VIKEND AKCIJA! Uporabi kodo: VIKEND

0h
0m
0s
Išči

Tablični računalniki (245)

Tablični računalnik ali tablica, tudi grafična ali računalniška, je naprava, ki ima mobilni operacijski sistem in zaslon na dotik. Na pogled je običajno debela za palec, njena velikost pa je različna: običajno se giba nekje med velikostjo majhnega A5 zvezka ter velikega A4, obstajajo pa, seveda, tudi manjše in večje.  

 

Tablica je kot računalnik, le da ima manjše vhodne in izhodne možnosti kot slednji. Sodobne so pravzaprav zelo podobne pametnim telefonom. Upravlja se jih s prstom ali njemu podobnim pripomočkom, tako imenovanim pisalom za grafične tablice. Za njeno uporabo tako ne rabimo miške ali tipkovnice, kot je temu tako pri večjih računalnikih.

Da bi nadoknadile odsotnost fizične tipkovnice, ima večina grafičnih tablic možnost povezave preko Bluetootha ali USB izhoda z ločeno fizično tipkovnico, tako da se lahko v hipu spremeni v tablični računalnik s tipkovnico

 

Tablice se običajno uporabljajo za:

 • Ogled predstavitev, še posebno PPT
 • Video konference
 • Branje e-knjig
 • Ogled filma
 • Pregledovanje slik itd.
 • Risanje

Med najbolj priljubljene Big Bang tablice spada Samsung tablica, za petami po iskanju pa sta ji tudi tablici Huawei in Lenovo ter Xiaomi in Apple ter iPhone. Večina Slovencev posega po nakupih, ko je v ospredju kakšna akcija, kot je črni petek, v kateri lahko za malo denarja dobimo že zelo dober tablični računalnik. V tujini po nakupih tabličnih računalnikov zagotovo prednjači Applova znamka iPad, med katerimi je iPad Pro med najbolj priljubljenimi.

 

 Lahko bi rekli, da je trg pravzaprav razdeljen na tablice z operacijskim sistemom Android in Applov iPad. Ravno omenjeni blagovni znamki pripisujejo največ zaslug za uporabo teh malih naprav, saj so v zadnjih nekaj letih oblikovale močan trg zanje, za nameček pa še vedno veljajo za najbolj uspešne tablice vseh časov. Z njihovim preizkušanjem je leta 2011 začela ameriška vojska, čez dve leti pa so si že utrle pot v širšo javnost – in lahko rečemo, da tam več kot uspevajo!

 

Tablice delimo glede na njihovo fizično obliko, operacijski sistem, vhodno in izhodno tehnologijo ter uporabo. Običajno jih delimo v naslednje skupine:

 • Slate:  začne se pri 15 cm, konča pri 25 cm. Mednje npr. spadajo Samsung Galaxy s2 in s3, Lenovo Tab e10,  Acer tablica iconia tab 10 a3 a40 n2cn 32gb, Huawei tablični računalnik t3 mediapad ipd.
 • Mini: so običajno manjše od Slate, saj merijo med 18 in 20 cm. Tipična predstavnica je Galaxy Tab a10.1, sicer pa so znane tudi naslednje: iPad 7, Kindle Fire, Nook ter Nexus7 ali Google tablica. Uporabljajo se tako kot običajne, le da so manjše ter zato primerne tudi za otroke, ki na njih rišejo.
 • 2 v 1: je hibrid ali kombinacija med prenosnim računalnikom in tablico, saj ima značilnosti obeh. Imajo fizično tipkovnico, ki se običajno nahaja pod zaslonom ter se zloži in služi kot nekakšen podstavek, da si lahko prostoročno ogledujemo filme, predstavitve itd. Včasih je tudi snemljiva: v tem primeru se na zaslonu pojavi virtualna tipkovnica. Nekatere imajo nameščene enake operacijske sisteme kot prenosni računalniki, npr. Windows. Od navadnih Slate in mini tabličnih računalnikov se razlikujejo po tem, da niso namenjene le pregledovanju, temveč tudi ustvarjanju vsebin, tako da jim pogosto pravijo tudi nadomestni prenosni računalniki.
 • Igričarska se od ostalih razlikuje po dodatnih igričarskih funkcijah, npr. dodatnih gumbih za igričarje, krmilnikih itd. Običajno so namenjeni igranju OS iger, z nameščenim sistemom Android ter posledičnemu igranju iger, ki se jih kupi v trgovini Google Play.
 • Booklet je oblikovan kot prenosni računalnik. Med najbolj znane spadajo Microsoft Courier, Sony Tablet P ter Toshiba Libretto W100.
Prev
Next
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Sat, 02 Mar 2024 07:22:04 GMT