VIKEND AKCIJA! Uporabi kodo: VIKEND

0h
0m
0s
Išči

Ogrevanje

Kalorifer, grelnik ali grelec zraka je naprava, ki ogreva zrak s pomočjo električne energije. Je odličen način ogrevanja za vse, ki jih rado zebe, pa če je to pozimi ali sredi poletja. 

Na trgu je na volj ogromno različnih grelnikov, ki se razlikujejo po velikostih, oblikah, načinu udobja, ki ga nudijo ter številnih drugih značilnostih.

Po tehnologiji ogrevanja jih lahko razdelimo v tri večje kategorije:

  • Infrardeč grelnik
  • Kalorifer
  • Grelec zraka, ki deluje na olje

Infrardeč grelnik zraka

Prednosti:

  • Takojšnja toplota: Infrardeči grelniki zraka začnejo oddajati infrardečo svetlobo takoj, ko so vklopljeni, in ker grejejo telesa in predmete in ne zraka, skoraj ne potrebujejo časa, da vas ogrejejo.
  • Tihi: ker ti grelci za ogrevanje uporabljajo svetlobo, jim ni treba imeti ventilatorja in so zato veliko tišji od grelnikov z ventilatorji.
  • Okolju prijazno: infrardeči grelniki so čist vir toplote. V okolje ne sproščajo nobenih onesnaževalcev. Za proizvodnjo toplote ne uporabljajo fosilnih goriv in ne lesa.

Slabosti:

  • Svetlobni: infrardeči grelec bo oddajal oranžni sij. Čeprav to nekaterih ljudi morda ne moti in se svetlost razlikuje med modeli, ta vrsta prenosnega grelnika morda za vašo spalnico ni idealna ponoči, če ste med spanjem občutljivi na svetlobo.
  • Omejena porazdelitev toplote: infrardeči grelniki segrevajo le stvari v svoji neposredni liniji distribucije toplote, zato niso idealni za ogrevanje velikih prostorov ali prostorov, kjer se posamezniki redno gibljejo.
  • Brez toplote, ko je izklopljen: Ker infrardeči grelniki ne segrevajo zraka in zadenejo le predmete ali telesa, se ob izklopu hitro ohladijo.

Kalorifer

Kalorifer je odlična izbira za vse, ki imajo malo prostora, vendar bi ga radi čim hitreje ogreli. So prijazni do denarnice in enostavni za uporabo.

 

Kaloriferji so seveda zasnovani tako, da so vroči, vendar vas ne smejo opeči ali povzročiti požarne nevarnosti. Poiščite enoto s senzorjem, ki izklopi grelec, če se pregreje. Stikalo, ki naredi enako, če se grelec prevrne, je dobrodošel plus za modele višjega cenovnega razreda, še posebej, če sobo uporabljajo tudi otroci in/ali hišni ljubljenčki.

Kalorifer za kopalnico je eden izmed najbolj iskanih načinov ogrevanja tega prostora, saj so kopalnice običajno majhne ter se z njegovo pomočjo hitro segrejejo.

 

Poškodovani napajalni kabli so eden od glavnih vzrokov požarov, poškodb in smrti, povezanih z grelci zraka, zato redno pregledujte kable kaloriferja in z njim nikoli ne uporabljajte podaljška.

Izberite pravo velikost

Električni grelec zraka je odličen za udobje, ne pa nujno za prihranek denarja ali energije. Več kot 60 odstotkov lastnikov stanovanj meni, da lahko grelec zraka zmanjša njihov račun za energijo. Toda edini način, kako lahko prihranite, je, če znižate toploto v vseh ostalih prostorih, saj je elektrika najdražja možnost ogrevanja doma.

Majhen električni grelec zraka

 Če se vam gre za hitro ogrevanje samo ene ali dveh oseb in ne za sobo, polno ljudi, je najboljši majhen grelec zraka. Najboljši majhni modeli bodo v 15 minutah hitro ogreli nekoga, ki sedi v sobi.

Velik grelec zraka

Velika enota je idealna za ogrevanje celotne sobe. Morda boste o večjem grelniku prostora želeli razmisliti tudi, če vam je všeč videz lesa in elektronski prikazovalnik plamena. Najboljši veliki grelniki bodo v 15 minutah ogreli sobo standardne velikosti, kot je dnevna soba.

 

Najbolj priljubljen Big Bang kalorifer je gotovo kalorifer Rowenta, ki mu tesno sledi Gorenje grelnik, saj Slovenci še vedno radi prisegamo na domačo kakovost.

Cached: Thu, 30 May 2024 22:32:53 GMT