Če radi uživate v dobrem zvoku, izberite pravo zvočno napravo. Oglejte si predstavitev različnih naprav, ki bodo vaša ušesa napolnile z zvočnimi užitki.

Domači kino sistemi

Hišni kino

Si ob ogledovanju filmov doma, poleg vrhunske slike na zaslonu želite doživeti tudi izjemen zvok prave kino dvorane? Če je odgovor pritrdilen, je za vas nakup hišnega kina prava izbira. Hišni kino prinaša izjemne zvočne užitke ob gledanju vaših najljubših vsebin. Omogoča doživljanje zvočnih efektov na način, ki ga lahko doživimo le v kino dvorani. Bogat prostorski zvok prihaja iz večjega števila zvočnikov, ki so razporejeni po prostoru. Pred nakupom hišnega kina pa je smiselno ugotoviti, kakšno vrsto zvoka si želite.

Izbirate lahko med tremi vrstami in sistemi obstoječega prostorskega zvoka.

Sistem 2.1

Pri tem sistemu so zvočniki nameščeni samo spredaj, poleg televizorja. Sistem je sestavljen iz glavne komponente, dveh visokotonskih zvočnikov in enega nizkotonskega zvočnika (woofer). Takšen sistem predstavlja odličen kompromis za vse, ki ne želijo ali ne morejo imeti zvočnikov nameščenih tudi za sedežno garnituro. Zvok je napredno digitaliziran, s čimer je poskrbljeno za kvaliteten prostorski zvok in prostorski efekt samo iz sprednjega dela prostora.

Sistem 5.1 hišni kino

Ta sistem zagotavlja vrhunsko zaznavanje prostorskega zvoka.  Poleg glavne komponente ga sestavlja še komplet petih zvočnikov in enega nizkotonskega zvočnika. Omogoča pristno doživljanje zvočnih efektov, saj število zvočnikov zagotavlja odlično zvočno pokritost prostora. Ob uporabi takšnega sistema par zvočnikov postavimo tudi za sedeže.

Sistem 7.1

Zvočni sistem 7.1 je nadgradnja sistema 5. 1, saj ima visokotonske zvočnike razporejene po celotni površini prostora. Medtem, ko ima zvočni sistem 5.1 zvočnike razporejene spredaj in zadaj, jih ima sistem 7. 1 tudi na sredini oziroma ob strani. Takšna postavitev zvočnikov uporabniku prinaša vrhunsko filmsko doživetje.

7.1 sound system

Razporeditev zvočnikov pri sistemu 7. 1 (vir: Philips)

Vsi trije zvočni sistemi omogočajo uporabo brezžičnega nizkotonskega zvočnika, ki ga na želeno točko, brez omejitve električnih kablov postavimo kamorkoli želimo.

Soundbar

Soundbar je odlična izbira za tiste, ki si želijo nadgradnje obstoječega televizijskega zvoka. Kvalitetna zvočna enota lahko v enem sklopu združuje pet ali več zvočnikov. Ti s premišljeno in načrtovano usmeritvijo nadgradijo že obstoječi zvok televizijskega sprejemnika. Proizvajalci Soundbar naprav poleg kvalitetnega zvoka posvečajo pozornost tudi izgledu teh naprav. Takšni zvočniki so lahko izredno lepa popestritev dnevnega prostora.

soundbar

 

 

 

 

 

Pri domačih kino sistemih je potrebno poudariti, da bo zvok s sistemi Soundbar 5.1 in 7.1 poln izkoristek dosegel v kombinaciji z napravami, ki ponujajo možnost predvajanja slike in zvoka v najvišji kakovosti. Ob dobrem zvoku je pomembna tudi jasna, čista in barvno natančna slika, ki jo zagotavljajo dobri TV sprejemniki. Optimalna izbira za predvajanje vsebin z visoko resolucijo (Full HD) in kakovostnim zvočnim zapisom je Blu-ray predvajalnik, ki zagotavlja, da bo filmski večer poslastica za oči in ušesa. Več o razliki med DVD in Blu-ray tehnologiji si lahko preberete tukaj.

Hi-Fi komponente

Hi-Fi (High fidelity) je oznaka za naprave visoko kakovostnih zvočnih naprav. Hi-Fi komponente delimo na:

  • CD predvajalnike – naprave, ki predvajajo CD medije
  •  DVD predvajalnike – naprave, ki predvajajo DVD in CD-RW medije, v nekaterih primerih pa imajo vgrajene tudi USB vhode
  •  Stereo ojačevalnike – ojačevalnik za zvočno enoto, ki ima dva zvočnika
  • Surround sprejemnike – ojačevalnik za zvočno enoto, ki ima vgrajen avdio sistem 5.1 in radijski sprejemnik
  • Stereo sprejemnike – ojačevalnik in radijski sprejemnik za zvočno enoto, ki ima dva zvočnika

 

Domači avdio sistemi

Glasbeni stolpi

Poleg tranzistorskih radijev so glasbeni stolpi ena najprepoznavnejših skupin zvočnih naprav. Delimo jih na mikro in mini glasbene stolpe.

Mikro glasbeni stolpi

Cenovno ugodni, preprosti za uporabo in vsestranski glasbeni stolpi z radijskim sprejemnikom nudijo možnosti predvajanja najrazličnejših medijev. Nekateri modeli imajo poleg CD in MP3 CD predvajalnika tudi režo za USB vhod. Ta poleg preproste priključitve omogoča tudi to, da imamo celotno glasbeno zbirko vedno na dosegu roke.

Mini glasbeni stolpi

Mini glasbeni stolpi so v primerjavi z mikro stolpi večji in kompaktnejši. Poleg USB vhoda ponujajo možnost predvajanja različnih medijev, nekateri modeli pa tudi možnost povezovanja s televizijskim sistemom. Na takšen način televizijski sprejemnik dobi kakovostnega pomočnika pri zagotavljanju kakovosti zvoka.

zvočne postajeZvočne postaje

Zvočna postaja je odlična nadgradnja za predvajanje glasbe doma, na poti, dopustu ali na zabavi pri prijateljih. Na zvočno postajo lahko priključite svoj pametni telefon, tablični računalnik, iPod, MP4 ali MP3 predvajalnik. Poskrbela bo, da bo predvajana glasba zvenela še bolje, zato bo užitek ob poslušanju še večji. Če priključite iPhone, iPad ali iPod, se ta med predvajanjem tudi polni.

Večina zvočnih postaj ima integriran priključek za Applove naprave. Predvajalniki drugih blagovnih znamk pa se na zvočno postajo na enostaven način povežejo preko avdio kabla. Poznamo dve vrsti zvočnih postaj, in sicer prenosne in zvočne postaje z napajanjem prek električne vtičnice. Prenosne zvočne postaje se napajajo z navadnimi alkalnimi baterijami in nudijo prosto prestavljanje, transport in užitek tudi izven zaprtih prostorov.

 

 

Prenosni avdio sistemi

MP3, MP4 predvajalniki

Žepni glasbeni predvajalniki so priročna naprava za poslušanje glasbe na poti ali kadar se nahajamo nekje, kjer ni dostopa do radijskega sprejemnika ali računalnika. Zaradi raznovrstnih oblik, velikosti in barv lahko vsakdo najde takšnega, ki mu je všeč.

Razlika med  MP3 in MP4 predvajalnikom je v podpori multimedijskih vsebin, ki jih predvaja posamezni predvajalnik. MP3 predvajalnik predvaja zvočni zapis v MP3 formatu, v večini primerov pa tudi formate v WMA, AAC IN OGG. MP4 predvajalnik predvaja enake zvočne formate kot MP3, ob tem pa nudi tudi predvajanje vseh video vsebin, ki so zajete v formatu MP4.

MP3 in MP4 predvajalniki imajo različne kapacitete za shranjevanje glasbe in video vsebin, in sicer 4, 6, 8, 16 ali 32 GB. Glede na kapaciteto omogočajo shranjevanje različnih količin skladb:

Velikost pomnilnikaPribližno število skladb
4 GB1000
6 GB1500
8 GB2000
16 GB4000
32 GB9000

* pri preračunu je upoštevana povprečna velikost skladbe 4 MB

http://akcije.bigbang.si/slusalke-urbana-moda/resources/images/motorhead.png

Slušalke za predvajanje glasbe

Prava izbira slušalk je zelo pomembna in je odvisna od tega, kako zahteven poslušalec ste. Pri izbiri naj bo poleg oblike, udobja in dizajna vodilo tudi kakovosten zvok, ki pa se glede na zvrst glasbe lahko razlikuje. V grobem jih delimo na naglavne in ušesne slušalke, pri čemer naglavne slušalke že dolgo niso le orodje za poslušanje glasbe. Neverjetno glasbeno doživetje kombinirajo z drznim in prefinjenim dizajnom.

Več o slušalkah si preberite na tej povezavi.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori