VIKEND AKCIJA! Uporabi kodo: VIKEND

0h
0m
0s
Išči

Monitorji (1223)

Monitor ali ekran za računalnik je okno v dušo osebnega računalnika. Brez pravega zaslona bo vse, kar počnete v vašem sistemu, videti slabo, ne glede na to, ali igrate igre, gledate ali urejate fotografije in video ali samo berete besedilo na svojih najljubših spletnih mestih.

Prodajalci strojne opreme razumejo, kako se izkušnja z različnimi specifikacijami in funkcijami zaslona spreminja, toda katere funkcije in specifikacije so najbolj dragocene za vašo uporabo monitorja? Ali bi morali kupiti ločljivost 4K, 1440p, 1080p ali preprosto HD ločljivost – in kakšna je razlika? Koliko so pomembne hitrosti osveževanja in odzivni časi? Ali so stvari, kot so brez utripanja, način nizke modre svetlobe, G-Sync in FreeSync, ključne?

Nasveti za hitro nakupovanje monitorja

Določite glavni namen svojega monitorja: igranje iger (gaming), profesionalna ali splošna uporaba. Na splošno bi morali igralci iger dati prednost hitrim stopnjam osveževanja in nizkim odzivnim časom, strokovnjaki bi morali dati prednost natančnosti barv, uporabniki splošne uporabe pa imajo manj specifične potrebe, vendar se bodo pogosto odločili za monitor z visokokontrastno ploščo VA.

  • Višja kot je ločljivost, boljša je slika.

Ločljivost monitorja vam pove, koliko slikovnih pik ima monitor v formatu širine x višine. 1920 x 1080 (znana tudi kot 1080p, Full HD (FHD) in HD) je najmanjša ločljivost, ki jo potrebujete. Vendar boste dobili ostrejše slike s QHD in še ostrejše s 4K.

  • Pomembna je tudi velikost.

Gostota slikovnih pik ima velik vpliv na kakovost monitorja, za najboljšo pa velja 109 slikovnih pik na palec (ppi). Večji monitor bo imel nizko gostoto slikovnih pik, če je nižja ločljivost. Za gledanje s tipične razdalje namizja je 32 palcev dovolj 'veliko'. Ni težko najti 32-palčnega gaming ali splošnega monitorja z ločljivostjo 4K za manj kot 1000 EUR.

  • Hitrost osveževanja: večja je boljša.

To vam pove, kolikokrat se vaš monitor posodobi z novimi informacijami na sekundo in se meri v hercih (Hz). Večje številke so enake boljšim, bolj gladkim in manj napetim slikam. Hitrost osveževanja je še posebej pomembna za igralce iger, ki bodo želeli monitor z vsaj 75 Hz (večina monitorjev, zasnovanih za igranje iger, ponuja vsaj 120 Hz), v kombinaciji z najnižjim odzivnim časom, ki ga lahko najdete. Če ne igrate iger, bi morala biti hitrost osveževanja 60 Hz.

  • Odzivni časi:

Krajši je boljši, vendar to ni velika prednost, razen če igrate igre. Odzivni čas vam pove, koliko časa potrebuje monitor, da spremeni posamezne slikovne pike iz črne v belo ali, če ima odzivni čas GTG, iz enega odtenka sive barve v drugega. Daljši odzivni časi lahko pomenijo zamegljenost gibanja pri igranju iger ali gledanju hitrih videoposnetkov. Za igralne monitorje je najvišji odzivni čas, ki ga boste verjetno videli, 5 ms, medtem ko imajo najhitrejši gaming monitorji lahko odzivni čas le 0,5 ms.

  • Tehnologija plošče:

TN monitorji so najhitrejši, a najcenejši, zaradi slabše kakovosti slike pri gledanju iz bočnega kota. Monitorji IPS imajo nekoliko hitrejši odzivni čas in bolje prikazujejo barve kot VA plošče, vendar imajo VA monitorji najboljši kontrast od vseh treh vrst plošč.

  • Razmislite o ukrivljenem monitorju.

Ukrivljeni monitorji naj bi vašo izkušnjo naredili bolj poglobljeno, z velikim vidnim poljem in naj bi manj obremenjevali oči. Lahko pa so nagnjeni k bleščanju pri gledanju iz določenih kotov (svetlobni viri prihajajo iz različnih zornih kotov namesto iz enega). Učinkoviti ukrivljeni monitorji so običajno ultra široki in merijo vsaj 30 palcev, kar pa je pogojeno tudi z višjo ceno.

 

Med najbolj iskanimi računalniškimi ekrani so vsekakor tisti znamk Dell, HP, Acer, Asus in Apple ter Samsung, kar se tiče specifikacij pa 144hz in 240hz monitor ter 4K ekran.

Prev
Next
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Thu, 30 May 2024 23:15:32 GMT