Išči

Klimatske naprave (130)

Klimatske naprave so naprave, ki ohlajajo ali segrevajo zrak v prostoru. Že dolgo niso več le del industrijskih obratov, hotelskih sob in obmorskih apartmajev, temveč jih vse več ljudi namešča tudi v svoje domove. Včasih so bile klime namenjene le hlajenju poleti, sedaj pa jih lahko uporabljamo tudi pozimi za ogrevanje.

KAKO DELUJE KLIMATSKA NAPRAVA?

Kako lahko klima piha mrzel zrak, ko pa je zunaj in v stanovanju tako vroče?

Za delovanje klime je potrebno hladilno sredstvo, ki je na sobni temperaturi v plinastem agregatnem stanju. Hladilno sredstvo s pomočjo električne energije v kondenzatorju prehaja v tekoče agregatno stanje, pri čemer se sprošča velika količina toplote, ki si je v stanovanju, ki ga želimo ohladiti, seveda ne želimo. Zato je za klasične klime potrebna zunanja enota, kjer ventilator pomaga vročemu zraku, da zapusti klimatsko napravo. Hladilno sredstvo v tekočem stanju po cevi prihaja v notranjo enoto klime, kjer je uparjalnik, ki omogoča kapljevini prehod v plinasto agregatno stanje. S tem prehodom se absorbira toplota iz stanovanja, kar pomeni, da se naše stanovanje ohlaja. Potem ta plin po ceveh steče v zunanjo enoto klimatske naprave, kjer se postopek ponovi.

Kaj pa pozimi, ko klimo uporabljamo za ogrevanje?

Pri ogrevanju pa je postopek zelo podoben, vendar obrnjen v drugo smer. Vlogi uparjalnika in kondenzatorja se zamenjata, kar omogoča inverterska tehnologija, zato topel zrak piha v stanovanje, hladen pa izhaja iz zunanje enote. Takšna klima se imenuje tudi inverter klima.

RAZLIKE MED KLIMAMI

Klime se lahko razlikujejo glede na vrsto, blagovno znamko, zmogljivost hlajenja oz. ogrevanja, glasnost delovanja in porabo električne energije. Ljudje pa se odločamo tudi na podlagi tega, kakšna je montaža klime. Kakšne so torej najboljše klimatske naprave, primerne za vas?

VRSTE KLIMATSKIH NAPRAV

Poznamo več vrst klimatskih naprav. Glavna delitev je na klasične montažne klime in prenosne klime.

Ljudje ob besedi »klima« najprej pomislimo na klasične stenske klime. To so tiste, ki so nameščene na steno in pretežno ohlajajo zrak le v enem prostoru. Takšne klime imajo običajno notranjo in zunanjo enoto. Prednost takšnih klim je v zmogljivosti in hitrosti ohlajenega oz. ogretega prostora. Pri takšnih klimah je potrebna namestitev na steno in na zunanji del zgradbe, za kar vsekakor potrebujemo strokovnjaka. V Big Bangu nudimo tudi klimatske naprave z montažo. Kdaj bo potekala montaža klimatske naprave, se individualno dogovorite z našimi sodelavci montažerji. Če vzamete klime z montažo v Big Bangu, boste prihranili vsaj 12,5 %, saj boste plačali nižji davek na storitev. Resnično priporočamo, saj bo klima z montažo vsekakor ena izmed boljših naložb v prihodnjem letu.

Najbolj priljubljena je sigurno prenosna klima, s katero lahko zaradi njene lastnosti mobilnosti ohladimo vse prostore v svojem stanovanju, lahko pa jo odnesemo tudi s seboj na vikend ali morje. Če je klima prenosna, je to klima brez zunanje enote, zaradi česar je še bolj priljubljena med ljudmi, saj ni potrebno izvajati del na zunanjem delu zgradbe ali pridobivati kakršnih koli dovoljenj na občini. Klimatska naprava brez zunanje enote je primerna za vas, če želite ohraniti zunanjost vaše zgradbe nedotaknjeno ali živite v najemniškem stanovanju in si poseganja v fasado ne morete privoščiti.

Klime lahko ločimo tudi glede na blagovno znamko. Najbolj iskana je Mitsubishi klima, ta japonska znamka pa ima med vsemi znamkami tudi najbolj razširjeno ponudbo. Najbolj priljubljena med njimi je klima Mitsubishi 3.5 kW. Med boljšimi pa so tudi klime Tesla, ki imajo trenutno v ponudbi le klasične inverter klime z notranjo in zunanjo enoto. Ne bo vas razočarala niti katera koli klima Panasonic, saj so njihove klime višje kakovosti in posledično tudi malo višjega cenovnega ranga. V Big Bang ponudbi vas čaka tudi Toshiba klima in pa klime Gorenje. Izbira je res velika, zato verjamemo, da boste našli pravo klimatsko napravo zase.

Včasih velja na določene klime akcija, zato budno spremljajte našo spletno stran, kjer prvi izveste vse informacije o popustih. Da vam ne bo potrebno na servis, klime ob nakupu dodatno zavarujte. Srečo imamo, da (za razliko od avtomobilov) v stanovanju ni potrebno polnjenje klime, saj se s tem izognemo še dodatnim stroškom.

Če pa vas zanima, katera je najboljša prenosna klima, vam bodo pri tem vprašanju vsekakor znali pomagati naši svetovalci v fizičnih poslovalnicah ali preko spleta. Big Bang klime so zakon!

 
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Wed, 28 Feb 2024 22:13:13 GMT