Obisk največjega sejma zabavne elektronike v Berlinu, IFA, je postregel z nekaj zares neverjetnimi izdelki.

Ob koncu lanskega leta smo pripravili pregled atraktivnih izdelkov, za katere se je lani po tihem in na glas napovedovalo, da naj bi krojile našo prihodnost. Seveda jih večina še ni na prodajnih policah, so pa nekateri izmed naštetih izdelkov že pričeli dobivati še bolj končne podobe.

Letos smo se septembra odpravili na največji sejem zabavne elektronike v Evropi – IFA, kjer smo preverjali kakšna bo prihodnost naprav, ki pa jih bo moč hitreje uzreti na prodajnih policah, tudi naših.

Našli smo nekaj najbolj zanimivih izdelkov, ki bodo krojili trg zabavne elektronike leta 2016.

Philips Ambilux TV

Ko je Philips pred leti predstavil koncept televizorja z ambientalno svetlobo – Philips Ambilight, ni bilo povsem jasno, ali bi takšen način gledanja televizije lahko osvojil gledalce ali ne. Kaj kmalu se je izkazalo, da je trg takšno idejo toplo sprejel. Tehnologija Ambilight je, pri vseh, ki so ga preizkusili, izredno priljubljena funkcija televizorja. Svetloba se razteza izven okvirjev televizorja in ustvarja čudovito barvno paleto v dnevni sobi. Na sejmu IFA pa je Phiilps predstavil nadgradnjo tehnologije Ambilight – Philips AmbiLux.

Philips AmbiLux z vgrajenimi LED projektorji.

Philips AmbiLux z vgrajenimi LED projektorji.

Pri tehnologiji pa so šli pri Philipsu še korak dlje. Namesto LED žarnic na zadnji strani ima (65 palčna različica televizorja) ta na hrbtni strani vgrajenih 10 LED projektorjev, ki na steno projicirajo difuzno svetlobo, ki jo sicer gledamo na zaslonu televizorja. Impresivno.

Pametne ure Huawei

Podjetje Huawei je na sejmu IFA uradno predstavilo novo Huawei pametno uro za evropski trg. Pametna ura, ki je bila oblikovana po vzoru klasičnih modelov švicarskih ur, bo opremljena s sistemom Android Wear in bo omogočala povezljivost kjerkoli se boste nahajali. Omogočala bo prebiranje obvestil o klicih, SMS sporočilih, hitrih sporočilih in spletni pošti. Z Bluetooth povezljivostjo za brezžično uporabo telefona, skupaj s funkcijo, ki podpira neomrežni prenos glasbe, boste še lažje ostali aktivni. Glasba se lahko predvaja s pomočjo istih zvočnih ukazov, ki se uporabljajo za iskanje destinacije in navigacijo do te. Iskanje izgubljenega telefona ni še nikoli bilo tako preprosto, kot je to mogoče s funkcijo “najdi moj telefon”.

Pametne ure Huawei

Sedaj se bodo, zahvaljujoč najnovejši verziji Googlovega Android Wear, s Huawei pametno uro lahko povezali tako uporabniki Sistema Android, kot Sistema iOS

Sony Xperia Z5 Premium

Sony je sicer izgubil svoj primat med pametnimi telefoni, vendar pa naj bi, po njihovih besedah, s svojim najboljšim telefonom do sedaj, to spremenil.

xperia-z5-camera-hybrid-af-desktop-f6cc693928982eb8a41dc345b2e9285b

Poleg običajnega modela Z5 Sony predstavlja še Xperia Z5 Premium, ki se kot prvi na svetu ponaša z zaslonom ločljivosti 4K. Ta model bo uporabnikom poleg snemanja videov v vrhunski ločljivosti omogočal tudi njihovo predvajanje na 13,2-cm (5,5”) zaslonu. Premium model je zmožen prikazovati video vsebino neposredno na 4K televizorjih preko MHL povezave, ki uporabnikom omogoča, da z lahkoto gledajo 4K video na velikem zaslonu. Opremljen je tudi s tehnologijo izboljševanja ločljivosti na 4K, ki bo vse fotografije in videoposnetke predstavila v novi luči kristalno čiste ločljivosti.

Yamaha YSP-5600

Yamaha, ki bo leto 2015 zaznamovala z izvrstno storitvijo MusiCast, ki je nova revolucionarna novost v povezovanju avdio sistemov v internetno omrežje, je na sejmu IFA predstavila še najzmogljivejšega konja v domačih avdio sistemih – YSP5600. Zmogljiva naprava, ki preko premišljene inženirske tehnologije omogoča 3D zvok iz ene naprave, ki je enakovreden zvočniškemu sistemu 7.1.2. V svoji notranjosti združuje kar 46 zvočnikov združenih v zverinski in unikaten soundbar. Temu je priložena tudi izvirna programska oprema, ki vas vodi za pravilno namestitev, glede na to, kakšna je vaša soba v kateri se bo zvočnik nahajal.

yamahaysp5600

YSP 5600 upravljamo preko aplikacije, ki je hitra, enostavna za uporabo in intuitivna – MusicCast. Omrežimo lahko soundbar – sistem za hišni kino, AV sprejemnik, mikro stolp ali Hi-Fi avdio komponento. Aplikacija nam omogoča pretakanje glasbe in povezovanje naprav med seboj in upravljanje na enem mestu.

Sony Tehnologija visokega dinamičnega razpona HDR

Tehnologija visokega dinamičnega razpona HDR ustvarja večji svetlobni dinamični razpon in tako na zaslonu prikazuje še večji kontrast. Povečan nivo kontrastov izpostavi komaj zaznavne nianse slike, med drugim detajlno pokaže odtenke črne, sence, najsvetlejše tone bele in močne barve. Televizorji, ki so združljivi s HDR, tako svojim porabnikom ponujajo svetlejše barve, poudarjene detajle in razločne poudarke, ki ustvarijo še večjo globino in podrobnosti prikaza kot kadarkoli prej.

sonyhdr

Asus GX700 – Liquid cooled gaming laptop

Gaming je na sejmu IFA vsako leto velik biznis. Novi gaming pripomočki, konzole in zasloni se dobesedno drenjajo, kdo se bo bolj atraktivno predstavil tej zares gromozanski publiki sveta. Tudi letos ni bilo nič drugače. Eden izmed izdelkov, ki nam je še posebej padel v oči, pa je novi prenosnik Asus GX700 – gamerski prenosnik z vodnim hlajenjem. Oyeah.

Prenosni računalnik Asus GX700

17 palčni 4K zaslon, serija K Skylake procesor in še nenajavljena grafična kartica GeForce napovedujejo, da bo prenosnik zverina. Sicer vseh specifikacij računalnika še ni na voljo, drži pa kot pribito eno, da bo moral biti že zaradi svojega izgleda in dvignjenega prahu okrog njega, zares zmogljiv in močan. Gamerska skupnost je namreč neizprosna pri “pol-izdelkih”.

Huawei Mate S

Kot nadgradnja revolucionarnega pametnega telefona Huawei Mate 7, ima model Huawei Mate S lebdeč zaslon dolžine kar 5,5 palcev (14 cm) in le 7,2 mm debeline, s širino stranskih robov samo 2,65 mm. Usločena hrbtna stranica se popolnoma prilega v dlani, medtem ko njegova zaobljena površina zagotavlja trden pritisk in težo, s čemer je verjetnost, da bi nam padel iz roke, mnogo manjša. Skupaj s teksturo zaslona AMOLED, Huawei Mate S predstavlja popolno krivuljo.

Huawei_Mate_S

Usločena hrbtna stranica telefona Huawei Mate S vsebuje laminirano “ladder” baterijo in “staggered height” dizajn plošče s tiskanim vezjem“. Uporablja tudi “nanometer” tehniko snemanja za gladko povezavo med anteno in kovino, rezultat je gladek vtis površine (“smooth feel”). Dodatna najnaprednejša tehnologija, kot je diamantno rezanje (“diamond cutting”), CNC rezanje (“CNC carving”), nano tehnologija in fotoaparat s safirnim kristalom sestavljajo gladko kovinsko telo telefona.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori