VIKEND AKCIJA! Uporabi kodo: VIKEND

0h
0m
0s
Išči

Zobne ščetke (271)

Zobne ščetke v veliki meri vplivajo na to, na kakšen način boste očistili zobe. Najpogostejša oblika zobne ščetke, ki je na voljo v naših domovih, je ročna zobna ščetka, vendar ji v zadnjem času po priljubljenosti močno sledi električna zobna ščetka.

 

Pri izbiri najbolj primerne moramo upoštevati 4 kriterije: trdoto ščetin, obliko glave, vzorec ščetin in dizajn ročaja.

  • Trdota ščetin: Zobne ščetke so na voljo v različnih trdotah ščetin, ki so običajno označene kot »mehke«, »srednje« ali »trde«. Večina ljudi potrebuje samo mehko ali srednje trdo, saj lahko trda poškoduje zobe in dlesni, še posebej, če se uporablja za grobo čiščenje zob.  Ne glede na vrsto ščetin, ki jo izberemo, je pomembno, da pazimo na pravilno tehniko ščetkanja. To pomeni, da držimo ščetko pod kotom 45 stopinj, na mestu, kjer se stikata zob in dlesen. Površine zob ne pozabimo umivati nežno, v krožnem vzorcu – izogibamo pa se grobemu drgnjenju z gibi naprej in nazaj, saj lahko tako močno poškodujemo svoje dlesni!
  • Oblika glave: konvencionalno oblikovane glave zobne ščetke so zaobljene ali kvadratne, tiste v obliki diamanta pa so običajno boljše pri doseganju zadnjih stranskih ploskev.
  • Vzorec ščetin:  pogoste sorte vključujejo valovite, križne in kombinirane vzorce ščetin. Izbira je popolnoma odvisna od preferenc posameznika.
  • Dizajn ročaja  se deli na 4 skupine: ravne, naklonske, nedrseče in prilagodljive. Ročaj, ki ga izberemo, mora omogočati, da udobno dosežemo vsako površino zoba, vključno z zadnjim delom ust, drugega kriterija pa pravzaprav ni.

Električna zobna ščetka

Električna zobna ščetka izvaja rotacije svojih ščetin in čisti težko dostopna mesta. Običajno so dražje, vendar pa ščetkanje z njimi poteka popolnoma brez napora. Preprosto pritisnemo gumb in pustimo, da zobna ščetka opravi svoje delo. Nekatere imajo celo časovnike, ki pomagajo pri učinkovitejšem ščetkanju in poskrbijo, da si zobe res čistimo priporočljivi 2 minuti 2-krat dnevno. Ugotovljeno je bilo, da lahko električne zobne ščetke v primerjavi z ročnimi zmanjšajo pojavnost gingivitisa in zobnih oblog, tako da v zadnjem času postajajo čedalje bolj priljubljene.

Zvočna ali sonična zobna ščetka (Sonicare)

Sonicare zobne ščetke (pogosto tudi zvočne) imajo ovalno glavo ščetke, ki pulzira pri visoki hitrosti ter posnemava gibanje levo in desno, ki se izvaja tudi pri umivanju zob z navadno zobno ščetko. Njihova frekvenca lahko doseže tudi preko 50.000 gibov na minuto, kar je človeškemu ušesu slišno kot tiho brnenje – zato tudi ime zvočna. Med najbolj priljubljenimi modeli so Philips Sonicare hx6721 35, hx6806 04, hx6932 36, hx9903 03 diamondclean smart, Philips Sonicare Protectiveclean 4100, Oral B, pa tudi Sonicare Kids, še posebno Philips Sonicare Kids.

Zobne ščetke za otroke namreč postajajo čedalje bolj priljubljene, saj si otroci zobe z navadnimi običajno očistijo precej površno, otroška električna zobna ščetka pa poskrbi za učinkoviteje izrabljen čas med ščetkanjem.

Ultrasonična zobna ščetka

Za čiščenje zob ne uporabljajo fizičnega gibanja, temveč visokofrekvenčne vibracije, ki jim pravimo tudi ultrazvočne. Ultrazvok proizvaja valove na frekvenci, neslišni človeku, ki se giblje med 20 kHz ter 10 MHz, kar je več kot 1,2 milijardi gibov na minuto! Čeprav lahko obloge in drugo nesnago odstranijo le z ultrazvokom, pa ima večina modelov vseeno tudi funkcijo soničnega vibriranja, ki odstrani ostanke uničenih oblog.

 

Skrb

Čiščenje zobne ščetke je enostavno: speremo jo z vodo iz pipe, da odstranimo preostalo zobno pasto in ostanke. Shranimo jo pokončno in pustimo, da se posuši na zraku. Če jo shranjujemo skupaj z drugimi, poskrbimo, da so ločene, da preprečimo navzkrižno kontaminacijo. Zobne Nikoli je ne shranjujemo v zaprtih posodah. Vlažno okolje je namreč zelo ugodno za rast neželenih bakterij.

 

Življenjska doba = 3-4 mesece

Zobno ščetko zamenjamo vsake tri do štiri mesece ali prej, če so ščetine obrabljene. Obrabljena zobna ščetka ne bo tako dobra pri čiščenju zob. Če uporabljamo električno, lahko zamenjamo le njeno glavo.

 

Brez souporabe
Souporaba zobne ščetke lahko pomeni, da si delimo tudi klice in bakterije. To bi lahko bilo še posebej zaskrbljujoče v primeru prehlada ali gripe ali bolezni, zaradi katere je naš imunski sistem ogrožen. Če res ne morete brez deljenja, si omislite električno, na kateri lahko menjate glave – vsak družinski član ima lahko svojo.
Cached: Sat, 24 Feb 2024 00:29:49 GMT