fi pripravljeni, torej že imajo vgrajeno možnost brezžične povezave. V nasprotnem primeru lahko televizor povežete prek posebnega USB-vmesnika.

pomocnik za izbiro televizorja

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori