Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Zdravje in nega Zakaj je dobro imeti zobno prho?
Zdravje in nega

Zakaj je dobro imeti zobno prho?

Seznam vseh člankov
31.01.2018.

Najlepši občutek, ko se zvečer odpravljate spat? Gladki in čisti zobje ter vedenje, da smo varni pred zobnim kariesom in oblogami. Zobje so ogledalo naše urejenosti, polepšajo nasmeh in veliko povedo o ustni higieni, ki se kaže v videzu ter vonju.

Slaba ustna higiena ima dolgotrajne posledice

Dobra ustna higiena se začne že v otroštvu. Staršem je bilo že od naših malih nog pomembno, da smo se naučili uporabljati zobno ščetko in znali z mehkim zapestjem upravljati z njo po ustni votlini. Ali ste vedeli, da kar četrtina ameriških otrok, starih med dvemi in petimi leti, trpi za zobnim kariesom? V starosti od šest do 11 let je čez lužo omenjena nadloga najpogostejša kronična bolezen, kar v veliki meri vpliva na učenčeve izostanke od pouka. Med 14 in 17 letom je karies pogostejši od gripe, učenci, ki med zobobolom pišejo teste, pa se pri rezultatih slabše izkažejo, kot se tisti, ki jih bolečina ne moti in ne spravlja v obup. Večina oseb v odrasli dobi trpi za boleznijo dlesni, a le slabi dve tretjini je zaradi tega v zadnjih šestih mesecih obiskalo zobozdravnika. Najmlajši neprestano posnemajo in se učijo, zato je izredno pomembno, da smo jim kot starši pravi vzor do zdrave ustne votline in lepega nasmeha. Ustna higiena močno vpliva tudi na našo samozavest in samopodobo - odrasli, ki trpijo zaradi nezdravega zobovja, se velikokrat izogibajo smejanju in govorjenju, vsako socialno interakcijo z drugimi pa zaradi tega jemljejo kot povod za tesnobno stanje in slabše razpoloženje. Slabše zdravje zob močno vpliva na kvaliteto življenja odraslega človeka, prehranjevanje postaja vedno težje in posledično odrasla oseba vedno pogosteje posega po revni, nepolni, pusti hrani, ki še poslabša naše splošno zdravstveno stanje. Poleg tega karies in bolezni dlesni privedejo do različnih resnih bolezni, ki omejujejo stil in način življenja posameznika.

Zopna prha kot dodana vrednost čiščenju zob

Vsi smo bili že velikokrat seznanjeni o pravilnem ščetkanju z namenom, da bi ohranili zdrave, čiste in nepoškodovane zobe, a le redki so razmišljali o nadgradnji - o zobni prhi. Zobna prha je naprava, namenjena čiščenju zobovja. Pod pritiskom curek vode špricne na zobno površino in odstrani ostanke hrane ter ostalo umazanijo okoli dlesni in med zobmi. Je dodana vrednost osnovni ustni higieni - njena uporaba je vsekakor priporočena in dobrodošla, saj pomeni dodaten "trud", ki vodi do sijočega nasmeha in zdravih zob, ki pomenijo bolj brezskrbno starost. [pullquote]Zobne obloge povzročajo zobno gnilobo in vnetje dlesni, ne pa koščki hrane, ki se zaustavijo med zobmi.[/pullquote] Čisti medzobni prostori so pomembni, uporaba nitke pa prezahtevna, zamudna, včasih pa tudi preboleča za dlesni. Namesto nje so se razvijalci odločili za ustno prho - njena uporaba je enostavna in učinkovita. Čiščenje traja le 60 sekund; s pritiskom na gumb tehnologija z mikrosunkom potisne mešanico zraka in vode v medzobni prostor, ga ščisti in ubrani pred zobnim kamnom. Zaradi vitke cevi je čiščenje težje dostopnih mest izredno enostavno - brez zobne prhe namreč pustimo nedotaknjenih kar skoraj 40 % celotnih zobnih površin, ki se večinoma nahajajo v medzobnih prostorih. Izredno pomembno je, da zobe očistimo temeljito, saj si s tem prihranimo čas in bolečine pri zobozdravniku. https://www.youtube.com/watch?v=qADGTz6YsP4

Pri zobni prhi ni omejitev

Bistveni namen zobne prhe je, da z odstranjevanjem ostankov hrane pripravi "podlago" za čiščenje oblog s ščetko ali nitko. Ne pozabimo, da zobna prha ne nadomesti ščetkanja ali nitkanja, temveč odstranjuje koščke hrane, ki jih je z navadnimi "prijemi" težko odstraniti. Uporablja se pri osebah s prevlekami, z mostovi, z nameščenim fiksnim zobnim aparatom, pri tistih, ki imajo zobe izredno stisnjene in nepravilno postavljene, z implantanti, s parodontalno boleznijo in s slabim ustnim zadahom, za katerega so največkrat krive bakterije na jeziku, ki jih moramo samo odstraniti in se zadahu izogniti.

Kratek vodnik po zobnih prhah

Poznamo štiri skupine zobnih prh, ki so si med seboj različne v obliki, v velikosti vodnih rezeroarjev, ceni in programih. Namizne vodne prhe so od vseh najbolj "okorne". Stati morajo blizu vtičnice, saj jih elektrika napaja tudi takrat, ko čistite zobe. Prenosne in majhne prhe se napajajo z baterijo in so primerne za potovanja. Tretja skupina prh je tista, ki se priklopi na pipo, četrto pa se lahko uporablja pod tušem. Ne poganja jo baterija, temveč curek iz tuša. Na tržišču obstaja že veliko vrst različnih zobnih prh, a vsem so skupni nekateri sestavni deli. Zobna prha je sestavljena iz rezervoarja za vodo, nastavka za zobno prho z majhnim premerom (v primeru družinskih prh so nastavki različnih barv, da jih člani družine ločijo med seboj), gumbom za kontrolo pritiska in ročajem. Pri zobni prhi lahko nastavljamo moč tlaka. Svetujemo vam, da prvotno začnete z nižjim tlakom in si ga dodajate postopoma. Vodni curek usmerite na rob dlesni por pravim kotom, usta rahlo priprite, preprečite škropljenje, začnite pa pri zadnjih zobeh ter se počasi pomikajte proti sredini. Na tržišču prevladujejo štiri znamke zobnih prh, ki navdušujejo s kvaliteto ter vzbujajo zadovoljstvo strank: Sonicare, Waterpik, Panasonic in Oral B. Zobna prha HX8331/01 ZOBNA PRHA SONICARE AIRFLOSS ULTRA Najbolj priljubljena zobna prha na naših policah predele med zobm očisti preprosto in učinkovito. Lahko jo uporabljate z ustno ali navadno vodo, klinično dokazano pa na zdravje dlesni enako dobro vpliva kot zobna nitka. Odstrani do 99,9 % zobnih oblog in kariesa med zobmi. S svojim visokozmogljivim nastavkom poveča učinkovitost tehnologije zraka in mikrokapljic, da je čiščenje še učinkoviteje kot kadarkoli prej. Čiščenje traja le 60 sekund na dan, a to je dovolj, da preko celega dneva izražate svež nasmeh in čisto ustno votlino. Zobna prha WP100 DRUŽ. USTNA PRHA WATERPIK Zobna prha WP100 je namenjena vsej družini - odstranjuje tiste dele ustne votline, ki jih nitka ne doseže. Omogoča kar desetstopenjsko nastavitev zraka, kar zagotavlja udobje in učinkovitost popolnoma vsakega posameznika. Jakostne stopnje od 1 do 10 in rezervoar s kapacitet 600 ml zadostuje za 90 sekund. Poleg standardnega nastavka boste dobili še nastavek za čiščenje jezika, nastavek za čiščenje impantantov, zobnih kron, za globje čiščenje itd. Naprava zmanjša krvavitve in vnetje ter prispeva k zdravju zob. Zobna prha EW1411H845 ZOBNA PRHA PANASONIC Prha, ki izpira umazanijo tudi iz paradontalnih žepkov, ima novo razvito interdentalno funkcijo, ki je idealna za čiščenje medzobnih prostorov. Panasonicova originalna tehnologija vodne črpalke generira močan vodni curek s tlakom okoli 590 kPa. Na različne načine poskrbi za našo ustno higieno: - Interdentalni način: z njim se zmanjša poraba vode, saj se vodni curek prekinja z določenim intervalom. - Air in način: primeren za čiščenje zobnih žepkov, saj vsesava zrak.

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.