Išči

Kosilnice (108)

Kosilnica je stroj brez katerega si preprosto ne predstavljamo urejene okolice. Če od nekdaj hlepite po lepo pristriženi travi, ob pogledu na katero bi se vam orosile oči, mimoidoči pa bi vzklikali v občudovanju, je pomembno, da si za nego trate izberete ustrezno.

Kosilnica je v grobem stroj, ki za rezanje travnate površine na enakomerno višino uporablja eno ali več vrtljivih rezil. Višina pokošene trave je lahko določena z zasnovo kosilnice, običajno pa jo upravljalec prilagodi, npr. z enim glavnim vzvodom ali z ročico ali matico in vijakom na vsakem kolesu stroja. Rezila se lahko poganjajo ročno, s kolesi, ki so mehansko povezana z rezili, tako da se pri potiskanju kosilnice rezila vrtijo naprej, ali pa ima kosilnica električni motor na baterijo ali vtič. Da bi izvedeli katera je najboljša vrtna kosilnica za vas, pa če je to Bosch, Iskra ali Karcher, se najprej odločite za kaj jo boste potrebovali.

Vrtne kosilnice: vrste

  1. Samohodna kosilnica

Samohodna kosilnica je ena izmed najbolj vsestranskih kosilnic. Samohodne kosilnice so nekoliko podobne avtomobilom, saj so na voljo v široki paleti možnosti, tako da je njihov cenovni razpon zelo različen, prav tako pa tudi njihova kompleksnost.

Vrtne kosilnice imajo različne sisteme delovanja:

  • Sprednji pogon je najboljši za ravna tla z veliko ovirami. To vam omogoča, da potisnete ročaj navzdol, zmanjšate oprijem na sprednjih kolesih in se zasukate v in iz ovinkov.
  • Pogon na zadnja kolesa je najboljši za košnjo v klanec in stransko košnjo. Kosilnica za strme terene s pogonom na zadnja kolesa tukaj deluje bolje, saj sprednje pnevmatike ob hoji v hrib in pritisku na ročaj, ne izgubijo oprijema. Kosilnica za strme terene naj bo zato vedno s pogonom na zadnja ali vsa kolesa.
  • Da, peščica kosilnic ima pogon na vsa kolesa. Narejena je bila za lastnike površin, ki kosijo nagnjene terene, pa tudi ravne ter se ubadajo še s strmo košnjo navzgor in navzdol.
     
  1. Akumulatorska kosilnica/električna kosilnica/motorna kosa/motorna kosilnica

Če si jo lahko privoščite, je akumulatorska kosilnica vsekakor prava izbira. Ne razumite nas narobe, radi imamo tudi samohodne kosilnice, toda glede hitrosti in učinkovitosti akumulatorska kosilnica preprosto nima tekmecev, sploh, ko govorimo o veliki trati.

Akumulatorske kosilnice lahko najdemo pod različnimi imeni, npr. električne kosilnice, motorne kosilnice (včasih celo motorna kosa), akumulatorske kosilnice na nitko, baterijska kosilnica, nahrbtna kosilnica, bencinske kosilnice itd.

Posebne vrste akumulatorskih kosilnic

  • Kosilnica na nitko je lahko električna, bencinska ali baterijska.

      Bencinska kosilnica na nitko je narejena za velike trate, ki potrebuje težko obrezovanje. Zmožna je enostavno kositi debel plevel in druge rastline, zaradi česar je za urejanje okolice najboljša izbira strokovnjakov. Nekateri modeli bencinskih kosilnic na nitko so lahko opremljeni z nastavki, ki vam omogočajo, da poleg obrezovanja opravljate tudi druga opravila. Bencinske kosilnice na nitko so na voljo z 2- ali 4-taktnimi motorji, zaradi česar so dovolj vsestranske za opravljanje skoraj vseh opravil.

 

      Električna kosilnica na nitko je dobra izbira za ljudi, ki se želijo izogniti delu z bencinom in oljem. Zahvaljujoč napredku v proizvodnji zagotavljajo enako moč prirezovanja kot modeli na bencin. So lahke, enostavne za manevriranje, tihe in so preproste za vzdrževanje.

      Električna kosilnica na nitko se napaja na enega od dveh načinov. Žična ima podaljšek, medtem ko brezžična deluje na baterijo in ji zato rečemo baterijska kosilnica na nitko.

 

  • Robotska kosilnica se po vaši trati običajno premika na naključni način, kar pomaga preprečiti nastanek kakršnih koli sledi koles. Polnilne postaje za robotsko kosilnico se lahko navadno skrije izven pogleda, vendar je treba na mesto na kosilnici zato pritrditi obodno žico. Ta obodna žica pove kosilnici, kje so robovi vaše trate. Vse robotske kosilnice so kosilnice za mulčenje, kar pomeni, da ne pobirajo trave, temveč jo razrežejo na drobne pokošene koščke in jih raztresejo, da se razgradijo, tako da se hranila vrnejo v zemljo.
  • Rotacijska kosilnica je nekakšen standard med kosilnicami. Ko večini ljudi omenimo kosilnico, pomislijo na rotacijsko kosilnico. Ima vrtljiva rezila, ki se vrtijo na navpični osi pod rezilno napravo. To ploščo lahko nastavite navzgor ali navzdol, odvisno od višine, ki jo potrebujete za košnjo trate. Rezila sekajo travo, ko se vrtijo, in najbolje delujejo na srednje do visokem rezu. Rotacijska kosilnica je lahko bencinska ali baterijska, pri čemer pa je, zaradi ničelnih emisij in naprednejših baterijskih sistemov, v zadnjem času vse bolj priljubljena slednja.
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Wed, 29 May 2024 15:18:11 GMT