Svetovanje
Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Gospodinjstvo Nova energijska nalepka za belo tehniko
Gospodinjstvo

Nova energijska nalepka za belo tehniko

Seznam vseh člankov
04.03.2021.

V vsakem domu najdemo obilo gospodinjskih aparatov, med njimi tudi hladilnik, pralni stroj, pomivalni stroj, mikrovalove pečice in mnoge druge naprave, ki jih pod skupnim imenom imenujemo Bela tehnika. V mesecu januarju smo vas že seznanili z nekaj koristnimi nasveti, kako lahko doma privarčujete z energijo (članek lahko prebereš tukaj), tokrat pa bomo govorili o energijskih nalepkah, saj so s 1. marcem v veljavo stopile nove energijske nalepke za belo tehniko.

Z uporabo energijsko varčnih hišnih aparatov prihranite dragocene vire in denar. Zato morate pri nakupu hišnega aparata upoštevati tudi nizke vrednosti porabe energije in vode. Od leta 1995 dalje evropska energijska nalepka zagotavlja standardizirane informacije o porabi energije in vode za hišne aparate.

Tehnološki razvoj je v zadnjih nekaj letih je povzročil večjo koncentracijo izdelkov z oznakami z vrednostjo A + ali več. Zato prejšnja nalepka ne izpolnjuje več svoje prvotne funkcije, tako dobro kot doslej. Spremenili pa so se tudi drugi osnovni pogoji, kot na primer vedenje uporabnikov. Zato je napočil čas za prilagoditev obstoječe energijske nalepke. Prvi hišni aparati,  pri katerih boste opazili novo energijsko nalepko, bodo pralni stroji, pralno-sušilni stroji, pomivalni stroji, hladilniki in zamrzovalniki ter vinske vitrine.

 

Najpomembnejša sprememba na novih energijskih nalepkah je odprava razredov energijske učinkovitosti plus, kot je na primer A +++. V bodoče bodo aparati razvrščeni v energijskih razredih od A do G. Nove metode pa bodo uporabljene tudi za merjenje porabe energije in določitev energijskega razreda. V skladu s specifikacijami EU bi morale le-te, kolikor je to mogoče, upoštevati dejansko rabo izdelka in odražati povprečno vedenje potrošnikov. To na primer pomeni, da poraba energije za pralne stroje, pralno-sušilne stroje in pomivalne stroje ne bo več določena na letni ravni, temveč na podlagi 100 obratovalnih ciklov posameznega aparata. Za te aparate bo sedaj na energijski nalepki navedeno tudi trajanje standardnega programa. V primeru pralnih in pralno-sušilnih strojev bo določeno celo najdaljše trajanje programa, ki se ga ne sme prekoračiti.

 

Spreminja se tudi testni program za označevanje pralnih strojev in pralno-sušilnih strojev. Nov program »Eco 40-60« bo prikazan na upravljalni plošči. Pri pomivalnih strojih se bo spremenila tudi sestava standardnih pogrinjkov. Iz teh in iz drugih razlogov trenutnih razredov učinkovitosti ni mogoče neposredno pretvoriti v nove razrede. Poleg tega boste lahko dodatne informacije o izdelku poiskali tudi neposredno preko QR kode, ki je prikazana na energijski nalepki. QR koda vas od 1. 3. 2021 preusmeri v bazo podatkov, ki jo upravlja EU. Tam si lahko ogledate in naložite podatkovne kartice za vse aparate, ki potrebujejo novo energijsko nalepko. Dostop do baze podatkov je možen tudi preko interneta.

 

 

 

 

Nova vzorčna energijska nalepka za pomivalne stroje

Razred energijske učinkovitosti pomivalnih strojev še naprej temelji na programu »Eco«, vendar pa se je preizkusni standard spremenil. Na primer skodelice, lonci in plastični pripomočki bodo uporabljeni za določitev učinkovitosti čiščenja in sušenja. Novost je navedba trajanja programa »Eco«. Ta program je še posebej prijazen do okolja, zato je idealen za običajno umazano posodo, je pa tudi najučinkovitejši program v smislu porabe energije in vode. Tako kot pri pralnih strojih in pralno-sušilnih strojih bo tudi poraba energije temeljila na 100 ciklih pomivanja.

 

 


 


 

 

Nova vzorčna energijska nalepka za pralne stroje

Ena večjih sprememb energijske nalepke za pralne stroje je sprememba testnega programa, na katerega se nanašajo vse vrednosti na nalepkah. Kot na primer poraba energije, ki bo temeljila na 100 ciklih pranja. Novi program »Eco 40-60« je primeren za pranje normalno umazanih tkanin iz bombaža, lana ali mešanih vlaken, ki jih lahko na podlagi njihovega simbola peremo pri 40° C ali 60° C. Naštete tkanine se lahko kombinirajo v istem ciklu pranja. Program »Eco 40-60« je najučinkovitejši program v kombinaciji »poraba energije in vode«.

 

 


 

 

 

Nova vzorčna energijska nalepka za pralno-sušilne stroje

Trenutna energijska nalepka za pralno-sušilne stroje ni bila spremenjena, saj je bila prvič uvedena leta 1996, zato še vedno prikazuje prvotno lestvico od A do G. Ker se pralno-sušilni stroji pogosteje uporabljajo samo za pranje, je nalepka razdeljena na dva dela. Na levi strani nalepke so podane vrednosti za celoten cikel »pranja in sušenja«. Na desni strani nalepke pa so prikazane vrednosti samo za cikel pranja. Vrednosti, ki jih je potrebno navesti na tej nalepki samo za cikel pranja, odražajo spremembe pri obveznih informacijah za novo nalepko pralnega stroja.

 

 

 


 

 

 

Nova vzorčna energijska nalepka za hladilnike in zamrzovalnike

Postopek za določitev energijskega razreda je sedaj bolj celovit. Upošteva vrsto aparata, njegov način delovanja, sobno temperaturo ter število in velikost prostorov za shranjevanje. Preostali elementi na novi energijski nalepki v osnovi ostajajo enaki. Poraba energije se še naprej določa v kWh kot letna poraba (»letno«). Nalepka vsebuje tudi informacije o skupni prostornini vseh hladilnih prostorov in vseh zamrzovalnih prostorov, če obstajajo, ter o emisijah hrupa in razredu emisije hrupa.

 

 


 

 

 

Nova vzorčna energijska nalepka za vinske vitrine

Tako kot pri drugih nalepkah se tudi pri oznaki vinskih vitrin spreminja lestvica razredov energijske učinkovitosti. Poleg tega je tu navedena tudi QR koda in razredi emisij hrupa. Tako kot doslej sta še vedno prikazana letna poraba energije in število običajnih steklenic za vino, ki se jih lahko hrani v vitrini.

 

 

 

 

 

 

Pri naslednjem nakupu bodite zato pozorni na nove energijske nalepke, ki so opisane zgoraj. Z varčevanjem ne samo da privarčujete pri denarju, ampak pomagate ohranjati naš planet zelen za bodoče generacije.

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.