Kategorije Filtri Kaj te zanima?
0 0
0
Big Bang Info Prosti čas [Testirali smo] GoXtreme Full Dome 360
Prosti čas

[Testirali smo] GoXtreme Full Dome 360

Seznam vseh člankov
03.03.2017.

Testirali smo 360 stopinjsko kamero GoXtreme Full Dome 360. Oglejte si, kako se je odrezala na testu. 

Športne kamere danes niso več redkost in na trgu je odlična ponudba razno raznih kamer, ki pokrivajo zelo širok spekter cen, s čimer so dostopne praktično vsakemu rekreativcu. Pred kratkim, pa se je na trgu pojavil nov segment kamer, ki znajo zajemati na vse strani oziroma tako imenovane 360° video posnetke. To odpira nove možnosti kreativnim ustvarjalcem video posnetkov. Uporaba tukaj ni omejena samo na športne navdušence, ampak se takšne kamere povsem super znajdejo tudi na kakšnem brezpilotnem kopterju ali pa v rokah vlogerja.

vzorcna_360_fotografija


Kakorkoli že, verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so cene takšnih kamer lahko hitro kar zelo zasoljene. Ravno zaradi tega pa je kamera GoXtreme Full Dome 360 toliko bolj privlačna – njena cena je zelo dostopna za to kar ponuja.

Sama kamera je čisto solidno izdelana in glede na ceno presenetljivo prinaša v paketu še priročno stojalo s krogelno glavo. Poleg navodil in drugih papirjev je v škatli le še kabel za polnjenje baterije, ki pa nima priložene polnilne enote, zato bo potrebno poseči po polnilcu telefona ali pa kakršnikoli USB vtičnici, ki je pod napetostjo. V kolikor doma nimate odveč kakšne dokaj hitre micro SD kartice bo potrebno kupiti tudi to – kamera namreč snema na micro SD kartico, ki jo vtaknete v režo, ki se nahaja pod gumijastim pokrovom na spodnjem robu kamere. goxtreme_full_dome_360_012
Glede na to, da gre za kamero, ki je namenjena nekoliko bolj ekstremni rabi, me je pri izdelavi zmotila le odsotnost odpornosti na vodo in prah, a pri tej ceni se takšen manjko še lahko opraviči. Sicer nisem hotel preizkusiti moje hipoteze, a verjetno ji ne bo hudega zaradi kakšne kaplje vode – ampak, saj veste, testirajte na lastno odgovornost. Gotovo bo najbolje poseči po opcijskem vodotesnem ohišju, ki je omenjeno na uradni spletni strani proizvajalce in bo, upam, na voljo tudi pri nas. Kamera je precej enostavna za uporabo, saj lahko izbirate med načinom snemanja ali načinom zajema fotografij in to je bolj kot ne vse. Nastavitve boste najlažje uporabljali, če si na svoj pametni telefon prenesete aplikacijo SYVR360 (na voljo tako za iOS, kot tudi za Android telefone), s katero se lahko povežete na GoXtrme kamero in z njo upravljate kar preko zaslona na telefonu. Poleg nastavitev je z aplikacijo možen ogled in prenos datotek s kamere v telefon ter živi predogled s kamere na telefonu v več različnih načinih (sferični, VR, 360° …). Saj bi rekel, da je to super prikladno za nastavljanje kadra, ampak pri zajemo 360° video posnetkov samo kadriranje nekako ni več tako pomembno, kajne? Je pa tudi res, da med snemanjem ne morete skriti ničesar zadaj za kamero. Plusi in minusi :).


360° stopinjski zajem fotografij ali videev

Kamera ima na prednji in zadnji strani nameščeni leči, ki na senzorja rišeta sferični sliki. Vsaka od leča zajame približno 220° vidnega polja v vse smeri, kar je več kot dovolj, da se kasneje sestavi slika, ki pokriva celotno sfero. Dve leči pomenita tudi dva senzorja in posledično to pomeni dvakrat več podatkov, ki jih je potrebno zapisati na kartico. To omenjam iz dveh razlogov. Prvi je ta, da verjetno ne bo odveč, če za tole kamero kupite nekoliko hitrejšo kartico. Drugi razlog pa se tiče kakovosti slike, ki jo snema tale kamera ozirom kar velika večina takšnih kamer na trgu ta trenutek, če smo pošteni.

Za kaj torej gre? Kamera zajema video v ločljivosti 1920 × 960 slikovnih pik. Dvakrat. To pomeni kar veliko količino podatkov, ki jih je potrebno hkrati zapiati na kartico. Zaradi tega je sam video signal kar konkretno kompresiran, zaradi česar se izgubi nekaj kakovosti že na sami kameri. Kasneje pa se celoten video prekodira še vsaj dvakrat, preden si ga lahko vaši prijatelji ogledajo na spletu. Če je vse to zvenelo precej tehnično je kratka verzija tega tole: kakovost 360° vide posnetkov z večino kamer, ki jih trenitno najdete na trgu ni pretirano dobra in GoXtreme pri tem ni izjema.
goxtreme_full_dome_360_011
Kljub vsemu temu pa je ustvarjenje in gledanje teh vsebin še vedno sila zabavno. Segment je še dokaj svež, tehnologija pa v povojih, zato v prihodnje lahko pričakujemo izboljšano kakovost. Do takrat pa so rešitve, kot je GoXtreme Full Dome 360 zelo dobra rešitev za navdušence, ki bi radi pomočili prste v ta novi svet interaktivnih video posnetkov.

Spodaj si lahko ogledate fotografijo, ki je nastala s pomočjo te kamere, hkrati pa si lahko ogledate še kratek sprehod po Ljubljani. Za izdelavo takšnega videa pa sem se po snemanju moral kar malo znajti, ker sem bil pač prelen, da bi odprl navodila in se poglobil, priznam. Morda je zato na mestu, da na hitro pogledamo še delovni proces, ki vaše posnetke spravi na YouTube, ki ima vgrajeno podporo za 360° video posnetke in je kot nalašč za distribucijo vaših izdelkov. Preden nadaljujem bi opozoril le na eno zadevo – če boste posnetke gledali na telefonu, jih obvezno glejte v YouTube aplikaciji in ne znotraj drugih aplikacij, ki znajo predvajati YouTube posnetke.

Namig: Med gledanjem videa z miško ali prstom podrsaj levo/desno/gor/dol.  
 

Zajem 360° videa

Prvi korak je torej snemanje, ki je prepuščeno vaši domišliji. Športanje, vloganje, interaktivni ogledi nepremičnin … karkoli si že zamislite.

V naslednjem koraku je potrebno video posnetke spraviti na računalnik. Tukaj lahko uporabite priloženi kabel ali pa čitalec kartic. Ko so datoteke na disku je potrebno posnetke spraviti v obliko, ki jo razume YouTube. To storite s pomočjo namiznega predvajalnika Symax360. Spodaj desno boste videli YouTube gumb. Po pritisku na gumb lahko nastavite še začeten kader (kam bo obrnjena slika, ko se bo video začel predvajati), nato pa z pritiskom gumba “Confirm” pridete do pogovornega okna v katerem izberete kakovost (predlagam čim višjo) ter mesto, kamor želite shraniti pretvorjeno datoteko.

Od tu dalje imate dve možnosti. Prva je ta, da video naložite direktno na YouTube, pri čemer bo YouTube samodejno prepoznal, da gre za 360° video posnetek in bo samodejno poskrbel za vse podrobnosti. Druga možnost pa je nadaljnja obdelava s pomočjo progrmaa za video motažo. Jaz sem dva različna posnetka združil s pomočjo progrmaa Adobe Premiere Pro. Pri montaži sem uporabil enake nastavitve ločljivosti, kot jo je imel pretvorjeni posnetek, ter zadevo nato z istimi nastavitvami tudi izvozil. Zadnji korak je spet nalaganje na YouTube, pri čemer sistem ponovno zazna tip posnetka in opravi vse potrebne zadeve namesto vas. Screen Shot 2017-03-03 at 10.47.56
Posnetke si je nato mogoče ogledati tako na računalniku, kot tudi na telefonu, pri čemer bi še enkrat opozoril, da je ogled na telefonu obvezen preko YouTube aplikacije, na računalniku pa preko Chrome brskalnika. Tako kot sem omenil, so te tehnologije še nekoliko v povojih. V kolikor želite res super izkušnjo pa priporočam uporabo VR očal, ki vas bodo še bolj potopila v dogajanje.

Oglejte si še galerijo kamere GoXtreme Full Dome 360 


Izškatljil, stestiral in spisal: Uroš Miklavčič  

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Prepričani smo, da ti bodo naše e-novice res všeč in da z nami ne boš več v zadregi, kakšno rojstnodnevno darilo kupiti mami. Vseeno pa potrebujemo tvoje soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.