V letošnjem letu smo se v naši trgovski verigi pridružili ZEOS-ovi vseslovenski zbiralni akciji z naslovom Stari aparati za otroški smeh. Namen akcije je zbiranje odpadnih aparatov, sijalk in baterij v posebnih »zelenih kotih« v nekaterih večjih tehničnih trgovinah po državi, tudi na lokacijah trgovin Big Bang. Izkupiček od zbranega bodo organizatorji namenili Društvu Rdeči noski za otroški smeh, ki ga bolnim otrokom in drugim bolnikom pričarajo njihovi bolnišnični klovni. Akcija bo trajala celo leto, sodeluje pa lahko vsak, ki ima doma stare aparate, sijalke ali baterije.

Otroci so naše bogastvo in temelj, na katerem se bo naša družba tudi v prihodnje razvijala. Največ, kar jim lahko podarimo, je čisto okolje in posledično zdravje. K temu pripomore tudi pravilno ločevanje odpadkov, še posebno nevarnih, kamor spadajo tudi stari aparati, sijalke ter baterije. Zaradi različnih bolezni je vsak dan v slovenskih bolnišnicah mnogo otrok, ki s svojimi diagnozami težko shajajo. Kot pravi slovenski pregovor je smeh pol zdravja, ki bolnim pomaga prebroditi najhujše trenutke, zato se je družba ZEOS, d.o.o. v sklopu njihovega projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki odločila, da v letu 2018 tudi skupaj z podjetjem Big Bang organizira vseslovensko akcijo Stari aparati za otroški smeh.

Gre za zbiranje starih aparatov za otroški smeh, ki ga bolnim otrokom in drugim bolnikom pričarajo bolnišnični klovni iz Društva Rdeči noski. Potrošniki imajo možnost brezplačno oddati manjše stare aparate, sijalke ali baterije v posebne zelene kote pri blagajnah trgovin oz. večje stare aparate, ki jih lahko oddajo v skladišču teh trgovin ob nakupu novih aparatov. S tem ne naredijo le nekaj dobrega za okolje, ampak so tudi družbeno odgovorni.

Zeleni kot na lokaciji Big Bang v Novi Gorici

Zeleni kot na lokaciji Big Bang v Novi Gorici

Ocenjuje se, da bodo v enem letu na ta način zbrali vsaj 10.000 eur. Na spletni strani projekta www.otroskismeh.si so pripravili tudi poseben števec, ki bo sproti prikazoval zbrano količino. Šteje vsak stari aparat, sijalka ali baterija, zato pozivajo vse, da se akciji pridružijo.

Sodelovanje pri tej akciji omogoča Rdečim noskom dvoje – ohranjanje rednih programov obiskov otrok v bolnišnicah po Sloveniji in razvoj ter nadgradnjo teh programov. Klovni s svojimi obiski spreminjajo vzdušje v bolnišnici – in vpliv tega je čutiti pred njihovim obiskom pa tudi še dolgo po tem, ko odidejo. Stalnost njihovih obiskov pa daje otrokom občutek varnosti, zaupanja in trdnosti.

Zeleni koti v slovenskih tehničnih trgovinah so premalo izkoriščene točke za oddajo e-odpadkov in odpadnih baterij, razvite države lokacije za oddajo starih aparatov v tehničnih trgovinah bistveno bolj izkoriščajo – tudi do 50% vseh zbranih e-odpadkov in odpadnih baterij se zbere v določenih delih Evrope (npr. v Skandinaviji) na tak način. V ta namen želijo organizatorji vseslovenske akcije z donacijo Društvu Rdeči noski motivirati potrošnike k večji oddaji njihovih starih aparatov prav v zelene kote.

Ker gre za okolju prijazno (krajše poti pri dostavi starih aparatov na zbirno točko – potrošnik dostavi stare aparate na njegovi poti ter večji delež zbranih malih e-naprav, posledično se jih manj odda med mešane odpadke) in stroškovno učinkovito (nižji stroški logistike) mrežo zbiranja, želijo prihranek zaradi tega nameniti nazaj družbi kot motivacijo za še več zbranega.

V Sloveniji je v uporabi 170 kg električne in elektronske opreme na prebivalca. Glede na zbrano količino e-odpadkov v letu 2016, ko je bilo zbranih dobrih 6 kg na prebivalca, je torej potencialnih e-odpadkov po gospodinjstvih za skoraj 30 let zbiranja. Hkrati to pomeni, da je v gospodinjstvih kar 10 letna količina prodane električne in elektronske opreme. Torej je potencial zelo velik, le od posameznikov pa je odvisno, koliko bodo dejansko podarili kot donacijo od zbranega.

Potrošniki lahko oddajo svoje stare aparate, sijalke in baterije v delovnem času trgovin tekom celega leta. Med izvajanjem akcije bodo na vseh lokacijah zelenih kotov izvajali tudi spremljevalne dogodke, na katerih bodo potrošnike obveščali o akciji.

Maskota ECI in fotostojnica na ozaveščevalnem dogodku v Big Bang Celje

Maskota ECI in fotostojnica na ozaveščevalnem dogodku v Big Bang Celje

Oddajte svoje stare aparate in baterije v ZELENE KOTE v NAŠIH TRGOVINAH, s tem podpirate Društvo Rdeči noski. Za otroški smeh v bolnišnicah!

Fotografije: Foto agencija Bobo.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori