Išči

Čistilniki (109)

Čistilnik zraka bo poskrbel za boljše zdravje in dobro počutje, še posebej v časih, ko več dela dneva preživimo doma. 

V zaprtih prostorih preživimo 80-90% svojega časa. Osredotočamo se na energetsko učinkovite domove. Stroški klimatske naprave in ogrevanja pogosto predstavljajo 50 % ali več našega računa za energijo, torej je želja po prihranku smiselna.

Posledično so naši domovi neprepustni za zrak. Težava je v tem, da zrak v notranjosti postane star in bolj onesnažen, saj ni prezračen. Tudi v dobro prezračenih prostorih, kot so starejše stanovanja, obstajajo težave. Onesnaženje ali pasivno kajenje lahko pride od vašega soseda. Ali z avtoceste. Tako kot cvetni prah, plesen in prah. Delci v zraku se premikajo lahkotno, zato je življenje v čistem okolju težko.

Med najpogostejše vire onesnaženja v zaprtih prostorih spadajo:

 • Hlapi iz čistil, pohištva in preprog (kemični plini)
 • Prah iz sistema za ogrevanje in klimatizacijo
 • Naši hišni ljubljenčki in pršice povzročajo prhljaj in druge alergije kot tudi cvetni prah
 • Visoka vlažnost, voda in/ali spore ustvarjajo plesen
 • Kajenje
 • Emisije vozil v bližini avtoceste ali garaže
 • Radon
 • Tiskalniki
 • Kuhanje
 • Bencin, barve in druge odpadne kemikalije
 • Cvetni prah in drugi alergeni, ki jih prinese od zunaj

Kako izboljšati kakovost zraka?

Najboljša izbira je vsekakor čiščenje zraka, razen seveda, če se boste znebili tiskalnika, hišnih ljubljenčkov, si pobrili dlake in lase, se preselili v popolno osamo, se znebili vode, itd. Zrak se najlažje očistiti s čistilcem zraka, prav vam pa lahko prideta tudi vlažilec in čistilec zraka v enem ter čistilec zraka in ionizator. Najboljši čistilec zraka je stvar posameznika, pri nakupu pa je dobro poznati predvsem delovanje naprave, ki jo kupujete. Med največkrat iskanimi sta Xiaomi čistilec zraka ter čistilec zraka Philips, vendar pa naj slednje ne bo vodilo za nakup. Zapomnite si predvsem, da je najboljši čistilec zraka tisti, ki je močan, ima primeren filter in ima dobro testno oceno.

Kaj je čistilec zraka?

Čistilec zraka, tudi čistilnik zraka, je naprava, ki zrak očisti delcev ali plinov. Obstajati so začeli po letu 1940, saj je ameriška vlada iskala način za filtriranje škodljivih plinov s plinsko masko. Kar so izumili pozneje, je postal HEPA filter.

NIOSH (Nacionalni inštitut za varnost in zdravje pri delu) je odobril 7 razredov filtrov:

 • N95: Filtrira vsaj 95 % delcev
 • N99: Filtrira vsaj 99 % delcev
 • N100: Filtrira vsaj 99,97 % delcev
 • R95: Filtrira vsaj 95 % delcev in je nekoliko odporen na olje
 • P95: Filtrira vsaj 95 % delcev in je odporen na olje
 • P99: Filtrira vsaj 95 % delcev in je odporen na olje
 • P100: Filtrira najmanj 99,97 % delcev in je odporen na olje

Da bi razumeli delovanje čistilca zraka, je najbolje, da ga primerjate z masko. Težava pri maskah je, da za učinkovitost potrebujete dobro tesnjenje, da ne dihate nefiltriranega zraka. To se zgodi, ko se maska ​​ne prilega vašemu obrazu. Enako načelo velja za čistilnike zraka. Če tesnenje ni dobro, zrak samo kroži in se ne filtrira oziroma čisti.

Druga težava pri maskah je, da večja kot je učinkovitost, težje je dihati skozi njo in ravno tako je tudi s filtrom: več kot lahko odstrani, težje se zrak premika skozi njega. Filter višje učinkovitosti tako pomeni, da se odstrani več manjših delcev, za premikanje zraka skozi njega pa je potrebno tudi več energije. Najboljši čistilec zraka je tako tisti, ki ima močan motor in ventilator.

Kako deluje čistilec zraka?

Čistilec zraka je sestavljen iz filtra, motorja/ventilatorja in ohišja. Da dobro deluje, mora premikati dovolj zraka in mora imeti visoko učinkovite filtre.

Vrste čistilnikov zraka

Čistilniki zraka so različnih vrst:

 1. HEPA čistilnik zraka zajame delce, ko prehajajo skozi filter, ki si ga lahko predstavljate kot gosto tkano vlakno naših oblačil. HEPA je visoko učinkovit filter za delce iz zraka, njegova učinkovitost pa se lahko zelo razlikuje. Na to vplivajo kakovost vlaknenega materiala, količine filtrirnega medija in tesnost tkanja. Učinkovitost lahko določite z oceno MERV. Višja kot je številka, večja je učinkovitost filtra. Je najbolj priljubljena vrsta čistilnika zraka, saj je tudi najbolj učinkovita in najbolj varna, ker ne povzroča onesnaževanja. Takšna sta npr. prej omenjena čistilec zraka Philips in Xiaomi čistilec zraka.
 2. Ionski čistilnik zraka ali ionizator, tudi čistilec zraka – ionizator, za filtriranje uporablja plošče za zbiranje prahu. Te delujejo kot TV-zaslon, ki ima statični naboj, zato se na njem nabira prah. Njegova učinkovitost je precej slaba, za nameček pa ionizator običajno tudi onesnažuje, saj proizvaja ozon.

Poznamo tudi čistilec zraka in ionizator. Ta deluje tako, da v prostor običajno oddaja pozitivne in negativne ione ter se tako uporablja kot dezinfekcijska tehnologija.

 1. Elektrostatični čistilec zraka  deluje podobno kot ionizator, saj za odstranjevanje onesnaženih drobcev iz zraka uporablja električni naboj. Elektrostatični filtri, znani tudi kot ESP, imajo vrsto plošč. Ena plošča ima negativen naboj (negativni ion), druga pa pozitiven naboj (pozitivni ion). Ta sistem se včasih imenuje elektronski čistilec zraka, saj je tehnologija primarne filtracije zraka elektronska. Deluje podobno kot magnet, kjer se naboj oddaja v zrak, tam pa se pritrdi na delce. Ta nabiti delec se nato privleče na ploščo z nasprotnim nabojem.
 2. Generatorji ozona obstajajo izključno z namenom ustvarjanja ozona. Uporabljajo se v komercialne namene, npr. za odstranjevanje plina, vendar le v nadzorovanih okoljih. Če je dim vgrajen v tkanino, lahko ozon to učinkovito nevtralizira, vendar dihanje v bližini takšne naprave ni varno, saj je ozon škodljiv za pljuča. Tako jih fizična oseba ne more kupiti v obliki domačega sistema za čiščenje zraka.
 3. UV čistilnik zraka je vsak čistilec zraka, ki ima UV-C svetlobo. UV-C žarnice se običajno uporabljajo kot sterilizatorji in na mestih, kjer je stoječa voda, da se prepreči rast plesni. Namen ultravijolične sijalke je za razkuževanje. Najučinkovitejši UV čistilniki zraka so velike svetilke, ki jih najdete v odtočnih kanalih. Za dobro delovanje potrebujete močno UV-C žarnico in dovolj časa za sterilizacijo območja. UV luči za sisteme HVAC so lahko od 30 do 300 vatov. Za UV germicidni čistilec zraka je UV žarnica bolj v območju 5-9 vatov.

UV zračni filter ne obstaja. Namesto tega se UV-C luči za dodajanje stopnje dezinfekcije včasih uporabljajo v kombinaciji s filtrom HEPA.

 
Cached: Thu, 22 Feb 2024 01:29:33 GMT