Išči
Big BangIzdelkiAvdio & GlasbilaHi-FiOjačevalniki / Predvajalniki

Ojačevalniki / Predvajalniki (23)

Ojačevalec je bistveni del vaše hi-fi nastavitve, saj poskrbi, da glasba res lahko postane balzam za vašo dušo. Na voljo je veliko vrst ojačevalnikov, zato smo pripravili kratek vodič, ki vam bo pomagal izbrati ustreznega.

Kako deluje?

Ojačevalec zvoka v svoji najpreprostejši obliki vzame prejeti signal iz izbrane naprave in predojačevalnika in ga ojača z dovolj moči, da napaja vaše zvočnike. Vaš ojačevalec lahko močno vpliva na zvok, ki ga slišite skozi zvočnike, zato je pomembno, da razumete lastne želje in potrebe svojega ojačevalca ter res kupite primernega.

Ojačevalec zvoka: različne vrste

Medtem ko je glavna naloga ojačevalca zvoka, da sprejme zvočni signal in ga ojača, da napaja vaše zvočnike, lahko opravlja tudi številne naloge.

Ko začnete iskati svoj popolni ojačevalnik, je najbolje, da ste oboroženi s terminologijo, ki se uporablja za opis ojačevalnikov, in o različnih vrstah razpoložljivih ojačevalnikov, da lahko kar najbolj zožite iskanje.

Razredi ojačevalnikov

Različnim tipom ojačevalnikov je dodeljena ocena razreda; ne kot sistem ocenjevanja, ampak kot deskriptor, kako ojačevalnik dejansko deluje.

Glavni razredi za audio ojačevalnik so A, B, AB, D, G in H. Vsak tip razreda ima drugačno učinkovitost pretvorbe in vsi različno žonglirajo s svojo energijsko učinkovitostjo, ojačanjem signala in linearnostjo z različnimi prednostmi in slabostmi.

Medtem ko se audio ojačevalnik razreda A, zaradi pomanjkanja popačenja, lahko šteje za vrhunskega, pa njegova izjemno slaba energijska učinkovitost pomeni, da morda ni vedno najboljša možnost. Mnogi ojačevalniki so zdaj ojačevalniki razreda AB, ki združujejo najboljše lastnosti razreda A in razreda B ter tako zagotovijo učinkovitejšo napravo.

Ojačevalec in zvočniki

Stereo ojačevalec ni več tako preprost kot je bil včasih. Stereo ojačevalec, opremljen samo z analognimi vhodi in izhodi ter parom priključkov za zvočnike, zdaj ni več nekaj običajnega. Ker prenosniki, pametni telefoni in storitve pretakanja postajajo vedno bolj priljubljeni glasbeni viri, se je stereo ojačevalec, na srečo, premaknil s časom. Ker je na voljo toliko kombinacij, je pomembno, da ojačevalec in zvočniki dosežejo popolno ravnovesje.

Katerega izbrati?

Na žalost to ni tako preprosto kot samo ujemanje ocen moči za vsako. Seveda je ujemanje po moči bistveni del združevanja, vendar boste morali pogledati tudi občutljivost in nivo impedance zvočnika, vrsto prostora, v katerem boste uporabljali zvočnik, vrsto zvoka, ki ga želite slišati in pravilno ravnovesje med posameznim ojačevalcem in zvočniki, da zagotovite najboljšo sinergijo in na koncu dosežete zvočno nirvano, ki si jo zaslužite.

 

  • Tako zdaj mnogi vsebujejo vgrajene digitalno-analogne pretvornike (DAC), USB povezave za prenosne računalnike in trde diske ter možnost Bluetooth povezljivosti (takšnemu pogosto rečejo kar Bluetooth ojačevalec).
  • Mini ojačevalec za zvočnike oz. mini ojačevalnik lahko vaš majhen prostor spremenijo v zvočni vrt. Zagotavljajo cenovno ugoden stereo zvok in zavzamejo približno enako količino prostora kot brezžični zvočnik. Z mini ojačevalcem lahko po meri lahko izdelate odličen stereo sistem, ki se dobro prilega majhnim ali srednje velikim prostorom in stane zelo malo denarja.
  • Če iščete visoko zmogljiv bas ojačevalec, ki vas ne bo pognal v minus, bo polprevodniški ojačevalnik verjetno popolnoma ustrezal vašim potrebam. Cevni ojačevalniki so dražji, vendar za mnoge nekoliko bolj prijetni za širok nabor glasbe.

 

Med najbolj iskanimi ojačevalci prednjačijo Sony ojačevalec, ojačevalec Pioneer in Denon ojačevalec. Medtem ko prve dva prihajata iz splošno priznanih vrst elektronike, je Denon med mnogimi precej nepoznan. Pridobiva si čedalje večjo bazo privržencev, tako da pred nakupom v razmislek ne pozabite vzeti tudi Denon ojačevalca. Morda pa boste tudi vi postali eden izmed oboževalcev. Če ne poskusite, ne boste vedeli. 

 
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Wed, 29 May 2024 08:17:08 GMT