Windows prvič po izidu njihovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 8, pripravlja radikalnejšo nadgradnjo.

Jeseni bo Microsoft predstavil najnovejšo osvežitev operacijskega sistema Windows 8, enostavno poimenovanega Windows 8.1. Toda obetale naj bi se konkretne nadgradnje, predvsem pri Microsoftu stavijo na tri ključne elemente, ki jih bodo naredili uporabniško prijaznejše. Uporabniški vmesnik naj bi se poenostavil, dodali naj bi nekaj ključnih dodatkov in OS prilagodili za elegantnejše delovanje na manjših zaslonih.

Uporabniška izkušnja

Vrača se tipka »Start«

Zagotovo največja sprememba, ki je presenetila marsikaterega Windows uporabnika, ko si je prvič naložil najnovejša okna, je bila ta, da je izginila tipka Start. Glavna navigacijska tipka vseh Windows predhodnikov. Toda Windows 8.1 tipko START vrača nazaj na namizje operacijskega sistema. Vendar, pa tipka Start ne bo imela tako močne navigacijske vloge, kot v prejšnjih različicah. Start bo zgolj poenostavljena »hitra tipka« za vrnitev na prvotno, prvo stran namizja. Za vse ostalo so še vedno zadolžene »ploščice« oziroma Tiles, kot so jih poimenovali pri Microsoftu in ki so jih prvič predstavili ravno z vpeljavo najnovejšega operacijskega sistema Windows 8.

Osvežene aplikacijske »ploščice«

Nove aplikacijske »ploščice« bodo z Windows 8.1 »oživele«. Sami boste namreč lahko prilagajali velikost ploščic, medtem ko bodo največje vsebovale aplikacije, ki jih najpogosteje uporabljate in manjše tiste aplikacije, ki niso vsakodnevno na vašem meniju uporabe. Prav tako bo sporočilnost ploščic odvisna od njene velikosti. Večje ploščice bodo tako za isto aplikacijo prikazale več podatkov, kot jih bo manjša ploščica. Ali bo vmesnik tudi tako pameten, da bo zaznaval interval uporabe določenih aplikacij in jih po velikosti razvrščal sam, pa zaenkrat še ni jasno.

Aplikacije

Kot je za Windows 8 že značilno, je uporaba tega operacijskega sistema tesno prepletena in podobna uporabi mobilnih operacijskih sistemov. Tako se pri Win 8 vsaka aplikacija, ki jo pretočite s spleta, avtomatično »pripne« na vaše namizje. Različica 8.1 to odpravlja in poenostavlja pregled vseh prenesenih aplikacij, z enostavnim potegom ekrana navzgor. Prikaže se vam seznam vseh prenesenih aplikacij, katere sami po želji vstavljate v ploščice in na namizje.
Prav tako se bodo aplikacije pri različici 8.1 posodabljale same.

Večopravilnost

Snap, ki smo ga spoznali z vpeljavo Windows 8 in ki omogoča sinhrono upravljanje z dvema ali več aplikacijami hkrati. Windows 8 je omogočal velikost posamezne aplikacije zgolj 25 % površine zaslona, medtem ko so ta razmerja pri nadgradnji 8.1 veliko bolj prilagodljiva. Sedaj lahko upravljate več aplikacij hkrati, ob enem, pa jim sami določite velikost, ki jo bodo zavzele na vašem namizju, pa naj si bo to od polovice zaslona, do zgolj nekaj odstotkov celotne velikosti.

Ohranjevalnik zaslona

Pripravite ali izberite si po svojih željah prilagojen ohranjevalnik zaslona. Izberite svoje najljubše fotografije potovanj, družine, dopusta ali kar vsega naštetega in si prilagodite ohranjevalnik tako, kot si želite vi. Izberite si animiran ohranjevalnik ali zgolj predvajanje fotografij.

Iskalnik

Iskanje v samem operacijskem sistemu Windows 8.1 vam sedaj prinaša veliko bolj raznovrstne zadetke. Tu je zopet podobnost z mobilnimi iskalniki nezanemarljiva. Z minimalistično in jasno ločeno grafiko, vam Windows sedaj z iskalnim ukazom ponuja zadetke v samem okolju Windows, v naboru vaših aplikacij ter na medmrežju. Napaja ga iskalnik Bing.

Prav tako Windows omogoča nadgraditev Windows 8 operacijskega sistema na različico 8.1 na TEJ POVEZAVI!

Oglejte si video, ki prikazuje vse novosti Windows različice 8.1!

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori