Kategorije Filtri Izberi kategorijo

Naročite varno in enostavno prek spleta ali pa prek telefonske številke 01 362 60 00. Da boste kar se da hitro prišli do izbranih izdelkov, izberite brezplačni osebni prevzem na prevzemnih točkah po vsej Sloveniji, Big Bang dostavo ali hitro dostavo na območju Ljubljane. Več TUKAJ.

Zapri
0 0
0
Big Bang Info Računalništvo Delo od doma: Kako postanemo gospodarji svojega časa?
Računalništvo

Delo od doma: Kako postanemo gospodarji svojega časa?

Seznam vseh člankov
23.12.2020.

Delo od doma omogoča bolj prilagodljiv urnik, vendar le, če si znamo stvari organizirati in učinkovito razporediti. V nasprotnem primeru lahko zapademo v popoln kaos. Škarje in platno imamo v svojih rokah bolj kot kdaj koli prej, zato je pomembno, da čas izkoristimo maksimalno in v svoj prid. Ker delo od doma ni le trend, temveč postaja oblika dela prihodnosti, je dobro, da poznamo nekaj namigov, kako si ustvariti čim bolj prijetno in produktivno službeno aktivnost.

Uredimo si delovni kotiček

Čeprav se zdi mogoče privlačno seljenje iz prostora v prostor in pogosto spreminjanje delovnega okolja, je dokazano, da to škodljivo vpliva na storilnost. Zato priporočamo, da si rezervirate en kotiček sobe ter si v njem ustvarite malo osebno pisarno, kjer boste opravljali izključno službena opravila. V delovnem kotičku naj vas spremljajo tako obvezne stvari, ki jih potrebujete za opravljanje dela, kot tudi kakšen osebni predmet za dodatno motivacijo.

Ne pozabite poskrbeti za udobje. Priskrbite si udoben stol, v katerem lahko sedite osem ur na dan, poiščite mesto z dobro naravno svetlobo in posnemajte organizacijo pisalne mize, ki ste jo imeli v službi. A pri tem ne pozabite ključnega – delovna površina mora biti vedno urejena. Enkrat na teden si vzemite čas in si uredite svoj delovni kotiček. Tako boste tudi takoj našli stvari, ki jih v danem trenutku potrebujete.

Zastavimo si urnik

Nobena skrivnost ni, da je ključ do vsakega uspeha v pametnem načrtovanju. Kolikor se le da, načrtujte delovni teden vnaprej in s tem seznanite tudi svojo družino, da vas pri delu ne bo motila. Naloge bodo namreč opravljene veliko lažje in hitreje, če se jih boste lotili premišljeno in načrtovano. Tako vam obveznosti ne bodo uhajale iz glave.

Ob koncu dneva je idealen čas, da si pripravite načrt za naslednje jutro. Vprašajte se, katere so tri najnujnejše stvari, ki jih morate narediti. Lotite se jih takoj naslednje jutro, tako vas bo psihološki vpliv opravljenega dela spodbujal tudi v naslednjih delovnih urah.

Načrtujmo odmore

Tako kot odmore potrebujejo otroci v šoli, jih potrebujete tudi vi, ko delate stvari za službo. Ker možgani ne zmorejo delati s polno paro celotnih osem ur, jim moramo zagotoviti ustrezno število odmorov. Po številnih raziskavah naj bi bili ljudje povprečno najbolj učinkoviti s 52-minutnim intervalom miselnega dela, ki mu sledi 17-minutni odmor, zato poskrbite, da ne boste ves dan za računalnikom. Odmore si boste brez slabe vzeli, če jih boste, prav tako kot delo, načrtovali v naprej. A ne samo, kdaj jih boste imeli, pač pa tudi, kako jih boste izkoristili. Boste pojedli kosilo, šli na krajši sprehod? Vse to določite.

Vsekakor je priporočljivo, da so odmori čim bolj aktivni. Pozor: odmor ne pomeni, da bomo vmes brskali po telefonu, brali novice itd. Izkoristite ga tako, da boste poskrbeli za telo in možgane.

 

Ustvarimo rutino

Rutina v naše življenje vnaša disciplino, red in sprostitev, saj zaradi nje nismo na trnih, kaj nas bo presenetilo in po možnosti vrglo iz tira. Čeprav je ena večjih prednosti dela od doma, da vam ni treba začeti in končati ob točno določeni uri, saj si delovni čas si lahko razporejate sami, pa vas ista stvar lahko tepe po glavi. Hitro se namreč ujamemo v past in se kar ne lotimo dela. Zato je vzpostavitev rutine nujna.

Določite si uro, ob kateri boste začeli, in se je vestno držite. Vse svoje jutranje aktivnosti omejite le na najnujnejše, da maksimalno izkoristite spanec. Tako boste spodbudili delovno vnemo in tudi prej zaključili službene dolžnosti ter ujeli še kakšno svetlo minuto dneva. Seveda pri tem upoštevajte svoje želje in bioritem, kdaj ste za delo najbolj pripravljeni.

Mimogrede – ne pozabite se preobleči v kolikor toliko delovna oblačila. Delo v pižami namreč podzavestno slabo vpliva na motivacijo in samopodobo.

Prepoznajmo tatove časa

Telefonski klici, brskanje po spletu, pogledovanje na instagram, nenačrtovano hitro kuhanje kave ... Vse to so tatovi našega časa, saj nam preusmerijo pozornost od dela. Ko se vrnete nazaj v 'delovno okolje', namreč ponovno potrebujete kar nekaj časa, da se spet spravite v delovni pogon.

Opazujte se v klasičnem delovnem dnevu in ugotovite, katere dejavnosti vam vzamejo največ časa, ter jih ustrezno prilagodite. Ker nas doma obkroža tudi družina, jo seznanite s svojim službeni urnikom, saj vam v nasprotnem primeru lahko tudi bližnji jemljejo dragoceni čas, zaradi česar se delo podaljša.

Investirajmo v delovno opremo

Ključna za dobro in čim prej opravljeno delo je tudi primerna in kakovostna oprema. Če kdaj, je zdaj pravi čas, da investirate v nakup opreme, ki vam bo čim bolj približala naprave, ki sicer jih uporabljate v službi. Kot kaže, bo namreč delo od doma postalo novodobni način življenja, zato se investicija splača, sploh ker je posredno povezana z vašim počutjem in zdravjem.

Ključni del je kakovostna računalniška oprema, ki jo najdete v Big Bangu. To so: računalnik, zaslon, miška, slušalke, tudi tipkovnica in morda celo tablica. Računalnik naj bo zmogljiv, da boste delo opravili čim hitreje, hkrati pa naj ne zasede veliko prostora. Praviloma so stacionarni računalniki zmogljivejši. Pred nakupom računalnika imejte vedno v mislih predvsem to, koliko in za kaj ga boste potrebovali. Bodite pozorni, da ima računalnik čim več prostora za shranjevanje podatkov, idealno je vsaj en terabajt. Dobro je, da ima ob nakupu že nameščene windowse in office, sicer je to dodatni strošek.

Četudi tipkovnice pri prenosnikih ne potrebujete, vam jo priporočamo, če je vaše delo tudi po več ur na dan vezano na računalnik. Omogoča namreč več udobja pri pisanju. Najbolj praktične so brezžične tipkovnice, s katerimi se lahko povežete tudi s pametno televizijo. Enako je z miško. Nekateri sicer zmorejo brez nje, vendar vam pri malo zahtevnejših opravilih lahko močno olajša delo.

Preverite tudi ponudbo ergonomskih mišk. Ne pozabite na printerje, slušalke pa tudi konferenčne komplete, ki vam bodo olajšali številne sestanke, ki so se preselili na splet. S pravo opremo bo namreč tudi vaše delo učinkovitejše. Ko se boste tako naslednjič lotili dela od doma, se zavedajte, da ste s svojo izbiro sami gospodarji svojega časa.

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.
Zatvori

Facebook Pixel
Google Ads
Doubleclick
Adverta
RTB House
Teads

Google Analytics
Google Optimize
Hotjar