Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Gospodinjstvo Prednosti rednega sesanja: zakaj je pomembno začeti z rednim sesanjem, če tega še ne počnete, in kako uživati v koristih sesanja, brez sesanja
Gospodinjstvo

Prednosti rednega sesanja: zakaj je pomembno začeti z rednim sesanjem, če tega še ne počnete, in kako uživati v koristih sesanja, brez sesanja

Seznam vseh člankov
17.04.2018.

Verjetno ne poznate prav veliko ljudi, ki uživajo v sesanju. Vleka kompleksne naprave po stanovanju, prestrašene domače živali, nergajoči najstniki, praznjenje nečistoč in prahu … Vse to je del redne rutine sesanja, ki se bi ji večina od nas izognila, če bi bilo le mogoče. A sesalnikov ne uporabljamo zaradi zabave, temveč čistoče, ki jo želimo v našem domu.

Ste vedeli, da človek v 24 urah ustvari približno 1 milijon delcev odmrle kože? Da nam vsak dan izpade med 50 in 100 las? Da se alergeni, ki se nahajajo v dlaki domačih živali, obdržijo tudi po več mesecev. Vse to in še več so razlogi, zaradi katerih je sesanje nujno potrebno.

Redno sesanje bivalnih prostorov je zelo pomembno

Najpomembnejše koristi rednega sesanja so:

  • Higiena v domu: Nekaj hitrih potegov s sesalnikom nas lahko reši prahu in alergenov, še preden ti dobijo priložnost, da bi se nakopičili. Poleg tega se s sesanjem znebimo tudi neželene in nepotrebne umazanije, ki se “zasidra” v preproge.
  • Podaljšana življenjska doba preprog in tepihov: redna skrb in čiščenje bosta pripomogla k bolj svežemu videzu preprog in tepihov dlje časa, poleg tega pa se boste znebili različnih vrst umazanije, ki se “zavleče” med vlakna v preprogi.
  • Izboljšanje zdravja celotne družine: čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, preproge lahko povzročijo marsikatero zdravstveno težavo, ne da bi se tega sploh zavedali. Če živite v okolju, polnem vlage ter vašim preprogam in tepihom ne zagotavljate ustrezne nege, obstaja velika verjetnost, da se bodo v njih razvile plesni. Sicer pa tepihi lahko delujejo kot veliki filtri in past za pršice ter delčke umazanije, ki tako pogosto vplivajo na razvoj alergij in astme.

Kako pogosto sesati?

Glede pogostosti sesanja imamo dobro in slabo novico. Začnimo s slabo: če imate domačega ljubljenčka, vnašate več umazanije v dom ali je vaše gospodinjstvo bolj razgibano, morate čistiti pogosteje, najmanj dvakrat na teden. https://www.youtube.com/watch?v=31Xcn5J-q-Q&index=75&list=PL6CKfy753rHzbCZK6MItPWBdPw0q6rEfZ V primeru normalnega nivoja umazanije bo zadoščalo, če se boste čiščenja s sesalnikom lotili enkrat na teden. Dobra novica je, da se to nanaša na večino prostorov, v katerih se največ zadržujete. To so hodniki, vhod v stanovanje, dnevne sobe in prostori, kjer vaša družina preživi največ časa. Shrambe in sobe za goste ne potrebujejo tako pogostega sesanja, zato bo zadoščalo že, če med enim in drugim sesanjem mineta dva tedna. Večina nas meni, da znamo oceniti, kdaj naša preproga potrebuje čiščenje, in sicer ob dejstvu, ko vidimo umazanijo. To je prepozno - preproga bi morala biti posesana že dolgo nazaj. Večina umazanije se namreč ne obdrži na vlaknih preproge, temveč pade na dno in jo je težko opaziti. Do takrat, ko je umazanija že vidna, pa se umazanije nabere že toliko, da začne povzročati škodo in madeže.

Ali lahko pogosto sesanje škoduje mojim preprogam?

Povsem logično je, da pomislimo, da pogosto sesanje lahko negativno vpliva na naše preproge in da se njihova vlakna zaradi mehanskih potegov obrabljajo. Toda resnica je ravno obratna. Večina preprog je oblikovana tako, da so poškodbe s sesalnikom nemogoče in da jih sesanje dejansko celo neguje. Umazanija, ki se nabira, se s hojo še dodatno utrjuje v preprogo in skozi čas se vlakna poškodujejo. Poleg tega se pri netemeljitem čiščenju lahko zgodi, da umazanija preide tudi na nasprotno stran preproge in se tudi tam pojavijo madeži in vonjave.

V skrbi za zdravje

Bistvo sesanja je v njegovem higienskem in zdravstvenem vidiku, saj izpostavljanje prašnim delcem in ostali umazaniji, ki se nabira v naših domovih, ni priporočljivo. Še posebej to velja za tiste osebe, ki trpijo zaradi alergij, astme ali imajo šibek imunski sistem. Preproge so lahko torej vzrok za poslabšanje zdravstvenih težav, vendar se je tem težavam mogoče enostavno izogniti z rednim sesanjem.

Nasveti za bolj učinkovito sesanje

Vsi vemo, da sesati in posesati ni vedno eno in isto. Netemeljit rezultat sesanja se zgodi pogosto, zato vam v nadaljevanju ponujamo nasvete, kako to opraviti, da boste na koncu zadovoljni:

  • Ne hitite. Strokovnjaki pravijo, da prehitri potegi naprej in nazaj zmanjšajo učinkovitost sesanja tudi do 80%.
  • Sesajte v različnih smereh, saj boste le na ta način odpravili vso umazanijo in hkrati tudi preprečili, da bi bile preproge videti obrabljene.
  • Redno čistite krtače in cevi, saj se znajo na in v njih nabirati nečistoče in lasje, ki ovirajo učinkovitost sesanja.

Ali je možno uživati v koristih posesanega stanovanja ...

... in hkrati ne izkusiti negativnih posledic sesanja, kot so premalo časa za prijetnejše aktivnosti, boleč hrbet, hrup? Da, morda zveni neverjetno, toda to je mogoče! Z robotskimi sesalniki seveda! Leta 2001 jih je prvi lansiral Electrolux in do današnjih dni so postali vsesplošno priljubljeni pri potrošnikih. Omogočajo namreč, da namesto sesanju, svoj čas namenjamo prijetnejšim opravilom, dom pa ostaja vedno čist. Tehnologija je od prvega robotskega sesalnika zelo napredovala, zato najnovejši sesalniki omogočajo popolno čiščenje in izjemno učinkovitost, ki so jo nekaterim prvotnim modelom oporekali. https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=YXoSnLS5N2w Najsodobnejši v svoji kategoriji je nov izdelek Electrolux PUREi9, ki se ponaša s sistemom 3D Vision™ in edinstveno trikotno obliko, ki mu omogoča popolno sesanje vseh, tudi težko dostopnih površin v stanovanju, kot so koti in robovi. Pametni sesalnik se tudi izogiba oviram in po nepotrebnem ne sesa večkrat istih površin, njegova XXL krtača pa uspe v eni potezi počistiti kar 25 cm širine vaših tal. A to še ni vse! Robot Pure i9 z oznako PI91-5SGM ne bo nikoli padel s stopnice, prav tako brez težav obvlada ovire in pragove do višine 22 mm. Poleg tega ima tudi avtomatski sistem prilagajanja moči glede na strukturo tal in je povezan z mobilno aplikacijo za določanje urnika sesanja. Tako boste lahko z njim sesali od kjerkoli in kadarkoli! https://www.youtube.com/watch?v=axqdnE-dOMk&index=77&list=PL6CKfy753rHzbCZK6MItPWBdPw0q6rEfZ

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.