Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Gospodinjstvo Varno zavetje doma nas lahko tudi ogroža – veste, kakšen zrak dihate?
Gospodinjstvo

Varno zavetje doma nas lahko tudi ogroža – veste, kakšen zrak dihate?

Seznam vseh člankov
31.05.2021.

Zmotno je prepričanje, da je onesnaževanje zraka glavna problematika prometnih obremenitev in ostalih vplivov emisij na okolje, saj so študije pokazale, da nas pred onesnaženim zrakom ne ščiti niti varno udobje doma – še več, v zaprtih prostorih je zrak lahko do petkrat bolj onesnažen kot zunaj. In če veste, da v zaprtih prostorih v povprečju preživimo 90 % časa, je ta podatek zelo zaskrbljujoč.

 

A povedati vam moramo, da rešitev obstaja, saj so moči združili norveški inženirji, znanstveniki in starši, ki želijo sebi in svojim najdražjim omogočiti kakovosten in čist zrak ter posledično bolj zdravo in spodbudno okolje s pozitivnimi vplivi dolgoročno gledano. Inovativno rešitev so poimenovali Airthings, njihovo sporočilo pa je izredno preprosto: dihajmo boljši zrak in živimo boljše.

 

Radon je najpogostejši vzrok za nastanek pljučnega raka med nekadilci

V zadnjih letih so nevarnosti zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku v zaprtih prostorih postale pereča tematika, saj so težave postale vedno bolj opazne in izrazite. Strokovnjaki že dolgo opozarjajo na glavnega onesnaževalca zraka v zaprtih prostorih, saj je vsak deseti pljučni rak njegova posledica – govorimo seveda o radonu. Radioaktivni plin, ki je naravno prisoten v zemeljski skorji, je brez barve, vonja in okusa. Na prostem se radon dvigne v višje ležeče sloje atmosfere, v zaprtih prostorih pa se akumulira in lahko posledično doseže nevarne koncentracije, kar se odraža kot najpogostejši vzrok za nastanek pljučnega raka med nekadilci, pri kadilcih pa zaseda nečastno drugo mesto, tik za samim kajenjem. Ocene stroke kažejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadlih produktov.

 

 

Kako se zavarovati pred negativnimi posledicami radona?

Ker je radon plin brez barve, vonja in okusa lahko njegovo vrednost ugotovimo zgolj na en način – z meritvami. Na visoke vsebnosti radioaktivnega plina morajo biti še posebej pozorne družine, ki so svoja domovanja postavile na kraških in prodnatih podlagah, saj so najvišje koncentracije prepoznane na omenjenih območjih glede na opravljene meritve po Sloveniji. Prvi pametni merilec kakovosti zraka v zaprtih prostorih Airthings Correntium Home je najbolje ocenjen in najbolje prodajan prenosni digitalni detektor radona na trgu, ki deluje na baterije in omogoča merjenje kjerkoli. Za posameznike in družine, ki želijo poleg vrednosti radona v zraku meriti tudi temperaturo in vlažnost v prostoru, pa priporočamo Airthings Wave Radon, ki omogoča spremljanje trenutnih in preteklih vrednosti prek pametnega telefona. Na ta način boste lahko sprejeli ustrezne ukrepe, zaščitili svojo družino in pridobili popoln nadzor nad kakovostjo zraka v svojem domu.

 

42 % primerov astme izvira iz sobivanja z živimi organizmi – plesnijo 

Da bi dihali boljši zrak in posledično živeli boljše, moramo najprej poskrbeti za ustrezne pogoje bivanja. Izredno pozorni moramo biti na primerno vlago v zaprtih prostorih ter ustrezno temperaturo, saj neprimerne vrednosti pospešujejo razrast plesni in ostalih bakterij, ki posledično povzročajo obolenje dihal. Med najbolj prepoznanimi obolenji dihal so zastopani astmatiki, strokovnjaki pa ocenjujejo, da je kar 42 % primerov izvira zaradi izpostavljenosti plesni v zaprtih prostorih. Pomembno je, da se proaktivno lotimo preprečevanja nastanka plesni v zaprtih prostorih, saj ne le, da povzroča astmo, temveč sproža tudi alergije in sčasoma uniči lastnino. Pametni merilec kakovosti zraka Airthings Wave Mini bo odlična izbira za tiste, ki želite spremljati tveganje za pojav plesni in jo pravočasno preprečiti. Wave Mini hkrati meri temperaturo, vlago in hlapne organske spojine, z namenom izboljšanja kakovosti zraka.

 

Naj kakovost zraka v prostoru ne vpliva na zdravje vaše družine in sodelavcev

Kakovosten zrak bi morali zaznati kot svež in prijeten vdih, le tak za naše zdravje ne bi povzročal tveganja. Žal pa onesnažen zrak v zaprtih prostorih zajema širok spekter najrazličnejših snovi, ki negativno vplivajo na naše zdravje. Poleg že omenjenega radona in plesni med onesnaževalce spadajo tudi cigaretni dim, ogljikov dioksid, hlapne organske spojine ter ostale snovi.

Sveže očiščeni poslovni prostori, v pisarni težek vonj po čistilih, ki deluje sveže in čisto. Na novo vseljeno stanovanje ali pravkar zgrajena hiša, sveže popleskana, opremljena z novim pohištvom – tudi ta deluje sveže in čisto. A ob tem se ne zavedamo, da živimo v sicer navidezno varnih zaprtih prostorih, ki se kopajo v strupenih snoveh, ki postopoma prehajajo v naš organizem in se v njem nalagajo. Vsi zaprti prostori pa niso izpostavljeni enako visokim tveganjem, saj so tveganja odvisna od uporabe materialov, čistil, namena uporabe prostora in seveda – zračenja.

 

Da bi se v svojem domu ali pisarni počutili popolnoma varne in si zagotovili kakovosten in boljši zrak za svoje najdražje vam priporočamo uporabo merilca Airthings Wave Plus, ki ga odlikuje kar šest senzorjev za merjenje radona, ogljikovega dioksida, vlažnosti, temperature, hlapnih organskih spojin in zračnega tlaka v zaprtem prostoru. Omenjeni monitor za merjenje kakovosti zraka je bil tudi večkrat nagrajen za inovativnost, med drugim ga je britanska revija TIME izbrala med najboljšimi izumi leta 2019. Za vse sodobne družine in poslovneže je izbira Airthings Wave Plus najboljša rešitev, saj omogoča spremljanje podatkov prek brezplačne aplikacije za iOS in Android naprave kot tudi spletno nadzorno ploščo, ki omogoča enostavno in zanesljivo spremljanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih.

 

Družine, ki živijo v večjih stanovanjih ali hišah, kot tudi zaposleni v večjih organizacijah se bodo razveselili možnosti uporabe merilca Airthings House Kit, saj ga je možno uporabiti v več prostorih.
Paket vsebuje »Airthings Wave«, »Airthings Wave Mini« in »Airthings Hub«, ki omogoča, da podatke spremljate na spletu.

Dihajmo boljši zrak. Živimo boljše.

Ker zraka ne moremo prijeti in videti si še težje predstavljamo, kaj vse vsebuje. Naredite prvi korak na poti do boljšega počutja in zdravja zase in vaše najdražje in začnite na popolnem začetku – s kontinuiranim zračenjem doma in verodostojnimi meritvami, ki vas bodo usmerile pri iskanju optimalnih rešitev za kakovosten zrak tudi v zaprtih prostorih. Posamezniki, ki spadate med občutljive skupine, ali pa z njimi živite, vzemite zdravje nazaj v svoje roke. Poskrbite za ranljive skupine, za otroke, starejše in tiste, ki se soočajo z obolenji srca in ožilja ter kroničnimi obolenji dihal – naj zadihajo s polnimi pljuči in doživijo lahkotnost bivanja v obliki svežega in prijetnega vdiha dan za dnem.

 

Naj bo povprečnih 20.000 vdihov na dan lahkotnih, 90 % časa, ki ga preživimo v zaprtih prostorih pa resnično varnih in udobnih. Dihajmo boljši zrak in živimo boljše s prvimi pametnimi merilniki zraka v zaprtih prostorih Airthings.

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.