Svetovanje
Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Računalništvo Kako preveriti, ali vam kdo krade WiFi signal?
Računalništvo

Kako preveriti, ali vam kdo krade WiFi signal?

Seznam vseh člankov
26.09.2017.

Doma ste, uživate po napornem tednu in odločite se, da boste večer posvetili gledanju serij in filmov iz postelje. Zaženete Netflix, si izberete sezono najljubše serije, nato pa začne nagajati internet. Kaj se dogaja?

Je napaka pri operaterju? Ga res morate klicati ob 22. uri zvečer in čakati 20 minut na liniji na prostega operaterja, da preverite, kje se je zataknilo? Ste morda pomislili na drugo opcijo – na to, da vam sosed krade internetno povezavo, kar avtomatsko povzroča poslabšanje kvalitete in upočasnitev? Kako ugotoviti, kdo je krivec in kje se v resnici skriva srž vseh težav?

Najdite kradljivca

Vsaka naprava nosi svoj IP naslov, ki je viden, ko se priključi na javno ali zasebno internetno omrežje. S svojimi napravami se prijavite na domač internet (saj veste, dom je tam, kjer se telefon avtomatsko poveže na WiFi omrežje), zaženite WiFi in preverite zavihek v nastavitvah, kjer je zavedeno, katere naprave so povezane z vašim ruterjem. Na spletu boste našli kar nekaj možnosti in brezplačnih programov, s katerimi preverite števila in imena naprav, ki uporabljajo vaš internet. Ko boste imeli seznam naprav, morate najprej identificirati tiste, ki pripadajo vam. Računalnik je po navadi poimenovan po vas ali po katerikoli drugem imenu, ki se ga zlahka prepozna, vaš pametni telefon in tablica pa nosita ime proizvajalca, zato ne boste imeli težav pri povezovanju lastnikov z njihovimi napravami. V kolikor boste imeli probleme pri identificiranju, uporabite preprost trik – enega za drugim izklapljajte aparate ali jim onemogočite povezovanje z WiFi-jem, hkrati pa si na list papirja zapisujte, katero ime se iz seznama aktivnih povezanih naprav skrije, da boste vedeli za naslednjič. Ko boste našli vsiljivca, ki ne pripada med vaše štiri stene doma, boste vedeli, da se nekdo drug poslužuje prednosti vašega brezžičnega omrežja.

Ali ste vedeli, da so v Zvezni državi Michigan kazensko ovadili osebo, ki je v avtomobilu na parkirišču pred restavracijo »kradla« internetni signal, brala elektronsko pošto in brskala po spletu? Tožilci so ob koncu sodnega procesa ugotovili, da se »zločinec« niti v enem trenutku ni zavedal, da je to, kar je počel, ilegalno dejanje, a je vseeno bil obsojen za svoj zločin.

Zaščitite WiFi

Tudi, ko opazite, da nekdo drug »visi« na vašem omrežju, ne boste mogli zlahka ugotoviti, kdo je to. No, razen, če se poženete v sosedovo hišo in začnete preverjati imena njegovih naprav, a to iskreno odsvetujemo. Na srečo ta podatek ni pomemben. Ključno je, da kodirate WiFi omrežje, in to po navadi zadostuje, da se izobčencev rešite. Morda ni potrebno iskati krivca v drugih, ampak se zavedamo, da vzrok za počasno povezavo tiči kje drugje. Predlagamo, da v vsakem primeru zavarujete svoje WiFi omrežje, saj je znanih veliko primerov, ko so se nepridipravi prijavili na tuj internet in počeli nelegalne stvari preko spleta, kar privede do neljubih opravkov s policisti, ki si jih definitivno ne želite. Pomemben je proces kodiranja omrežja, kot je WPA2 ali WiFi zaščiten dostop. Kar je pri tem postopku izredno pomembno, je, da ne potrebujete znanja programerja, da bi vam uspelo priti do cilja, saj je potrebno zgolj naložiti WPA2 in določiti geslo za svoje omrežje. Pri izbiri gesla bodite pozorni, da ne bo enostavno, da se ne glasi »geslo« ali »12345« in da ni to zgolj vaše ime ter priimek, saj ga bodo drugi hitro ugotovili. Nastavitve ruterja so dostopne na spletni strani http://192.168.1.1., kjer se boste morali prijaviti s svojim uporabniškim imenom in geslom (podatke dobite v navodilih, ki so prišla poleg ruterja). Tu dodajte novo geslo in se prepričajte, da boste zavarovali svoj WiFi. V kolikor je vaše omrežje že kodirano, a nekdo vseeno uporablja vaš signal, poskusite z menjavo gesla, nato pa spremljajte, kaj se bo izcimilo iz tega. Če nekdo še vedno vztraja pri kraji, je najboljša rešitev, da resetirate ruter in ga vrnete v tovarniške nastavitve ter začnete znova, kar pomeni: določiti boste morali novo geslo, omogočiti kodiranje, izbrati nov SSID in tako dalje.

Kako izboljšati počasen internet

Lahko se zgodi, da na koncu ugotovite, da popolnoma nihče ne »vlamlja« v vaše WiFi omrežje, temveč je le vaš internet izredno počasen in ga je potrebno nadgraditi. Preverite hitrost svojega interneta in primerjajte številko s tisto, ki jo plačujete in je zapisana v pogodbi. Morda je potrebno le nadgraditi ruter, saj stare različice upočasnjujejo njegovo moč. V nasprotnem primeru se posvetujte z operaterjem in preverite, kako lahko rešite nastalo težavo.

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.