Microsoft je svojo novo igralno konzolo Xbox One opisal kot “Sistem nove generacije – zabava v enem”. Microsoftova črna škatla združuje paket naprav za vašo celotno dnevno sobo.

Microsoft je svojo novo igralno konzolo Xbox One opisal kot »Sistem nove generacije – zabava v enem«. Microsoftova črna škatla združuje paket naprav za vašo celotno dnevno sobo. Integracija TV sprejemnika, video igric, ogled filmov, internetne aplikacije, kot so video klic Skype in podobno. Vse skupaj poganja pametni vmesnik Kinect, ki v seriji One zaznava celo glasovne ukaze.

Izid

Izid Microsoftove konzole Xbox One je napovedan v novembru leta 2013, najprej v ZDA in Veliki Britaniji. Do 25. decembra, pa naj bi bil luč sveta ugledal tudi drugod po svetu.

Xbox One

Nov dizajn

Xbox One se do zdaj najbolj razlikuje od svojih igralnih predhodnic. Dejansko je nov Xbox One črna škatla, katere polovica je svetleča in elegantna, medtem ko je druga polovica matirana in bolj »surova«. Po besedah kreativnega direktorja Microsofta Ramiro Torresa je tudi to odraz holističnega pristopa, s čimer poudarjajo celostno podobo in koncept »vse v enem«.

Tehnične lastnosti

Microsoftov Xbox One poganja x64-8 jedrni AMD Jaguar procesor, vsebuje tri 3.0 USB reže, ima 500 GB notranjega diska in 8 GB DDR 3 delovnega pomnilnika. Brezžični usmerjevalnik je sila priročen za povezljivost drugih naprav s konzolo, predvsem za nov Xbox kontroler.

Novost konzole Xbox One je tudi ta, da so podprli format predvajanja Blu-ray, ki je bil do zdaj stalnica zgolj Sonyjevih naprav. Novost sta tudi HDMI vhod in izhod, kar izkušnjo predvajanja in gledanja vsebin na TV sprejemniku še oplemeniti.

Xbox Smartglass

Z uporabo nove različice SmartGlass je omogočeno povezovanje igralne konzole z vašimi mobilnimi napravami kot so pametni telefoni in tablice. Vaš telefon ali tablični računalnik, lahko tako postane dodaten ekran ali pa ga uporabljate kot daljinec in upravljate z igralno konzolo.

Iz Xbox 360 so v novo verzijo prenesli tudi SmartGlass, ki povezuje konzolo in mobilne naprave. Po besedah Microsoftovih predstavnikov bo občutiti, kot da je bila mobilna naprava narejena za delo s konzolo. S pomočjo te aplikacije boste lahko mobilni telefon ali tablico povezali z Xboxom in jo uporabljali kot dodaten ekran ali daljinec.

Xbox One

Xbox Kinect

Z razvojem Xbox One so poskušali pri Microsoftu upoštevati enostavnost in uporabnost. Kamera preko preostalih vtičnikov sledi dogajanju, njeni vgrajeni mikrofoni pa vseskozi beležijo dogajanje okrog sebe, zato je vedno v pripravljenosti. Tako lahko konzolo vklopite z enostavnim glasovnim ukazom »Xbox on«. Kinect se prav tako odlično odziva na geste in ukaze rok, kar je zelo uporabno pri igranju interaktivnih iger.

Z glasovnimi ukazi je prav tako enostavno preklapljanje med različnimi funkcijami delovanja konzole. Tako lahko hitro in enostavno preklopite iz igralnega načina na gledanje televizije z ukazom »Xbox watch TV«.
Pri Microsoftu celo trdijo, da je odzivnost novega vmesnika Kinect 2 kar 13 milijard sekunde, to je točno toliko, kolikor rabi svetloba, da pripotuje od vas do kamere. To pomeni, da vašo ročno gesto prepozna nemudoma.

Kinectova kamera zajema sliko v resoluciji 1080p v razmerju 60 sličic na sekundo, kar pomeni, da bodo slike tudi na vašem Full HD TV sprejemniku izjemne.
Kamera Kinect s svojim infra rdečim vmesnikom zaznava gibe tudi v popolni temi.

Xbox OneXbox kontroler

Čeprav je nov Xbox One kontroler zelo podoben svojim predhodnikom, so ga pri Microsoftu nadgradili z več kot štiridesetimi tehničnimi in oblikovalskimi novostmi. Izboljšan gumb za direktno upravljanje zagotavlja še bolj natančno odzivnost in nadzor. Nadgradnja vibracij kontrolerja je še bolj odzivna in ponuja kakovostnejšo igralsko izkušnjo.

Xbox specifikacije

  • Procesor: x86-64 AMD “Jaguar”, 8-jedrni
  • Grafika: AMD Radeon APU
  • Delovni pomnilnik: 8 GB DDR3 (5 GB namenjenega zgolj igranju iger)
  • Trdi disk: 500GB HDD
  • Optični disk: (zgolj branje) Blu-ray
  • USB: 3x USB 3.0
  • Povezljivost: Ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
  • Izhod: HDMI, optični avdio izhod

 

Oglejte si še video, ki predstavjla novo Microsoftovo igralno konzolo Xbox One.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori