Išči
Big BangInfoGospodinjstvoPrenosna klima ali kako tudi v vročini ostati na hladnem?
Gospodinjstvo

Kako tudi v vročini ostati na hladnem?

02.08.2022.

Slovenija in svet se to poletje nenehno spopadata z vročinskimi valovi. Vročino občutimo tako na prostem kot v zaprtih prostorih – vpliva lahko na naše zdravje, počutje in učinkovitost. Zato poleg osvežitev dobro dene prijetno ohlajeno ozračje, kar omogočajo prenosne- klimatske naprave.

Medtem ko bivalne in druge prostore lahko hladimo tudi drugače, denimo tako, da omejimo dostop toplega zraka, okna za dlje časa odpiramo zjutraj ali zvečer, jih zasenčimo ali spustimo rolete, ta možnost ne deluje povsod.

V največji vročini, razumljivo, število nakupov klimatskih naprav najbolj naraste, a težava nastopi, ko so montažerji zaradi navala zasedeni ali pa dopustniško odsotni. Najboljši čas za nakup je zato spomladi – da visoke poletne temperature pričakamo pripravljeni. Njihova raba se sicer ne obrestuje le v vročini, ko omogočajo hlajenje, temveč tudi pozneje, saj lahko sodobne klimatske naprave, kot je prenosna klima Gorenje KAM26THP, prostore tudi ogrevajo. Pri tem je vse bolj treba paziti tudi na varčevanje z energijo – vlada je zato omejila hlajenje v stavbah v državni lasti na 25 stopinj Celzija; med 18. in 7. uro ter ob sobotah, nedeljah in praznikih pa je zapovedala, naj ne sega pod 28 stopinj Celzija.

 

Prednosti prenosnih klim

Kakšno klimatsko napravo bomo odnesli domov, je odvisno od več dejavnikov.

Klimatske naprave v grobem delimo na montažne in prenosne. Prve delujejo v enem – tako imenovane split – ali več prostorih hkrati – multisplit – in jih odlikujeta zmogljivost ter hitrost hlajenja. Ker imajo navadno notranjo in zunanjo enoto, potrebujemo pomoč strokovnjaka pri namestitvi na steno v prostoru in na zunanji del zgradbe.

Tega pri prenosni klimi ni, saj nima zunanje enote, kar gre v prid tistim, ki želijo zunanjost zgradbe pustiti nedotaknjeno ali pa si posega v nepremičnino ne morejo oziroma ne smejo privoščiti, ker jo, na primer, najemajo in ni njihova last. Ker je prenosna, lahko svojo nalogo opravi v vseh prostorih po vrsti ter z vami odpotuje tudi na počitnice. Zato je izjemno priročna in čeprav je manjša in nekoliko manj zmogljiva, še vedno učinkovito služi svojemu namenu.

Pred nakupom

Kljub temu, da je precej preprosto definirati, ali je za nas bolj primerna fiksna ali prenosna klimatska naprava, se je pred nakupom zadnje treba vprašati še, kako velike prostore pravzaprav želimo hladiti. Če so manjše velikosti, bo – tudi zaradi varčevanja z energijo – dovolj že ventilator. Glavna razlika med ventilatorjem in prenosno klimo je ta, da nas ventilator sicer ohladi, vendar pa ne zmanjšuje temperature v prostoru. Ventilatorji znajo biti sicer precej glasni in moteči, medtem ko so klimatske naprave nekoliko tišje in manj slišne. Vseeno preverimo, kako glasne so, da se izognemo neprijetnim presenečenjem. Da bo nakup smiseln tudi v odnosu do okolja, pa lahko preverimo še, v kateri energijski razred spada naprava, ki si jo ogledujemo.

Poleg tega je pomembno razmisliti, kje v prostoru bo prenosna klimatska naprava stala – najbolje, da nekje ob oknu, da bo lahko odvajala topel zrak. Kljub prenosljivosti se je treba zavedati, da te naprave v povprečju tehtajo okrog trideset kilogramov. Jih bomo zmožni prenašati iz prostora v prostor?

Dandanes sicer lahko marsikatero upravljamo na daljavo – ne le z daljinskim upravljalnikom, temveč tudi preko wi-fi povezave – tako se tudi te naprave pridružujejo vse širši družini pametnih naprav.

Upravljanje na daljavo

Prenosna klima z gretjem – to je zaradi čim večje učinkovitosti, ekonomičnosti delovanja in prijetnega občutka toplote izvedeno s pomočjo kompresorja – in sposobnostjo razvlaževanja QLIMA PH635 ima na primer vgrajen wifi-modul. Tako vaš pametni telefon z uporabo brezplačne mobilne aplikacije NetHome Plus deluje kot daljinski upravljalnik za zagon in zaustavitev ali vmesnik za upravljanje naprave na daljavo. Vgrajeno ima tudi klasično daljinsko upravljanje, za ohišjem skriti LCD-zaslon, časovnik in protiprašni pralni filter. Njen efekt »cool-down« za večjo moč hlajenja izkorišča kondenzirano vlago, ki se nato odvede iz prostora skupaj z vročim zrakom. Notranji rezervoar za to ni potreben.

 

Medtem ko je ta do okolja prijazna naprava primerna za sobe prostornine 85–110 m3 in se njen razpon nastavitev temperature giblje med 18 in 35 stopinjami Celzija, model P528 ustreza prostornini 80–105 m3 in omogoča le hlajenje (tudi preko brezžične povezave), ne pa tudi ogrevanja.

 

Vprašanje večnamenskosti

Ker torej vse prenosne klimatske naprave nimajo funkcije ogrevanja, je treba razmišljati praktično. Nam kaj takšnega pride prav le v vročini in imamo glede na velikost, obliko in težo naprave na voljo prostor, kamor jo bomo lahko pospravili, ko bo sezona mimo ali bi raje ubili dve muhi na en mah in jo koristili tako za hlajenje kot za ogrevanje? Cenovno so gotovo bolj ugodne že zato, ker so nared takoj, ko jih pripeljemo domov, fiksne naprave pa terjajo dodaten čas in denar zaradi namestitve.

 

Kot smo že omenili, lahko cev za odvod toplega zraka prenosnih klimatskih naprav usmerimo skozi okno, a obenem to pomeni manjšo energetsko učinkovitost in uhajanje zraka, ki smo ga prilagodili svojim željam in potrebam. Druga možnost so zračniki ali druge stenske odprtine; tretja pa naprave brez odvodne cevi, ki zrak zajamejo v zadnji del enote. Vlaga tam skozi membrano izhlapeva, hladen zrak pa ventilator nato potisne naprej in v prostor. Ta opcija sicer ni primerna za prostore z veliko vlage – imajo pa številne takšne naprave že funkcijo razvlaževanja, s čimer prostore branijo pred nastankom plesni, tiste, ki se v njih zadržujejo, pa obvarujejo pred razvojem bolezni. Primer takšne naprave je prenosna klima BEKO BP209H. 

 

 

Kako torej povečati energetsko učinkovitost in poskrbeti za odvod zraka, ki vas ne bo oviral? Imamo rešitev. 

Uravnavanje izmenjave zraka

Inovativna rešitev, ki uravnava izmenjavo zraka in odvaja izpušni zrak iz prenosne klimatske naprave, je tesnilo za okno Airlock 100, ki ga namestimo med okno in okenski okvir, Poleg uravnavanja izmenjave in odvajanja izpušnega zraka onemogoča vstop škodljivcev v prostor, ne prepušča dežja, ter, kar je zelo pomembno, če ne najpomembnejše – v prostor ne spušča toplega zraka od zunaj. Namestiti ga je mogoče v le nekaj minutah, prilega pa se vsakršnim oknom (levim ali desnim krilom, strešnim oknom ipd.) – do obsega 400 cm oz. 560 cm v večji različici. Izjema so le vrtljiva okna. Okna lahko brez težav zapremo, ne da bi morali pred tem tesnilo sneti; uporabno pa je celo leto tudi za druge naprave, ki odvajajo zrak.

Če želimo odvod prenosne klime namestiti na balkonska vrata pa je prava izbira tesnilo Airlock 1000, ki je primerno za odprtine do obsega 560 cm. 

 

 

Imate dodatna vprašanja? Pustite jih v komentarju ali se obrnite na naše izkušene videosvetovalce. Želimo vam prijetno in ohlajeno poletje.

Cached: Wed, 28 Feb 2024 22:39:36 GMT