Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Prosti čas Nikon brezzrcalni sistem Z. Kaj je novega?
Prosti čas

Nikon brezzrcalni sistem Z. Kaj je novega?

Seznam vseh člankov
09.12.2020.

Japonski proizvajalec fotografske opreme Nikon je že več kot stoletje eden od vodilnih proizvajalcev optičnih in elektronskih izdelkov. Svoj sloves si je podjetje ustvarilo z izdelavo vrhunske fotografske opreme in športne optike, danes pa je prisotno tudi v zdravstvu in drugih industrijskih panogah, kjer je s svojimi rešitvami na področju precizne elektronike in merilne tehnike nepogrešljiv partner.

NIKON BREZZRCALNI SISTEM Z – VEČ KOT BREZZRCALNO

Nikon je v zadnjih letih z razvojem brezzrcalnih fotoaparatov in objektivov drzno stopil v fotografsko prihodnost. Na temeljih neprekosljivega sistema zrcalnorefleksnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi (DSLR), ki opremo in rešitve za fotografsko izražanje že desetletja nudi tako začetnikom kot profesionalnim fotografom, je Nikon razvil popolnoma nov nabor brezzrcalnih fotoaparatov s prav tako izmenljivimi objektivi in ga poimenoval sistem Z. S fotoaparati tega sistema lahko uporabniki vstopite v svet tehnološko in optično najnaprednejšega fotografskega ter videoustvarjanja.

nikon, najboljši fotoaparati, objektivni nikon, nikkor objektivi, foto nikon, brezzrcalni fotoaparati

Ste novi v brezzrcalnem svetu?

Nikon Z – uporabnikom prilagojene nove tehnologije

Od vstopa na trg brezzrcalcev v drugi polovici leta 2018 je Nikon predstavil že 6 fotoaparatov, od katerih vsak nagovarja svoj tip uporabnikov od začetnikov do navdušencev in profesionalnih fotografov. Na čelu sistema so Nikon Z 50 s slikovnim tipalom formata DX, ki nagovarja manj zahtevne in ljubiteljske uporabnike ter tiste, ki iščejo most s sistema DSLR na brezzrcalnega, Z 5 s slik. tipalom polnega formata FX za uporabnike, ki menjajo manjši format DX za večjega FX in iščejo boljše zmogljivosti in višjo kakovost, ter Z 6/Z 6II za zahtevnejše foto- in videoustvarjalce ter profesionalce.

Poleg brezzrcalnih fotoaparatov je v sistem Z vključena vrsta izjemnih objektivov NIKKOR Z z goriščnicami od širokokotnih 14 do telefoto 200 mm, ki jih lahko s telekonverterjema »podaljšamo« do 280 oz. 400 mm. Nikonovi inženirji so poskrbeli tudi za razvoj bajonetnega adapterja FTZ, ki na brezzrcalcih omogoča brezkompromisno uporabo preko 360 objektivov z bajonetom F, namenjenih fotoaparatom DSLR, veliko pozornosti pa so pri Nikonu namenili tudi združljivosti novih brezzrcalcev z že obstoječo dodatno opremo od mikrofonov do bliskavic in različnih prožil.

Zakaj izbrati brezzrcalne fotoaparate Nikon Z?

Korak naprej pri zunanjosti in notranjosti

Ostrina od roba do roba, neprekosljiv barvni in tonski zapis ter ohranjanje najmanjših podrobnosti v najsvetlejših in najtemnejših delih fotografije so s sistemom Z postali resničnost. Brezzrcalci Z so uveljavljenim predhodnikom DSLR v ergonomskem in kontrolnem smislu dovolj podobni, da boste obstoječi uporabniki naredili enostaven prehod v brezzrcalni svet, hkrati pa manjši, ožji in lažji brezzrcalci v notranjosti skrivajo navdušujoče tehnologije.

Fotografom in videografom nove možnosti ustvarjanja omogočajo v ohišja aparatov formata FX vgrajen sistem zmanjševanja tresljajev VR (IBIS) za fotografiranje in snemanje v slabih svetlobnih pogojih, sistem preciznega samodejnega ostrenja AF z zaznavanjem očes, visokoločljivostno elektronsko iskalo EVF, ki vnaprej prikaže (ne)pričakovan izgled končnega posnetka, in procesorji nove generacije Expeed za izjemno hitro in optimizirano delovanje fotoaparatov. Udobno in ergonomsko držalo ter izjemna uravnoteženost serije Z pri rokovanju zagotavljata odličen občutek, ključni gumbi in kontrolniki pa so tam, kjer so na Nikonovih fotoaparatih že od nekdaj – kjer jih najbolj potrebujete.

Če ste vajeni zaslonov na dotik, se boste med fotografiranjem in pregledovanjem fotografij na brezzrcalcih Nikon Z počutili kot doma. Izkusite popolno svobodo pri ustvarjanju s sistemom, ki ga odlikuje najširši bajonet na fotografskem tržišču. Z bajonetom Z so namreč objektivi NIKKOR Z lahko svetlobno močnejši, tišji, ostrejši in optimizirani tako za fotografiranje kot tudi videosnemanje, hkrati pa zagotavljajo optične lastnosti in zmogljivosti najvišjega razreda.

nikon, najboljši fotoaparati, objektivni nikon, nikkor objektivi, foto nikon, brezzrcalni fotoaparati

Je lahko brezzrcalni Z sistem še boljši?

S posodobitvami do izboljšav

Nove tehnologije v notranjosti brezzrcalcev Nikonovim inženirjem omogočajo neprestane izboljšave s pomočjo posodobitev strojne programske opreme (t.i. »software«) fotoaparatov in objektivov. Doslej so že navdušili z večkratno nadgradnjo sistema samodejnega ostrenja AF, ki danes omogoča samodejno sledenje obrazom in očem portretirancev, tako oseb kot živali. Naj fotografiranje portretov in hišnih ljubljenčkov postane še večji užitek, enostavno prepustite Nikonovim brezzrcalcem, da (iz)ostrijo namesto vas, sami pa se osredotočite le še na lovljenje pravega trenutka.

Kako združiti dva sistema, DSLR in brezzrcalnega?

Adapter bajoneta FTZ in popolna integracija dodatne opreme

Bajonetni adapter FTZ na brezzrcalcih omogoča brezkompromisno fotografiranje s številnimi objektivi s F-bajonetom brez morebitnih pomanjkljivosti. Ravno nasprotno – objektivi bodo na fotoaparatih z v ohišje vgrajenim sistemom VR (IBIS) na nek način celo »nadgrajeni« s sistemom za zmanjševanje tresljajev, za hitro, natančno in tiho ostrenje ter sledenje motivom pa bo poskrbel zmogljiv sodoben način samodejnega ostrenja, vgrajen v slikovno tipalo. Še naprej lahko uporabljate več kot 360 različnih objektivov, prvotno izdelanih za fotoaparate DSLR, s fotoaparati Nikon Z pa deluje tudi večina že obstoječe dodatne opreme – bliskavice, prožila, mikrofoni, filtri, ipd.

nikon, najboljši fotoaparati, objektivni nikon, nikkor objektivi, foto nikon, brezzrcalni fotoaparati

Vas zanima videoustvarjanje?

Prednosti brezzrcalne zasnove za videoposnetke

Nova tehnologija samodejnega ostrenja, sistem zmanjševanja tresljajev VR, izjemno natančno merjenje svetlobe, uravnavanje beline in ocenjevanje ter prepoznavanje motivov, hiter prenos podatkov in napredne zmogljivosti objektivov NIKKOR Z odpirajo nove možnosti v svetu videografije. Brezzrcalci Z so namenjeni snemanju v vseh pogojih in z vrsto združljivih objektivov ponujajo doslej neslutene možnosti. Prav vsi modeli fotoaparatov ponujajo Ultra HD 4K ločljivost videozapisa in so združljivi s številnimi dodatki, kot je denimo zunanji snemalnik Atomos Ninja V, na katerega je ob snemanju z Z 6/Z 6II možen še celo zapis surovega videa v formatu ProRes RAW. Nikon je za videonavdušence pripravil posebne kit komplete, v katerih poleg ohišij fotoaparatov in objektivov prejmete dodatke za brezskrbno vloganje ali napredno videosnemanje.  

DX in FX. Kateri format je pravi za vas?

Dve velikosti slikovnih tipal

Brezzrcalni fotoaparati serije Z so na voljo v dveh formatih oz. z dvema velikostma slikovnih tipal; manjšim formatom DX in večjim, t. i. »full frame« formatom FX. Ne glede na vašo stopnjo izkušenosti je prav gotovo na voljo fotoaparat serije Z, ki je kot nalašč za vaš način dela in želeno uporabo. Za beleženje popotniških trenutkov ali vloganje izberite lažje, kompaktnejše ohišje in dostopnejše objektive formata DX (Nikon Z 50), za resnejše fotografsko in videoustvarjanje v vseh vremenskih in svetlobnih pogojih pa na vas čaka zanesljivost brezzrcalcev formata FX (Z 5, Z 6/6II).

Pustite svoj pečat

Delite svoje posnetke s svetom

nikon snapbridge

Z aplikacijo SnapBridge lahko svojo pametno napravo seznanite z do petimi Nikoni, bodisi brezzrcalcem, DSLR ali kompaktnim fotoaparatom. Nastavitev je preprosta – vsak fotoaparat s pametno napravo seznanite zgolj enkrat, da se spoznata, potem pa bosta (p)ostala povezana. Zajemite popolno fotografijo s fotoaparatom Nikon: fotografija v ločljivosti 2 mpix se bo preko povezave Bluetooth samodejno prenesla v pametno napravo in bo takoj pripravljena za objave ali deljenje na spletu. Aplikacija SnapBridge seveda omogoča tudi prenos posnetkov v izvirni velikosti, rokovanje in proženje fotoaparata na daljavo, zapis podatkov GPS v metapodatke posnetkov, pri Z 6II pa celo brezžično nadgradnjo strojne programske opreme.

 

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.