Še nekaj dni nas loči do prihoda ene izmed najbolj popularnih skupin na področju bivše Jugoslavije. Plavi orkestar, četverica, ki je svojo glasbeno pot začela leta 1983 v Sarajevu, je v svoji karieri ustvarila zimzelene hite, ki se s svojimi ritmi in besedili hitro zasidrajo v vsakemu od nas.

Od hita do hita z impresivno hitrostjo

Prvi najstniški bend nekdanje Jugoslavije, ki je nastal iz umetniškega gibanja New Primitives in je do danes izdal osem albumov, je prodal več kot 5 milijonov izvodov, kar jih uvršča v impresivne legendarne glasbenike, ki so dodobra zaznamovali zadnja leta Jugoslavije in začetna leta samostojnih držav bivše republike. “Plavci” so med vojno na Balkanu za kratek čas prenehali z delovanjem, a so se kasneje ponovni združili in skupaj so Loša ter njegova ekipa po Evropi organizirali več kot 2500 koncertov, med drugim so še, takrat popolnoma neznani, kot predskupina leta 1983 nastopili na velikem koncertu zasedbe Bijelo dugme v sarajevski Skenderiji.

“Kulturni fenomen osemdesetih in devetdesetih”, kot jih ocenjujejo kritiki, je mlado in staro publiko navduševal s hiti, kot so Ako su to samo bile laži, Suada, Kaja, Bolje biti pijan nego star, Sava tiho teče, Odlazim, Simpatija in mnogi drugi. Skladbo Od rodjendana do rodjendana, ki jo še vedno večkrat slišimo predvajati v barih in se deremo skupaj s posnetkom, je bila sprva napisana za hrvaško pevko Severino, ki je v hitu Moja stvar pela verz “Zabavljam se danima, po finim restoranima”, Plavci pa so v svoji pesmi verz spremenili v “Kradem noči danima, s najboljim jaranima”.

Osem dobro znanih albumov

Njihov prvi album z naslovom Soldatski bal, ki ga je skupina izdala leta 1985, je ekipo 21-letnih glasbenikov ustrelila do slave in s svetlobno hitrostjo so postali izredno priljubljeni, še posebej med najstnicami. Smrt fašizmu ali drugi album skupine so izdali leta 1986 in takrat so se oboževalcem prikupili s pesmijo Nisam je probudio. Čez tri leta so izdali Sunce na prozoru, pesem Mi smo pijane budale pa so predstavili v svojem četrtem studijskem albumu iz leta 1991 – Simpatija, kjer se nahaja tudi istoimenska skladba.

Po nekajletnem premoru in diskografiji največjih hitov so šesti album Long Play posneli v Sloveniji, sedmega, Infinity, pa že naslednje leto, in sicer 1999.

Skupina si je nato za nekaj časa privoščila odmor in 2009 končno udarila z novim hitom z naslovom Amerika, ki je najavljal 13 let čakan album Sedam. Snemali so ga tri leta in pol. Anekdota Nikše Bratoša, kompozitorja zabavne in pop muzike ter avtorja mnogih pesmi skupine Crvena jabuka in Borisa Novkovića, snemanje albuma opisuje na način, da se je Saša Lošić, vodja četverice, v ponedeljek odpravljal v Ljubljano “nekaj pospraviti po stanovanju”, vrnil pa se je šele po štirih mesecih.

Tudi v filmu …

Izseki četverice in njihove fascinantne skupne glasbene kariere so predstavljeni v filmu Orkestar režiserja Pjera Žalice. Film je zgodba o intimnem potovanju skozi čas, ki govori o težkih in dobrih trenutkih skupine ter o dobrih ljudeh, ki v groznih trenutkih najdejo spodbudo in moč za kreativno delovanje ter vero v boljši jutri.

Plavci – prvi hipsterji v Evropi

Prva hipsterska skupina v Evropi, kot jih je poimenoval sam pevec Loša, v svojih začetkih tega ni znala definirati, a glede na to, da so vsi člani prihajali iz umetniških šol, oboževali Salingerja, poljske pisce in živeli svet v filmskih literarnih slikah, pravijo, da so postali “vintage crash” današnjih Coldplayev in mnogih drugih glasbenikov.

V času, ko ljudje postajajo vedno manj povezani in vedno bolj nagnjeni k zaslužku, četudi na račun prijateljev, so “Plavci” ostali prijatelji in ostali so na sceni, kar predstavlja smisel celotne skupine. So glasbeniki, ki po besedah Lošića dihajo skupaj – so namreč edina ekipa na svetu, ki nikoli nima vaj. Imajo svoj način vaje, ki poteka kar na koncertu, saj menijo, da je rock’n’roll energija, ki jo z uigranostjo na nek način ubijajo, zato se vaj izogibajo. Namesto tega raje vsak zase naštudira skladbo, potem pa se dopolnjujejo na odru in to, več kot očitno, funkcionira, saj energija pri njih dela kot en organizem.

“Plavomanija” se vrača

Plavi orkestar je Ljubljano nazadnje spravil do plave ekstaze leta 2010, ko so razprodali kar dva koncerta v Hali Tivoli. S turnejo “Evergreen”, kjer se predstavljajo s svojimi zimzelenimi hiti, bodo ponovno obiskali naše glavno mesto in 15. februarja nastopili v Areni Stožice, dva dni kasneje pa še v Zagrebu. Fenomen kultne skupine, ki je v svoji karieri dosegla nešteto glasbenih vrhuncev in se je dodobra zasidrala v slovensko glasbeno pop kulturo, bo kmalu preplavil prestolnico in povzročil novo “plavomanijo”, med katero lahko dobro znane hite v en glas pojete skupaj z Lošo in večtisočglavo množico.

Če še nimate svoje vstopnice, je čas, da si jo omislite in ne zamudite spektakla, ki smo ga vsi komaj čakali.

Svojo karto si lahko zagotovite tudi v prodajalnah Big Bang, ki so uradno prodajno mesto Eventim.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori