Kategorije Filtri Kaj te zanima?
0 0
0
Big Bang Info Računalništvo 3 razlogi zakaj tablični računalniki še niso rekli zadnje besede
Računalništvo

3 razlogi zakaj tablični računalniki še niso rekli zadnje besede

Seznam vseh člankov
22.09.2017.

Tablični računalniki so s svojim prihodom napovedovali revolucijo v svetu računalništva in internetnih vsebin. Preskok iz prenosnih računalnikov na tablični računalnik se je zdel kot da bi se znašli sredi futurističnega filma – kar naenkrat so bile vsebine dosegljive kjerkoli je bil Wi-Fi ali LTE omrežje. S prihodom prvih večjih pametnih telefonov se je začel njihov zaton, saj smo ugotovili, da je 5-inčni pametni telefon dovolj velik, da lahko vsebine beremo tudi na njem. A tablični računalniki so se letos začeli vračati – proizvajalci jih niso nehali proizvajati in mi smo našli mnoge nove načine, zakaj so še vedno bolj uporabni, kot smo si prej priznali.


Preberite 3 razloge, zakaj je tablični računalnik še vedno »in« in preverite njegove prednosti pred pametnim telefonom, ki ga večkrat izpodrine.

 

1. Ne glede na starost uporabnika, je tablični računalnik odlično orodje za izobraževanje in izkoriščanje prostega časa

Za otroke je tablični računalnik odlična didaktična igrača, ki jo s pomočjo mnogoterih aplikacij za učenje in izobraževanje lahko uporabljajo za zabavno in ne stresno učenje. Za tiste malo manjše pa odlično orodje za predvajanje risank in glasbenih spotov njihovih najljubših pesmic. Pri tem vas ni treba skrbeti, da bi otroci nehote izbrisali kakšno pomembno datoteko, kot jih lahko na računalniku. Odrasli bodo cenili tablične računalnike predvsem zato, ker so priročne in jih lahko vzamete kamorkoli – na potovanja, v čakalnice ali na kavč. Prednost je seveda v tem, da za razliko od računalnika ali mobilnega telefona, pri tabličnem računalniku lahko odmislite telefonske klice, če želite, službeno pošto ali okornost prenosnikov. S tabličnim računalnikom boste uživali samo v tistih vsebinah, ki si jih boste sami želeli brati ali gledati. Brez drugih motilcev. Za razliko od prenosnih računalnikov, lahko na tablicah še vedno naložite ogromno aplikacij, ki so izdelane za pametne telefone in tablične računalnike. Tablični računalniki se v zadnjem času pogosto znajdejo tudi na kuhinjskih pultih – kuhanje s pomočjo receptov na spletu je vsekakor prevetrilo standardni meni vsakega gospodinjstva. Tablice pa so pri tem uporabne tudi zaradi svoje zasnove – gladke površine, katerih zaslon zlahka samo obrišete.

2. Povezovanje z drugimi napravami – pametni dom na eni napravi

Verjetno najbolj razširjena uporaba tabličnih računalnikov je poslušanje glasbe in gledanje videev. Zaradi same omejenosti zvočne izkušnje na tabličnih računalnikih je povezovanje z brezžičnimi zvočniki na poti ali v vašem domu odličen način, kako predvajati vsebino s spleta – hitro in brez prižiganja računalnika. Veliko staršev se odloči za sodobne različice baby monitorjev, ki so z napredkom tehnologije presegli običajne glasovne monitorje in sedaj zajemajo tudi video. Tablica je odličen pripomoček, da otroka s pomočjo kamere ali druge pametne naprave tudi vidite, ne samo slišite v drugi sobi. Prihodnost je tu in je že sedaj pametna – s povezovanjem s tabličnim računalnikom imate ves dom na dosegu z eno samo napravo. Pozabite na mnogotere daljinske upravljalce in imejte multi-funkcijsko napravo v obliki tabličnega računalnika, ki poleg zabave nudi tudi upravljanje vašega doma. Prižgite luči, uravnavajte glasnost televizorja, prižgite pečico ali ugasnite klimo. Vse to lahko počnete na tabličnem računalniku.

3. Dostopne cene

Cene tablic so do sedaj že precej padle –to se predvsem pozna pri razmerju med zmogljivostjo tabličnih računalnikov ter ceno. Strojna oprema je v večini primerov primerljiva s telefoni in manj zmogljivimi računalniki. Razlike v ceni različic, ki imajo povezljivost Wi-Fi ali LTE pa so se tudi občutno zmanjšale in sedaj lahko LTE verzijo dobite že z minimalnim doplačilom od osnovnega Wi-Fi modela. Prednost povezljivosti, tudi ko niste v Wi-Fi omrežju, so seveda zelo dobrodošle predvsem za popotnike. Tablični računalniki prav tako omogočajo več prostora za shranjevanje in predvsem daljšo življenjsko dobo baterije pri intenzivni uporabi. Vse je seveda odvisno od zmogljivosti tablice, večina pa seveda omogoča razširitev spomina s spominsko kartico. Veliko je razlogov, zakaj tablice kljub vse bolj zmogljivim pametnim telefonom v našem žepu še niso izumrle. Vsi pa se najbrž strinjamo, da je ležerno jutranje prebiranje vsebin na internetu precej bolj udobno in sproščujoče na 10-inčnem zaslonu tablice kot na 5-inčnem ekranu telefona.    

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Prepričani smo, da ti bodo naše e-novice res všeč in da z nami ne boš več v zadregi, kakšno rojstnodnevno darilo kupiti mami. Vseeno pa potrebujemo tvoje soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.