Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Gospodinjstvo E-odpadke brezplačno oddajte v Big Bangovih poslovalnicah
Gospodinjstvo

E-odpadke brezplačno oddajte v Big Bangovih poslovalnicah

Seznam vseh člankov
04.11.2020.

V vseh poslovalnicah Big Banga lahko v posebne zbiralnike t.i. zelene kote brezplačno oddate svoje stare male aparate, prenosne telefone, baterije in sijalke. Zeleni koti so prijazna mesta za oddajo tovrstnih odpadkov, saj jih dostavite mimogrede ob obisku trgovine.

Postavljeni so bili že leta 2016 v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki pod vodstvom družbe ZEOS, d.o.o.. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS.

Zakaj je potrebno e-odpadke ločeno zbirati

Količina e-odpadkov in odpadnih baterij narašča vsako leto in to kar 3x hitreje v primerjavi z ostalimi odpadki. Zaradi pomanjkanja informacij (zakaj je pomembno, da z njo, ko postane neuporabna, ravnamo pravilno oz. kaj sploh to pomeni ter kje so zbiralniki za tovrstno odpadno opremo) ta odpadek nemalokrat konča med mešanimi komunalnimi odpadki ali na divjih odlagališčih. Odlaganje tovrstnih odpadkov na nepravem mestu lahko povzroči onesnaževanje tal s strupenimi snovmi, ki škodujejo okolju, ljudem in živalim (npr. preko odcednih vod na odlagališčih – urejenih in divjih, preko izgorevanja v zrak v sežigalnicah itd.).

Snovi kot so na primer kadmij, ki povzroča nepopravljive posledice na ledvicah; živo srebro, ki lahko povzroči poškodbe različnih organov, vključno z možgani in ledvicami; fosfor, ki se uporablja kot premaz na CRT monitorjih za resolucijo slike pa je rakotvoren. Po drugi strani pa gre za dragocene surovine, ki jih z neločevanjem za vedno izgubimo. Zato je zelo pomembno, da tovrstne odpadke oddamo na primerna mesta. Eden takih so tudi zeleni koti, ki se nahajajo v vseh poslovalnicah Big Banga, kamor lahko svoje e-odpadke prinesete mimogrede ob obisku trgovine zaradi nakupa.

 

Komu oddaja e-odpadkov v zelene kote koristi

Oddaja starih aparatov v zelene kote koristi:

  • Potrošniku, saj jih odda mimogrede ob nakupu
  • Trgovcu, saj s tem zagotovi uredbi o ravnanju z e-odpadki
  • Okolju, saj se tako izboljša delež pravilno zbranih malih e-naprav/aparatov, ki zaradi njihove velikosti oz. majhnosti hitro pristanejo med mešanimi komunalnimi odpadki ali v naravi
Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.