Išči

Indukcijske kuhalne plošče (167)

Kuhalna plošča je naprava, ki se uporablja za segrevanje hrane. Lahko je del štedilnika ali samostojna prenosna enota. Običajno jih poganjata elektrika ali plin, v redkih primerih pa tudi olje ali druga vrsta energije. Kuhalne plošče so različnih vrst: najpogostejši sta plinska in električna.

Plinska kuhalna plošča

Kuhalna plošča na plin je običajno sestavljena iz enega ali več plinskih gorilnikov s sistemom za uravnavanje jakosti ognja. V njih se običajno nahajajo vgrajeni vžigalniki ali signalne luči (starejši modeli), mnogi modeli pa imajo tudi varnostni zaklep, ki onemogoča nevarno uhajanje plina. Med najbolj iskane spadajo plinske kuhalne plošče Beko, Bosch, Miele in Gorenje, čedalje bolj pa postajajo priljubljene plošče s 5 kuhališči ali več.

Električna kuhalna plošča

Električna kuhalna plošča je običajno steklo-keramična ali indukcijska.

  • Steklokeramična kuhalna plošča sestoji iz nizkoekspanzijske termične steklo-keramike, ki prevaja infrardeče žarke. Površina, ki jo obsevajo, posledično rdeče žari, halogenski grelniki pod njo pa jo segrevajo ter skrbijo, da je na otip vroča. Njena prednost se vsekakor skriva v tem, da se lahko moč vročine uravnava hitro in zelo učinkovito. Med najbolj iskane spada steklokeramična kuhalna plošča Bosch, še posebno pkn645fp1e.
  • Indukcijska kuhalna plošča ali indukcija deluje na principu električnega segrevanja kuhalne ploskve s pomočjo magnetne indukcije. Ker indukcijsko segrevanje ploskev ogreva neposredno, lahko z njo v trenutku dosežemo skokovite viške in padce temperature.

Za kuhanje na tovrstni plošči mora biti posoda, ki jo uporabljamo iz železomagnetne kovine, npr. iz nerjavečega jekla. Lahko pa si omislimo tudi železov disk, ki ga najprej položimo na ploščo, nanj pa posodo iz bakra, stekla, ne-magnetnega nerjavečega jekla ali aluminija in tako ploščo pretentamo.

Kuhanje na indukcijo je zelo učinkovito, kar pomeni, da v kuhinjo ne spušča veliko toplote, lahko jo hitro ugasnemo, za nameček pa ima tudi več varnostnih prednosti kot plinske. Prav tako jih je preprosto očistiti, saj sama površina kuhalne ploskve nikoli ne postane izjemno vroča. Med najbolj iskane indukcijske kuhalne plošče spadajo Electrolux indukcijska kuhalna plošča ehi6340fok, Bosch pxe645fc1e ter pib645b17e, Gorenje, AEG ter Candy.

  • Kombinirana kuhalna plošča je nekakšen hibrid med steklokeramično in indukcijsko, plinsko in indukcijsko (kuhalna plošča na 2 plina in 2 indukciji), plinsko in električno ter celo kuhalno ploščo in pečico. Med najbolj zaželenimi so gotovo tiste znamke Bosch, precej iskane pa so tudi Gorenjeve in Electroluxove, še posebno ehg46341fk. Njihova prednost je gotova ta, da združuje najboljše obeh svetov: indukcijski del se lahko tako npr. uporablja za hitro vretje vode, plinski del pa za počasno kuhanje golaža in drugih jedi, katerih čar priprave je ravno v dolgotrajnem počasnem brbotanju.

Ventilacija in izpuhi

Nad kuhalnimi ploščami je običajno nameščena kuhinjska napa, ki zrak očisti neželenih vonjev, ki so posledica kuhanja. Ker so običajno nameščene nad ploščo, njihova montaža predstavlja težavo v primeru kuhinj odprtega tipa, kjer se kuhalna plošča nahaja na kuhinjskem otoku, zato so v ta namen ustvarili kuhalne plošče z napo. Kuhalna plošča z napo kuhinjskih plinov ne vleče navzgor, temveč navzdol, zaradi česar namestitev nad ploščo ni potrebna, vendar pa so nekoliko manj učinkovite, saj težko posrkajo paro, ki prihaja iz višjih loncev.
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov
Cached: Wed, 28 Feb 2024 07:15:58 GMT