Svetovanje
Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Pametni dom Pametni dom - varnost in udobje na dlani
Pametni dom

Pametni dom - varnost in udobje na dlani

Seznam vseh člankov
19.01.2017.

Spoznajte pametni dom, ki si ga lahko privoščite, ga sami vzpostavite in uživate v vseh prednostih, ki jih ta prinaša. Berite dalje in predstavili vam bomo naprave, ki vam bodo z neskončnimi možnostmi razširile obzorje.

Kaj je pametni dom?

Živimo v svetu, kjer nas pametne naprave obkrožajo domala na vsakem koraku. Pametni telefoni, ki so pravzaprav pravi mali računalniki, pametne ure, ki so podaljšek vašega telefona, pametni avtomobili, ki parkirajo brez voznika, pametni roboti, ki nam lajšajo dnevna opravila (ali celo odigrajo koncert) ... zakaj bi torej bilo vaš dom drugačen? Zakaj vam ne bi olajšal življenja in vsakodnevnih opravil? V nadaljevanju vam predstavljamo naprave, s katerimi lahko zares zelo enostavno običajen dom spremenite v precej bolj pametnega.

Kako začeti?

Vsi vemo, da je lahko vstop v svet avtomatizacije zelo težaven, če se še nikoli prej nismo srečali s to pametno tehnologijo. Katero strojno opremo potrebujemo? Kako deluje? Kaj moramo narediti, da bo vse delovalo? Brez skrbi. Sodobne naprave, ki bodo vaš dom spremenile v pametno domovanje so izredno enostavne za uporabo, delujejo tako, kot si zaželite in zamislite vi, so sodobno oblikovane in kar je zagotovo najlepše – izredno cenovno dostopne. Od tega, kar si v svojem domu želite, pa je seveda odvisno tudi to, kaj boste za delovanje potrebovali. Svoj dom boste tako lahko spremljali in upravljali iz kjerkoli in kadarkoli. Tudi iz udobja bazena na drugem koncu sveta.

Spremljajte dogajanje doma od kjerkoli - pametni dom Big Bang

Naprave, ki bodo spremenile vaše domovanje v pametni dom.

Naprave za avtomatizacijo doma predstavljajo popolnoma integriran nabor cenovno dostopnih izdelkov, ki so med seboj povezani s programsko opremo in vam pomagajo nadzirati, spremljati in varovati vaš dom, bolj kot si sploh lahko predstavljate. V trenutku, ko odprete prve naprave, boste ugotovili, da imate pred seboj nekaj posebnega. Na svoj pametni telefon ali tablico si namestite brezplačno aplikacijo mydlink Home in vse bo še boljše. Zakaj? Ker se VSI izdelki pogovarjajo med seboj na tekoč, pameten način, tako da je nastavitev hitra in intuitivna, nadaljnji nadzor in obveščanje pa natančno prilagojena vašim željam, točno tako, kot ju nastavite.

Začetni komplet za avtomatizacijo doma

Vsi izdelki za avtomatizacijo doma so v prodaji na voljo posamično. A najhitrejši in najlažji način, da svoj dom spremenimo v pametnega, je z uporabo začetnega kompleta Smart Home HD Starter Kit, ki v eni škatli vsebuje vse, kar potrebujete. Začetni komplet Smart Home HD Starter Kit vsebuje:

 • pametni vtič,
 • brezžični senzor gibanja in
 • zaslon visoke ločljivosti.

Skratka, to je idealen začetni paket, s katerim bomo lahko nastavili in nadzirali želeno električno napravo (in nadzirali njeno porabo energije), nastavili samodejno sprožitev glede na zaznano gibanje ter si ogledali, kaj natančno se dogaja doma, medtem ko smo mi za vogalom ali pa na drugem koncu sveta. In seveda, prav tako kot pri vseh drugih izdelkih je tudi tu nastavitev enostavna, hitra in intuitivna z uporabo brezplačne aplikacije za pametni telefon ali tablico.

dlink pametni dom - komplet

Začetni komplet za varovanje doma

Ta varnostni komplet vsebuje bistveni del ekosistema in sicer osrednjo povezovalno postajo, ki predstavlja temelj, na katerem sloni komunikacija med električnimi in baterijsko vodenimi senzorji in sirenami ter drugim delom brezžično povezanih naprav v sistemu. Ko že govorimo o tem, naj izpostavimo, da lahko z električno sireno, ki lahko deluje na baterije in zelo pametnim senzorjem za vrata in okna (oba sta sestavna dela tega varnostnega kompleta) nastavimo poljubno število možnosti alarma glede na zaznano odpiranje vrat ali oken. Ko uporabimo še kamero visoke ločljivosti lahko ob prijavi natančno vidimo, kaj se dogaja doma. Tako lahko, medtem ko nas ni doma, še vedno vidimo, kaj se tam dogaja. Seveda je ta varnostni komplet le začetek celotne zgodbe. Kot bomo videli v nadaljevanju, je v ekosistemu veliko izdelkov, ki nam omogočajo nadziranje, spremljanje, avtomatizacijo in varovanje našega doma. To, kar je bilo še ne dolgo nazaj v domeni peščice bogatih in slavnih oseb, je zdaj zlahka dostopno tudi nam za veliko manj denarja, kot si morda mislimo.

Začetni komplet za pametni dom - Big Bang

Poznamo dve vrsti naprav za pametni dom

Produkte za pametni dom delimo na dva sklopa, prvi se povežejo direktno z domačim omrežjem preko ruterja in drugi sklop produktov, ki se povežejo s pomočjo osrednje povezovalne postaje hub.

Naprave, ki se povežejo direktno v vaše omrežje

Pametne naprave za komuniciranje med seboj in našo aplikacijo na telefonu uporabljajo dva različna načina. V prvem sklopu produkti komunicirajo direktno preko domačega brezžičnega  omrežja (preko usmerjevalnika ali po domače ruterja). Ti produkti se napajajo večinom direktno iz električnega omrežja. Potrebujemo le pametni telefon in internetno omrežje. Če ta zapis toreje berete iz udobja domačega kavča na pametnem telefonu, že imate vse potrbno za namestitev pametnih naprav. Voila!

Pametne kamere

Pametna kamera so naše oči, kadar nas ni doma. S pomočjo telefona ali tablice lahko od koderkoli spremljamo dogajanja v našem domu. Zahvaljujoč tehnologiji, ki omogoča snemanje ponoči nam pametna kamera nudi 24 urno rešitev nadzora. Razvoj pametnih kamer je tako hiter, da imamo na izbiro vse možne kakovosti prikazane slike in tudi kot snemanja kamere ni več ovira, saj na trg že prihajajo 180 in 360 stopinjske kamere. Kamere snamejo tudi zvok in tako, da smo takoj obveščeni, če kamere zazna previsoke ravni zvoka ali nenavadno dejavnost zunaj običajnega časa.

spremljajte dogajanje doma kjerkoli - pametni dom big bang
Omogočajo:

 • Spremljanje dogajanja doma od koderkoli,
 • spremljanje kakovosti in trdnosti spanca vašega malčka,
 • spremljanje delavcev, varušk, prve zabave vašega otroka ...
 • spremljanje dogajanja podnevi in ponoči / kamera snema tudi v prostorih brez svetlobe,
 • zaznavanje zvoka in spremembe v gibanju,
 • spremljanje vikenda, počitniške hišice, gorske koče ...

pametna kamera - pametni dom Big Bang

Pametna vtičnica

Predstavljajte si, da lahko prižigate električne naprave v svojem domu le z dotikom na pametni telefon ali tablico. Na vlaku na poti domov ali iz službe. Zdaj pa si predstavljate, da jih lahko ugasnemo po tem, ko smo že odšli od doma, ker smo nanje v naglici pozabili. In zdaj si predstavljajte še, da bi bil takšen nadzor povezan tudi z detektorjem gibanja za še boljšo avtomatizacijo. To omogoča pametna vtičnica.

 • Možnost vklopa in izklopa naprav na daljavo.
 • Zagotovimo si nadzor nad vsemi vtičnicami v svojem domu – od koderkoli. Kadarkoli.
 • Spremljajmo porabo posameznih naprav, ki so priključene na pametno vtičnico.
 • Poskrbimo za varnost, vtičnica sama zazna pregrevanje in se avtomatično izklopi.

pametna vtičnica - pametni dom Big Bang

Senzorji gibanja

Ko vstopimo v sobo, se luč samodejno prižge, glasba začne igrati, nam pa ni treba niti migniti s prstom. To in mnogo, mnogo več omogočajo senzorji gibanja.

 • Dejanja sprožajo senzorje, sami pa upravljamo kakšne akcije sledijo dejanjem.
 • Povežimo senzor, pametno vtičnico in prevzamemo popoln nadzor nad svojim domom.
 • Med dopustovanjem imamo skrbi, da bi nepridipravi poskusili vstopiti v naš dom. Senzor gibanja nam bo na telefon javil vsakršno gibanje.
 • Senzorji zaznavajo dim, gibanje, poskuse vloma, nenačrtovan izliv vode kot je poplava, nepravilno delovanje naprav, ki so priključene na vodo in podobno …

pametni senzorji - pametni dom Big Bang

Električna sirena

Z močnim zvokom opozori, da je nekaj narobe, lahko jo povežemo z vsemi napravami pametnega doma. Sirena je kompaktna in jo priključimo neposredno v električno vtičnico, tako da ne potrebujemo nobenih dodatnih kablov. Ima možnost, da nam pošlje obvestila na mobilno napravo, če se sproži. Tako bomo vedno vedeli, kaj se dogaja doma ne glede na to, kje smo. Sireno lahko uporabljamo na različne načine. Povežemo jo s senzorjem za vodo, da nas takoj obvesti o začetku morebitne poplave. Če jo povežemo z detektorjem gibanja, bo delovala kot proti vlomni alarm, če pa jo povežemo z detektorjem dima, bo podvojila zvok v primeru zaznanega dima ali požara.

Naj pametni dom dela za vas

Naprave, ki se napajajo s pomočjo baterije in za komuniciranje potrebujejo napravo HUB

Drugi sklop produktov, gre večinoma za manjše senzorje, ki se napajajo s pomočjo vgrajenih baterij pa za potrebno komunikacijo potrebujejo osrednjo povezovalno postajo (HUB).  V tej napredni tehnološki revoluciji imamo na voljo razširjen nabor pametnih vtičev, zaslonov, senzorjev in siren, kar predstavlja popolno in previdno zasnovano zbirko naprav, ki omogočajo izjemno fleksibilno in zmogljivo avtomatizacijo doma. Postavimo jih lahko kamorkoli saj ne potrebujejo električne vtičnice. Predsatvitev osrednje povezovalne postaje - HUB Osrednja povezovalna postaja oziroma HUB omogoča, da vsi izdelki pametnega doma sodelujejo in medsebojno komunicirajo. Uporablja radio frekvence in ker je zelo majhen porabnik energije, lahko nekatere izmed naprav delujejo na baterije. Posledično lahko naprave diskretno postavimo na mesta, kjer ni dostopa do električnega omrežja, kot so na primer okvirji oken ali vrat, vratca omaric. Osrednja povezovalna postaja pa vse te naprave povezuje, skrbi za njihovo medsebojno komunikacijo in omogoča najboljšo avtomatizacijo doma doslej. pametni HUB - pametni dom Big Bang  

Senzor gibanja

Je pomemben del pametnega doma. Saj ob zaznanem gibanju mi določimo pravila, kaj naj se zgodi. Vklopi naj se sirena, prižge naj se luč, kamera naj začne snemati ali pa vam samo javi na vaš telefon, da je gibanje zaznano. Lahko, da so se samo otroci vrnili in mi smo o tem obveščeni, kjerkoli že smo in smo brez skrbi.

Senzor dima

Če se začne v hiši kaditi, bomo o tem takoj obveščeni, lahko se vklopi tudi sirena in nam reši življenje. Uporabite enega izmed teh detektorjev na mestu, kjer obstaja nevarnost ali možnost požara, in bodite mirni, saj veste, da je zdaj vaš dom še bolje zavarovan kot le z običajnim alarmom.

Senzor vode

Ne dovolimo, da bi poplava uničila naš dom. Škoda zaradi vode je ena izmed najbolj neprijetnih težav, ki se lahko pripetijo v vašem domu. Če živimo v območju, kjer je visoko tveganje za poplave, je naša klet seveda močno na udaru poplav, a poplave niso vedno omejene le na kleti. Tudi pralni stroj lahko izpusti vodo. Namestimo senzor za vodo ob svoj pralni stroj (za priključitev potrebujemo običajno električno vtičnico) ali katero koli napravo, ki pri delovanju uporablja vodo, ter napeljemo dvometrski kabel, ki bo zaznal puščanje vode, mi pa bomo o prežeči nevarnosti prejeli takojšnje zgodnje opozorilo.

Senzor vrat in oken

Temeljni namen senzorja je, kot nakazuje že njegovo ime, delovati kot senzor na vratih ali oknih, zlasti pa preverjati, ali se odprejo in vas na nek način o tem obvestiti ali pa aktivirati neko dejanje, če to želite. Najprej nam lahko pošlje kratko sporočilo SMS ali e-poštno sporočilo, da so se okna/vrata odprla. Prek pametnega vtiča pa lahko prižge luč, sproži sireno (ali oboje), ali pa začne snemati video preko pametne kamere. Prek senzorja za svetlobo v prostoru pa lahko ugotovite, ali je naš otrok (spet) pustil prižgano luč v svoji sobi. Temperaturni senzor pa nam lahko še preden pridemo domov, sporoči, da je v naši hiši malce prehladno, tako da lahko z daljave prižgemo gretje.

Vstopite v pametni dom

Vse to, pa je šele začetek. Tik pred iztekom leta 2016 smo za vas pripravili tudi dejanski vpogled v delovanje naprav pametnega doma. V trgovinah Big Bang BTC v Ljubljani in Big Bang Kranj si lahko ogledate čisto nova kotička Pametni dom, kjer lahko vse zgoraj omenjene naprave tudi preizkusite, testirate in preverite učinkovitost njihovega delovanja. Seveda pa si bomo prizadevali, da na naših policah in naši spletni strani kot prvi predstavimo novosti na trgu naprav za pametni dom.

784x384-pametni-dom

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.