VIKEND AKCIJA! Uporabi kodo: VIKEND

0h
0m
0s
Išči

PlayStation igralne konzole (3)

PlayStation kot blagovna znamka sega v leto 1994, ko je na Japonskem izšla prva konzola PlayStation. Po neuspešnem poskusu združevanja z Nintendom leta 1991 se je Sony odločil izdati lastno konzolo z imenom Playstation 1 ali krajše: PS1. Dosegla je velik uspeh in podjetje Playstation izstrelila med najboljša igričarska podjetja na svetu.

Od takrat se je blagovna znamka PlayStation močno razširila. PlayStation 5 ali PS5 je tako najnovejša domača konzola, po kateri je ogromno povpraševanja.

PLAYSTATION 1 (PS1)

Zgodba o PlayStationu se je začela s PlayStationom iz leta 1994. V času, ko so bile 2D igre standard na konzolah, je na trg poslal 3D in zaslovel. Prvi PlayStation je uporabljal tudi format CD, ki je omogočal več vsebine iger ter obsežno uporabo zvočnih posnetkov in videoposnetkov. Konzola je v času, ko je bil ta format na vrhuncu priljubljenosti, predvajala tudi zvočne zgoščenke.

PLAYSTATION 2 (PS2)

PlayStation 2 se je pojavil leta 2000 in do danes ostaja najbolj priljubljena Sonyjeva konzola. Sonyjeva druga domača konzola, PS2, je imela, v primerjavi s tekmeci, eklektično strojno opremo, kar je dalo dobre rezultate, ko so se razvijalci naučili, kako to izkoristiti. PS2 je kot format za shranjevanje uporabljal tudi DVD-je, medtem ko je podpiral tudi predvajanje DVD filmov. Pravzaprav je bil velik razlog za nakup PS2 v prvih dneh ta, da je bil v primerjavi s samostojnimi enotami v tistem času razmeroma poceni DVD predvajalnik.

PLAYSTATION 3 (PS3)

PlayStation 3, leta 2006, je bil Sonyjev tretji vstop v prostor domače konzole in je s prodajnega vidika najšibkejša domača konzola podjetja. PS3 je v prvem letu ali dveh na trgu preživel težke čase, predvsem zaradi prodajne cene 499 $ za osnovni model ter suše kakovostnih iger, ki so bile videti slabše od njihovih kolegov - Xbox 360.

Sprva slaba tehnična zmogljivost konzole PS3 je bila posledica njenih specifikacij, ki so vključevale po meri izdelan procesor Cell, skupaj s sedmimi satelitskimi procesnimi enotami, imenovanimi SPU. Padec cen, ubijalske ekskluzive in razvijalci, ki so se postopoma spoprijeli z eksotično strojno opremo, so povzročili, da se je prodaja PlayStation 3 postopoma močno povečala.

PLAYSTATION 4 (PS4)

Playstation 4, iz leta 2013, je ponudil močno, a razvijalcem prijazno konzolo, ki je prehitela tudi tekmece v tistem času. Novi krmilnik je ponujal sledilno ploščico, gumb za skupno rabo za deljenje posnetkov zaslona in videoposnetkov na spletu, svetlobno vrstico in vgrajen zvočnik.

Sony in z njim povezani studii so ponudili tudi veliko fantastičnih iger, kar je pomagalo, da je konzola PlayStation 4 postala druga najbolj priljubljena PlayStation naprava vseh časov. Edina resnična pomanjkljivost PS4 je, da ni združljiva z igrami PS2 ali PS3.

Leta 2016 smo videli tudi lansiranje PS4 Pro, ki je v bistvu nadgradnja srednje generacije in ne začetek povsem nove generacije. Konzola PS4 Pro je ponudila nadgrajen CPU in GPU, kar je odprlo vrata igranju iger v ločljivosti 4K s tako imenovanim upodabljanjem šahovnice (PlayStation 4 je na splošno ciljal na ločljivosti 1080p). Številni razvijalci so popravili svoje starejše PS4 igre, da bi podpirale višje ločljivosti in/ali bolj gladko delovanje, medtem ko so nove izdaje ponujale tudi izboljšave za igralce, ki igrajo na PS4 Pro.

PLAYSTATION 5 (PS5)

PlayStation 5 je bila trgu predstavljena novembra 2020. Konzola trenutne generacije je na voljo v dveh različicah, in sicer z diskovnim pogonom ali digitalno konzolo brez diskovnega pogona. PS5 cena je dolgo časa vzbujala govorice med gamerji, zdaj pa čakanja več ni. Cena je konkurenčna ostalim konzolam.

PS5 ima veliko nadgradnjo konjskih moči, saj nova konzola sprejme AMD-jev zmogljiv osemjedrni procesor Zen 2, ter podporo za 4K igranje iger in tehnologijo sledenja žarkov. Druga pomembna nadgradnja konzole PlayStation 5 je Tempest 3D Engine za 3D zvok, ki v igri omogoča bolj potopni zvok. Dobimo tudi nadgrajen krmilnik, ki ponuja številne odlične funkcije in največjo spremembo dizajna po dolgem času.

Ena največjih nadgradenj konzole PlayStation 5 pa je vsekakor shranjevanje, saj PS5 uporablja najsodobnejši SSD z dramatično hitrejšimi hitrostmi branja/pisanja. To ima več neposrednih prednosti, z bliskovito hitrimi časi nalaganja v igrah z odprtim svetom in, zahvaljujoč tehnologiji stiskanja SSD-ja, veliko manjšimi namestitvami iger. Odpira celo vrata za veliko hitrejše potovanje skozi odprte svetove.

Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Sat, 02 Mar 2024 07:49:31 GMT