VIKEND AKCIJA! Uporabi kodo: VIKEND

0h
0m
0s
Išči

Zvočniki (487)

Dobri hi fi zvočniki so ključ do najboljše možne zvočne izkušnje iz vašega zvočnega sistema. Najboljši snemalni predvajalnik na trgu lahko združite z AV sprejemnikom z najvišjo oceno, vendar brez pravih hi fi zvočnikov vaša nastavitev zvoka ali domačega kina ne bo vredna veliko, ko gre za kakovost zvoka.

Zvočniki zagotavljajo vmesnik med elektroniko avdiosistema in fizičnim svetom, v katerem se zvok dejansko predvaja. Izbira pravega hi fi kompleta lahko naredi razliko med utesnjenim, blatnim zvokom in kristalno čistim zvokom koncertne dvorane. Toda pri toliko možnostih in cenah, ki segajo od 50 do 50.000 EUR, je težko vedeti, katere vrste zvočnikov oziroma kateri hi fi kompleti so pravi za vaše potrebe. Čeprav med njimi še posebno slovi Yamaha hi-fi, pri izbiri zaupajte predvsem svojim potrebam. Yamaha hi fi morda res ustreza vašemu prijatelju, vendar pa vas lahko pusti brezbrižne.

Kako delujejo?

Zvočniki hi fi črpajo električno energijo iz baterije ali vtičnice, da tako ustvarijo magnetno polje. Zvočna tuljava zvočnika reagira na magnetno polje in premika gonilnik/stožec naprej in nazaj. Ko se stožec premika, premika zrak okoli sebe in proizvaja zvočne valove. Stožec ustvarja visoke tone s hitrim premikanjem naprej in nazaj na kratko razdaljo. Ko se stožec premika naprej in nazaj, to počne počasneje in ustvarja globlje note. Frekvenca valov pa narekuje naše zaznavanje višine zvoka.

 

Večina zvočnikov hi fi je sestavljena iz dveh stožcev/gonilnikov (woofer in visokotonski zvočnik), križnega omrežja in omarice. Zvočniki z dvema stožcema se imenujejo dvosmerni zvočniki. Stožci so tanki kosi materiala v obliki lijaka (običajno plastike). Vsak stožec proizvaja frekvence, ki so najbolj primerne za njegovo velikost. Nizkotonec proizvaja nizke tone, medtem ko visokotonec oddaja visoke frekvence. Srednji obseg pade nekje med obema in ga določa križna mreža, ki deli frekvence med stožci.

Vrste hi fi zvočnikov

Torej ste izbrali neverjeten nov hi fi komplet, zadnji del uganke pa je par hi-fi zvočnikov, preko katerih boste poslušali glasbo. Obstaja nekaj različnih možnosti, zato si bomo ogledali različne vrste hi-fi zvočnikov, na katere lahko naletite, in kaj bodo zagotovili za vaš sistem.

  • Zvočniki za knjižne police

Zvočniki za knjižne police so majhni, kot verjetno lahko sklepate iz njihovega imena, tako da se lahko stisnejo v majhne prostore po domu, npr. med knjige na knjižnih policah. Idealni so, če nimate prostora za večje zvočnike, a vseeno želite neverjeten zvok. Takšni zvočniki so na splošno malo manj zmogljivi, zato jih boste morda morali združiti z dobrim nizkotoncem, da bi dosegli izboljšano zmogljivost nizkih tonov. Med najbolj iskanimi so Philips mini hi fi zvočniki.

  • Samostoječi zvočniki

Nekateri zvočniki za knjižne police so večji in jih je mogoče namestiti na stojala za zvočnike. Od tod tudi njihovo ime. Ti običajno ponujajo popolnejši in boljši zvok, za katerega je vredno odšteti več denarja.

  • Talni zvočniki

Talni zvočniki, znani tudi kot "stolpni zvočniki", so zvočniki polne višine, zasnovani za namestitev neposredno na tla vaše sobe. Ponujajo izjemen zvok, ki zagotavlja vrhunsko jasnost, hkrati pa tudi nizke zvoke. In priznajmo si ... tudi izgledajo res kul!

Kakšno hi fi opremo izbrati?

Ne hitite in ne kupite prve hi fi opreme, ki jo boste uzrli. Prej razmislite o nekaj stvareh, npr. o velikosti sobe v kateri se bo vaša hi fi oprema nahajala. Majhni zvočniki v veliki sobi ne bodo zveneli odlično, enako pa velja tudi za masivne zvočnike v majhni sobi. Zveneli bodo premočno in ne bodo dosegli tistega, česar so sposobni.

Drug dejavnik, ki ga je treba skrbno upoštevati, je postavitev hi fi zvočnikov v prostor. Najboljše, da jih montirate na raven ušes, seveda v položaju v katerem boste največkrat poslušali glasbo, npr. sede ali stoje.

 

Na splošno jih boste želeli poskusiti postaviti nekoliko naprej od vseh sten in se tudi izogibati postavitvi v kote, saj bo to oviralo delovanje basov. Na spletu lahko najdete veliko vodnikov za pozicioniranje zvočnikov, vendar priporočamo, da se poigrate z umestitvijo in ugotovite, kaj vam najbolj zveni.

Med najbolj priznane in prodajane znamke zvočnikov spadajo Dali, Bose, Yamaha, Polk Audio, JBL, Harman Kardon in Sony. Čeprav med zvočniki prav poseben ugled uživa Yamaha hi fi, ne pozabite, da imajo vsake oči svojega malarja.
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Fri, 12 Apr 2024 17:10:39 GMT